Cześć,
pisałem maturę w tym roku i udało mi się ją zdać na 84% (przy medianie wynoszącej 28% [źródło]. Nauką zająłem się w lutym, choć moja przygoda z informatyką trwa tak naprawdę już kilka ładnych lat. Przerobiłem wszystkie arkusze od 2010 roku i wyciągnąłem z nich kilka wniosków, mianowicie:
- część teoretyczna zawiera algorytm do analizy (jeśli nie widzisz co zbytnio się w nim dzieje - analizuj go "na piechotę" - w brudnopisie rozpisz sobie po kolei jakie wartości przyjmują zmienne i jak zmieniają się w pętlach
- pisanie algorytmu na kartce w kolejnym zadaniu - zrób to najprościej jak umiesz (polecam pseudokod) - nie liczy się tu ładna składnia c++, a to, czy rozumiesz problem i czy potrafisz podjąć odpowiednie operacje, by go rozwiązać
- często zdarzają się pytania w zamkniętych o protokoły sieciowe (HTTP, SMTP, POP3), typy plików graficznych, przeliczaniu liczb w różnych systemach (binarnym, hexa)
- trzeba pilnować czasu na teorii, jeśli za bardzo skupisz się na pisaniu algorytmu to może się okazać, że nagle na resztę zostało 15 minut - znam z autopsji
Tyle jeśli chodzi o teorię, teraz to co Ci mogę doradzić, jeśli chodzi o praktykę:
Zadanie z Excella:
- tak trywialna rzecz jak kartka i długopis może Ci dać pełne 10 punktów za to zadanie - jest to przeważnie symulacja jakiegoś zjawiska - głupie rozpisanie jaka wartość jest przyjęta dla początku dnia, a jaka na koniec dnia często zaważa na tym czy dostaniesz 1 lub 3 punkty za dany podpunkt zadania
- często i gęsto trzeba użyć funkcji JEŻELI, LICZBA.CAŁK, wyciągania konkretnego znaku z liczby czy tekstu
- bardzo przydaje się znajomość mechanizmu jakim są tabele przestawne
Zadanie z Accessa:
- W 90% jest to wybieranie danych z połączonych tabel za pomocą raportów, które spełniają określone kryteria, należałoby więc zaznajomić się z ich składnią, oraz z grupowaniem i zliczaniem rekordów
- jeśli ciężko zrealizować coś w jednym raporcie, nic nie stoi na przeszkodzie zrobieniu raportu z raportu - liczy się to czy poradzisz sobie z zadaniem i odpowiesz poprawnie, a to, jak dojdziesz do rozwiązania schodzi na drugi plan, także jeśli nie idzie to trzeba kombinować
- jest coś takiego jak konstruktor przy podawaniu kryteriów dla danych kolumn - zawiera kilka przydatnych funkcji jak np. YEAR()
Zadanie z programowania (u mnie był to Cpp):
- 95% zadań wymaga wczytanie czegoś z pliku
- często trzeba znaleźć maximum, minimum, najdłuższy ciąg w zbiorze
- przydaje się kilka funkcji do rzutowania z typu na typ
- znowu polecam tu kartkę i długopis - algorytm rozwiązujemy głównie w głowie i na kartce - samo programowanie to tylko przerzucenie tego co mamy w głowie w odpowiednią składnię, którą zinterpretuje komputer
Podsumowując, jeśli potrafisz logicznie myśleć i znasz podstawowe narzędzia, to jeśli zaczniesz teraz bez problemu osiągniesz te 80%. Zadania lubią się powtarzać, po przerobieniu kilku arkuszy sam to przyznasz. Jeśli chcesz jakieś dodatkowe materiały i wskazówki, chętnie pomogę.
Miłej nauki i powodzenia na maturze!