• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozszerzenie - egzamin gimnazjalny

Cloud VPS
0 głosów
503 wizyt
pytanie zadane 19 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Muzykeq Użytkownik (710 p.)
A więc jestem ostatnim rocznikiem gimnazjum, do jutra muszę zdecydować się na rozszerzenie języka obcego (angielski lub niemiecki). Kilka spraw które trzeba wziąć pod uwagę:

1. Planuję iść do liceum na profil informatyczny

2. Lepiej sobie radzę z angielskim, chociaż też jestem dobry z niemieckiego

3. Zdałem egzamin z angielskiego FCE (poziom tego egzaminu to B2, ale jako że miałem dobry wynik, zostałem sklasyfikowany jako C1).

Które rozszerzenie powinienem wziąć? Z jednej strony w informatyce ważniejszy jest angielski, i takiego też rozszerzenia pewnie ode mnie oczekują w liceum, ale nie jestem pewny czy mój certyfikat FCE do czegoś mi się przyda. Bo jeśli braliby go pod uwagę, wybierając rozszerzenie z niemieckiego miałbym tak jakby dwa potwierdzenia mojej znajomości językowej. Ale jeśli FCE ich nie obchodzi, to pozostaje mi angielski. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Help, dzięki z góry ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 września 2018 przez marcin99b Szeryf (84,470 p.)
Wybierz to z czym czujesz się lepiej

Gdybyś szedł na profil z rozszerzonym niemieckim (pewnie takie są, nie spotkałem), niemiecki mógłby sie przydać
Ale w innym... to kompletnie bez znaczenia

No i pamiętaj że to tylko polska szkoła średnia, a nie uniwersytet światowej klasy (typu harward)
Często mam wrażenie, że wiele osób to myli (może wina tego jak nauczyciele to przedstawiają, nie wiem)
+1 głos
odpowiedź 19 września 2018 przez ignacy100 Użytkownik (790 p.)
Za moich czasów (2lata temu) to wybór języka rozszerzonego nie miał  znaczenia, bo w naborze do liceum liczył się tylko wynik z podstawy.
komentarz 20 września 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Każda jednostka ma swoje punkty przeliczeniowe
+1 głos
odpowiedź 10 listopada 2018 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Wybierz to, w czym czujesz się lepiej - jak lepiej napiszesz angielski - weź angielski - lepszy wynik na maturze. Język nikogo nie obchodzi (na uczelniach informatycznych). Liczy się procentowy wynik, a mając certyfikat, powinieneś napisać angielski z łatwością.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Qeliasz Użytkownik (510 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 1,044 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 1,240 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...