• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CodeBlocks - brak plików projektu poza main.cpp

0 głosów
1,014 wizyt
pytanie zadane 23 września 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Phoe Nowicjusz (140 p.)
Code Blocks nie widzi plików projektu w zakładce "Projects" z wyjątkiem main.cpp, mimo że zapisane pliki siedzą zaraz obok w folderze. Ponowne uruchomienie programu nic nie daje :< Nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną (to moje początki z tym programem). Próbowałam szukać rozwiązania, ale znalazłam jedynie, że patrzyono na zakładkę "Resources" zamiast "Projects" i po przejściu na "Projects" pliki się pojawiały. U mnie uparcie widoczny jest jedynie main.cpp.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 września 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
edycja 16 grudnia 2019 przez Kamil Łydka

A otwierasz faktycznie plik projektowy? Prawdopodobnie coś z końcówką .proj

Próbowałaś dodać ręcznie te pliki, przez file -> open albo jeszcze lepiej: prawym na nazwę projektu i add files?

Ogólnie, to zarządzanie projektami w C::B jest bardzo marne. Polecam visual studio. :)

0 głosów
odpowiedź 24 września 2018 przez bilaw Bywalec (2,890 p.)
edycja 24 września 2018 przez bilaw

Cześć, 
gdy masz otwarty jakiś projekt to w zakładce Projects > Workspace > NazwaTwojegoProjektu. Klikasz PPM na NazwaTwojegoProjektu i z menu wybierasz add files... w otwartym oknie wybierasz pliki które mają się wyświetlać w "drzewie projektu" w następnym oknie klikasz OK.
Potem dodatkowo możesz kliknąć PPM na Workspace i zaznaczyć [Categorize by file types] to rozdzieli pliki na foldery.
Podczas zamykania projektu zatwierdź zmiany (nawet jak nie zmieniałaś nic w kodzie projektu) to pozwoli zapisać stan zakładki Projects. 

Zobacz odcinek o plikach projektu
Kurs C++ odc. 1: Pliki projektu, pierwszy program

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,977 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w C i C++ przez Kr1$u Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 606 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2016 w C i C++ przez sngl00 Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt
pytanie zadane 23 września 2015 w C i C++ przez Hlupo Początkujący (460 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...