• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CodeBlocks - brak plików projektu poza main.cpp

Object Storage Arubacloud
0 głosów
865 wizyt
pytanie zadane 23 września 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Phoe Nowicjusz (140 p.)
Code Blocks nie widzi plików projektu w zakładce "Projects" z wyjątkiem main.cpp, mimo że zapisane pliki siedzą zaraz obok w folderze. Ponowne uruchomienie programu nic nie daje :< Nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną (to moje początki z tym programem). Próbowałam szukać rozwiązania, ale znalazłam jedynie, że patrzyono na zakładkę "Resources" zamiast "Projects" i po przejściu na "Projects" pliki się pojawiały. U mnie uparcie widoczny jest jedynie main.cpp.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 września 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
edycja 16 grudnia 2019 przez Kamil Łydka

A otwierasz faktycznie plik projektowy? Prawdopodobnie coś z końcówką .proj

Próbowałaś dodać ręcznie te pliki, przez file -> open albo jeszcze lepiej: prawym na nazwę projektu i add files?

Ogólnie, to zarządzanie projektami w C::B jest bardzo marne. Polecam visual studio. :)

0 głosów
odpowiedź 24 września 2018 przez bilaw Bywalec (2,890 p.)
edycja 24 września 2018 przez bilaw

Cześć, 
gdy masz otwarty jakiś projekt to w zakładce Projects > Workspace > NazwaTwojegoProjektu. Klikasz PPM na NazwaTwojegoProjektu i z menu wybierasz add files... w otwartym oknie wybierasz pliki które mają się wyświetlać w "drzewie projektu" w następnym oknie klikasz OK.
Potem dodatkowo możesz kliknąć PPM na Workspace i zaznaczyć [Categorize by file types] to rozdzieli pliki na foldery.
Podczas zamykania projektu zatwierdź zmiany (nawet jak nie zmieniałaś nic w kodzie projektu) to pozwoli zapisać stan zakładki Projects. 

Zobacz odcinek o plikach projektu
Kurs C++ odc. 1: Pliki projektu, pierwszy program

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,556 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w C i C++ przez Kr1$u Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 364 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2016 w C i C++ przez sngl00 Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 258 wizyt
pytanie zadane 23 września 2015 w C i C++ przez Hlupo Początkujący (460 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...