• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rusz głową android-kod z książki wywala błąd

0 głosów
68 wizyt
pytanie zadane 18 września 2018 w Android, Swift, Symbian przez Howdy Początkujący (360 p.)

Witam 

Przerabiam właśnie książkę "Rusz głową android". Wywala mi NullPointerException, oto kod: 

 private void runTimer(){
        final TextView timeView=findViewById(R.id.textView);
        final Handler handler=new Handler();
        handler.post(new Runnable() {
            @Override
            public void run() {
                int hours=seconds/3600;
                int minutes=(seconds%3600)/60;
                int secs=seconds%60;
                String time = String.format("%d:%02d:%02d", hours, minutes, secs);
                timeView.setText(time);
                if(running){
                    seconds++;
                }
                handler.postDelayed(this,1000);
            }
        });

    }

dokładnie w:

String time = String.format("%d:%02d:%02d", hours, minutes, secs);

ten kod jest 1:1 przepisany z książki, nie mam pojęcia czemu mi nie działa.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 września 2018 przez KubenQPL Maniak (58,270 p.)
A te `seconds` skąd się bierze? I pokaż informacje z logcata
komentarz 19 września 2018 przez Howdy Początkujący (360 p.)
 java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'void android.widget.TextView.setText(java.lang.CharSequence)' on a null object reference
private int seconds=0;

 

komentarz 19 września 2018 przez KubenQPL Maniak (58,270 p.)
timeView jest nullem, czy jesteś pewien że taki widok istnieje i że wywołujesz findViewById po setContentView?
komentarz 19 września 2018 przez Howdy Początkujący (360 p.)
faktycznie już działa przerzuciłem wszystko z metody runTimer do OnCreate  :D

W takim razie jak autorowi to działa?
komentarz 19 września 2018 przez KubenQPL Maniak (58,270 p.)
Nie wiem, nie widzę całości twojego kodu i autora

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 57 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 71 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 112 wizyt
pytanie zadane 8 marca w C# i .NET przez czujek22 Mądrala (6,830 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

64,019 zapytań

110,395 odpowiedzi

231,160 komentarzy

47,800 pasjonatów

Przeglądających: 314
Pasjonatów: 8 Gości: 306

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...