a ja mam odmienne zdanie niz moi poprzednicy i jestem w podobnej sytuacji do Twojej, z tym, ze jestem od Ciebie 6 lat starszy. Kompami interesowalem sie od zawsze i bylo i jest to moje hobby, jednak nie wnikajac w szczegoly wypadlem z branzy na dobre 10 lat (2005-2015) czyli tak na prawde okres najwieszego rozwoju informatyki. Teraz na nowo wracam do swojego hobby, ale tez chcialbym cos z tego wyniesc i tez zamierzam zaczac studia w pazdzierniku 2019.
Ogolnie to widze to nastepujaco... Studia sa spoko bo daja Ci dyplom, a to znacznie ulatwia Ci pozniej znalezienie pracy. Przy tym nie zgodze sie, ze studia nie maja wplywu na szukanie pracy. Podobnie jak Ty mam troche obcykany html, css i js i jestem po bootcampie dla juniora front-endu i mimo wszelkich staran skutecznosc znalezienia pracy w webdev jest rowna 0. Pracodawcy maja coraz to wieksze wymagania i uwazam, ze nie doceniaja ludzi, ktorzy siedza w tym z pasji tak jak ja. Nie raz skladalem CV nawet na staz, mam dobrze platna prace i na poczatek moglbym pracowac nawet za darmo bo liczy sie dla mnie przede wszystkim zdobycia doswiadczenia i wejscie w rynek, ale pracodawcy ze tak powiem maja na mnie wyje***ne i wola zatrudniac jakis siuskow (milenijne pokolenie), ktorzy (jestem pewien) nie wlaza w prace tyle serca co ja.
Jesli chodzi o studia to tam naucza Cie raczej podstaw, a dopiero przy specjalizacji bedziesz zdobywal jakas wiedze kierunkowa. Same studia nic nie dadza, liczy sie przede wszystkim determinacja, pasja, checi i samozaangazowanie. Oprocz zaliczania egzaminow i przerabiania materialu, musisz samemu uczyc sie roznych nowych rzeczy czesto nie zwiazanych ze specjalizacja (programowanie webowe, bazy danych, sieci, protokoly bezpieczenstwa i ogolnie wszystko co jest zwiazane z informatyka) Nie mowie zebys znal te wszystkie dziedziny na poziomie "master blaster", ale z kazdej musisz cos wiedziec. Osobiscie uwazam, ze dobry fachowiec IT musi wiedziec wszytsko, a jesli czegos nie wie to musi doczytac. Zreszta w tej dziedzinie to proces doksztalcania trwa w nieskonczonosc bo wciaz wychodza nowe rozwiazania programistyczne i sprzetowe. Krotko mowiac musisz w tym siedziec calym sercem. Takze studia i papiery to jedno, wiedza i doswiadczenie to drugie, ale moim zdaniem jedno bez drugiego nic nie znaczy szczegolnie w naszym przypadku bo nie mamy juz po 14 lat zeby siedzeic calymi dniami i nocami przed kompem, spotykac sie z kumplami na wspolne kodowanie, a mama za nas wszystko ogarnie. Niestety, ale dorosle zycie to obowiazki, a jeszcze zeby przy tym znalesc czas na samodoksztalcanie sie i zdobywanie kwalifikacji to trzeba duzo determinacji i poswiecenia. Ogolnie moja metoda na to to zdobywanie wiedzy wszelkimi mozliwymi sposobami, ksiazki, ksiazki duuuzo ksiazek, praktyka, internet, kursy online itp. i ogolnie wszytko co moze dac Ci nowa wiedze. Takie jest moje zdanie, ale szanuje tez wypowiedzi innych. Wlasnie o to w tym chodzi im wiecej informacji tym lepiej ;)