• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jquery, problem z praca na pobranych obiektach

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
148 wizyt
pytanie zadane 18 września 2018 w JavaScript przez vycvyc Nowicjusz (120 p.)

Witam, znajduje sie oto taki maly kod w html

<div class="main">1</div>
<div class="main">2</div>
<div class="main">3</div>
<div class="main">4</div>

Czyli 4 divy z klasa main.

 

Nastepnie pobieram je do zmiennej TEST 

let test = $(".main");

 

I teraz chce sprawdzic offset, czyli polozenie kazdego z tych obiektow uzywajac funkcji/metody .offset()

test.offset();

// pokazuje tylko offset pierwszego obiektu

test[0].offset();

// wyrzuca blad

 

Natomiast

 

test.id

// undefined

test[0].id 

// pokazuje id kazdego obiektu zaleznie od liczby wprowadzonej w nawias

Dlaczego offset nie dziala w ten sam sposob co wlasnosc ID? przeciez wskazuje poprzez tablice na ktorym obiekcie chce wywolac funkcje, dla ID zmienna zachowuje sie jak tablica obiektow, dla funkcji offset() natomiast jak jednolity obiekt.

 

Jak pobrac offsety kazdego z obiektow i jak zmodyfikowac zmienna test aby dalo sie latwiej pracowac na obiektach wewnatrz jej?

 

Bylbym wdzieczny za wytlumaczenie

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 września 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
edycja 18 września 2018 przez pablop76

To jest kolekcja , nie tablica.

$(".main").each(function() { 
       document.write($(this).offset().top+'<br>'); 
});

Metoda offset  też nie zwaraca pojedyńczej zmiennej tylko obiekt, który posiada właściwości top i left. 

offset().top;

offset().left;

Metoda .each() umożliwia pętlę po kolekcji jq.

Sorki za document.write() ale pisze w telefonie i tak mi jest łatwiej sprawdzić :)

–1 głos
odpowiedź 18 września 2018 przez kameleon Użytkownik (590 p.)
edycja 18 września 2018 przez kameleon
A nie lepiej za pomocą pętli for to zrobić?
komentarz 18 września 2018 przez vycvyc Nowicjusz (120 p.)
jak?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 404 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 110 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w JavaScript przez Radosław Olejniczak Początkujący (270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 305 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...