• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kariera a język programowania - korporacja a małe i średnie firmy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
352 wizyt
pytanie zadane 22 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez velaro Użytkownik (950 p.)
Jeśli chcę się rozwijać to lepiej iść w kierunku technologii wielkich firm - korporacji (java, c#) czy warto osiedlić się w technologiach mniejszych i średnich firm (python, ruby, js, php)? Gdzie można więcej się nauczyć? Mniejsze projekty to większa ich ilość w danym czasie, natomiast wielkie projekty to siedzenie nad jednym projektem wiele czasu. Stąd wniosek, że więcej frajdy i doświadczenia będzie z mniejszych i średnich projektów. To prawda, że ASP.NET oraz Spring to olbrzymia ilość nauki, a Rails, Django, Flask, Symfony są mniejsze i przyjemniejsze?

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

czy warto osiedlić się w technologiach mniejszych i średnich firm (python, ruby, js, php)

a skąd przekonanie, że JS to małe i średni firmy? Co rozumiesz pod pojęciem dużej firmy... ja pracuję obecnie z firmie zatrudniającej ponad 700 programistów i jestem właśnie głównie JS developerem... no chyba, że tyle programistów to wg Ciebie mała firemka :)

Ucz się tego języka, który Ci się po prostu podoba. Lepiej poznać jeden język ale dobrze niż 5 ale słabo. Wiele osób twierdzi, że zna nawet 3-4 języki ale jak przychodzi do faktów to okazuje się, że każdy zna tylko na poziomie składni, a i to czasami nie pełnej. Lepiej więc skup się na jednym języku i naucz się dobrze zarówno języka jak i całej "otoczki", czyli np. testowania, tworzenia architektury różnych rozwiązań, ucz się rozwiązywania konkretnych problemów, algorytmów, itp. itd. To trochę jak np. z obiektówką. Wiele osób twierdzi, że pisze obiektowo, ale koniec końców okazuje się, że obiektówka dla nich to po prostu używanie klas, i nie potrafią nawet odpowiedzieć na banalne pytanie czym się rózni klasa abstrakcyjna od interfejsu itp.

No i nie pisz kodu na szybko po łepkach. Pierwszy przykład z brzegu - wiele początkujących osób w ogóle nie zwraca uwagi na takie kwestia jak choćby dobre nazwy zmiennych i funkcji robiąc funkcje typu licz(), czy zmienne "a". W pracy czasami zdarza się, że 10 minut myślisz nad nazwą funkcji, a potem w dwie minuty piszesz jej prostą implementację :) Procentuje to jednak w przyszłości przy rozwoju i utrzymaniu kodu.

+2 głosów
odpowiedź 22 września 2018 przez Comandeer Guru (599,650 p.)

technologiach mniejszych i średnich firm (python, ruby, js, php)

Do niedawna FB stał na PHP, teraz jest przenoszony na Hacka (język wyrosły z PHP). Duża część produktów Google'a stoi na Pythonie (YouTube np.). Na Ruby (RoR) stoi GitHub o ile mnie pamięć nie myli. JS to lingua franca Sieci, więc – chcąc nie chcąc – każda firma w nim pisze, a przynajmniej ma produkty w JS-ie (do którego kompiluje choćby z Javy czy TS-a).

To, że język jest tworzony przez wielką korporację, w żaden sposób nie przekłada się na jego natychmiastowy sukces i fakt, że jest przez inne korporacje wykorzystywany. Dobrym przykładem może być choćby Go, który poza Google nie jest jakoś bardzo popularny. Jeszcze dobitniejszy przykład – nomen omen też ze stajni Google'a – to Dart. A na Javę też już sobie przecież zęby ostrzą, np. Kotlin, który już wygryzł Javę jako oficjalny język developmentu na Androida.

Gdzie można więcej się nauczyć? Mniejsze projekty to większa ich ilość w danym czasie, natomiast wielkie projekty to siedzenie nad jednym projektem wiele czasu. Stąd wniosek, że więcej frajdy i doświadczenia będzie z mniejszych i średnich projektów.

A ja rzeknę tak: projekty w pracy i obcowanie ze środowiskiem profesjonalnych programistów to raptem połowa rozwoju. Druga połowa (IMO ta "większa") to rozwój poza pracą, przy prywatnych projektach lub jako kontrybutor innych projektów Open Source.

 To prawda, że ASP.NET oraz Spring to olbrzymia ilość nauki, a Rails, Django, Flask, Symfony są mniejsze i przyjemniejsze?

Nie, to są po prostu rozwiązania inne. Niemniej Symfony swoją kompleksowością może spokojnie dobić do rozwiązań czysto enterprise. 

0 głosów
odpowiedź 22 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
edycja 22 września 2018 przez Secrus
Z każdą technologią możesz się zetknąć zarówno w korpo, jak i mniejszych firmach. Nie patrz na to, czy dana technologia to "korpo" albo "nie-korpo". Ucz się i pracuj w tej techonologii, która najbardziej Ci odpowiada.

Co do tego co jest "przyjemniejsze", to tak jak już napisałem. Dla jednych Rails może być najlepsze, ale dla kogoś innego może być najgorszym złem. Wszystko zależy od człowieka
komentarz 22 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
EDIT
0 głosów
odpowiedź 22 września 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Z tą ilością nauki jest tak, że masz po prostu więcej możliwości
Nie musisz szukać drogi na około, przypadkowo w wielu językach masz typy generyczne a w php nie
Ucząc się php nie musisz znać typów generycznych, ale możesz też rozwiązywać nimi problemów

To akurat prosty mechanizm który jest łatwy do ogarnięcia i da się go łatwo "obejść"
Ale to zawsze troche pracy więcej kosztem chwili nauki mniej

W sumie to są właśnie takie różnice, mechanizmy które można ogarnąć w chwile i ułatwiają chwile
Np w c# masz {get; set}, w innym języku musisz pisać metode do get i set, jeśli chcesz mieć prywatny setter
w c# wystarczy {get; private set} i metoda do samego set

Pisz w tym co jest dla ciebie wygodniejsze, w każdej technologii da się znaleźć projekt o każdym rozmiarze, wystarczy chwile poszukać

A co do rozmiaru i prędkości nauki
Przy różnych projektach uczysz się różnych rzeczy
Duży projekt będzie wymagał dużo większego zastanawiania się nad architekturą (której pewnie nie poznasz głębiej w małych projektach)
Małe projekty pozwolą ci przećwiczyć wiele scenariuszy

Pod warunkiem że te małe projekty to będą małe ciekawe aplikacje rozwiązujące różne problemy, a nie ciągłe klepanie tej samej aplikacji dla wielu firm, tylko w innej wersji, gdzie jedna chce dodatkowe pole w formularzu a inna chce inne kolory
0 głosów
odpowiedź 22 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

w technologiach mniejszych i średnich firm (python, ruby, js, php)

Z pythonem to przesadziłeś. Takie strony jak youtube czy instagram sa napisane w pythonie.

Raczej nie ma podziału na języki dla mniejszych i dużych firm.

Na początek wybierz dowolny popularny język.

Potem wybierz język pod to co lubisz programować.

92,417 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,985 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...