• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pamieć RAM - którą markę wybrać ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
6,498 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w Offtop przez Rayden Użytkownik (610 p.)
Witam,

zaczynam się rozglądać za nowymi częsciami do komputera i mam już większość wybraną, ale pozostaje mi pamięć RAM. Czy ktoś wie, jaka firma "przoduje" w skuteczności owych pamięci RAM ? Czytałem, że Kingston upadł, a na szczycie trzymają się G.Skill, Geil i Corsair. Planowałbym zakup 2x4GB. Powiedzcie mi, która firma waszym zdaniem jest najlepsza. Jakbyście jeszcze mieli czas, to czy ktoś z was zna jakieś fajne obudowy do komputera (nie drogie: do 200-250 zloty).

Z góry bardzo dziękuję za informacje :)

7 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2015 przez Hepita Nowicjusz (140 p.)
W sumie to firmy, które zawsze wybieram jeśli chodzi o RAM to Corsair i Kingston. A z obudów to słyszałem wiele dobrego o Zalman Z3 Plus. Nie posiadam jej jeszcze, ale chyba kupię.
0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
WIększego znaczenia nie ma, kiedyś była duża różnica między inną marką a Kinkstonem, <-- a teraz i tak myślę , że się nie zawiedziesz :)
0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Tylko Crucial Ballistix Sport 1600MHz CL9  - najlepszy stosunek wydajność/cena.
0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 9 lipca 2015 przez Dorion300

Jeśli chodzi o ram to wszystkie popularne firmy tworzą dobre ram'y. Specjalnej różnicy nie robią.

Ale potam pomocny tekst ktory umożliwi nam wybranie prawidlowego RAM'u.

Pamięć RAM 
W podanym przykładzie brakuje informacji o timingach, prędkości a także o producencie, jest tylko jej pojemność. Biorąc pod uwagę kupno RAMu powinniśmy wziąć pod uwagę

* przede wszystkim producenta: min.: Kingston, OCZ, Corsair, A-Data, Patriot, GoodRAM, Geil, Mushkin, G.Skill – zagwarantują nam bezproblemową i wydajną pracę, ponieważ wszystkie kości są starannie sprawdzane a renomowani producenci zazwyczaj gwarantują wieloletnią lub dożywotnią gwarancję.
Stanowczo należy unikać modułów nieznanych producentów (no-name), lub takich do których żadna firma się nie przyznaje i OEMowych

*opóźnienia, inaczej timingi- jest to czas w którym informacje dotrą z kontrolera pamięci do jej poszczególnych komórek, czyli mówiąc w dużym skrócie im są mniejsze tym pamięć szybsza. Głównym podawanym timingiem jest CAS LATENCY (CL). Raczej unikajmy pamięci DDR3 z CL większym niż 9 (CL9).

*taktowanie: im wyższe tym szybsza jest pamięć (tak samo jak przy procesorach). Należy jednak pamiętać że ten parametr w dużej mierze zależy także od procesora (i chipsetu), a dokładniej od zawartego w nim kontrolera pamięci (nowe Intele i wszystkie AMD). Tak czy inaczej, nawet w wypadku gdy istnieje możliwość podbicia tej wartości, dla większości użytkowników taktowanie DDR3 na poziomie 1333MHZ będzie wystarczające.

Jeżeli myślimy o OC wybierzmy pamięci z radiatorami które umożliwią nam lepsze doprowadzenie ciepła z układów (często są to specjalne serie z wyselekcjonowanymi kościami do OC).
Warto nie zapominać że szybsze pamięci przekładają się na wydajność całego zestawu.

Źródło ~http://forum.pcformat.pl/FAQ-Jak-gdzie-i-za-ile-najlepiej-kupic-komputer-Czego-unikac-Czyli-STOP-GOTOWCOM-t

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Dużej różnicy nie ma. Od siebię mogę polecić Kongstone HyperX Blu, mam łącznie 24 Gb tego ramu w dwóch kompach i sprawdza się wyśmienicie, już od kilku lat.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 377 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez Ravenz Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez L30nn Początkujący (340 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,186 komentarzy

62,306 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...