• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++, jaka biblioteka do tworzenia okienek?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,018 wizyt
pytanie zadane 15 września 2018 w C i C++ przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
zamknięte 22 września 2018 przez Owczarek Niemiecki
WinApi nie polecają, gdyż skomplikowany i długi kod. Qt chyba działa tylko z środowiskiem QtCreator? Czy jest coś jeszcze innego?
komentarz zamknięcia: Odpowiedź
komentarz 15 września 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Może jednak się skusisz? Szybkie, mega lekkie aplikacje w tym napiszesz, w odróżnieniu od takiego Qt...

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/167

komentarz 16 września 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

Szybkie, mega lekkie aplikacje w tym napiszesz, w odróżnieniu od takiego Qt...

Ale nie za darmo. Parafrazując:

Nieprzenośny, mega brzydki kod w tym napiszesz, w odróżnieniu od takiego Qt...

Oczywiście wszystko z przymrużeniem oka, bo wszystko ma swoją domenę zastosowań. :)

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 września 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
wybrane 22 września 2018 przez Owczarek Niemiecki
 
Najlepsza
Masz do wyboru Qt, Borland Builder, WinApi, GTK+, wxWidgets.
+2 głosów
odpowiedź 15 września 2018 przez niezalogowany
Witam,

Ja sam używałem większości i takie są moje spostrzeżenia:

Qt - mnie osobiście się sie podobała, wprowadza sporo rzeczy do c++, na początku wydawała mi się trudna do zrozumienia, nie podoba mi się szczególnie Qtcreator, a chodź w innych środowiskach się da, jest z tym sporo problemów.

SFML - mój faworyt na początek, choć stworzona głównie pod gry, cała biblioteka stworzona na czystej obiektowości, wszystko proste i przejrzyste, oficjalne tutoriale oraz nowość działa w code blocks jedynie z podaniem ścieżek do biblioteki oraz po łatwej konfiguracji w visual studio

WinApi  - lekko skomplikowane, lecz się opłaca, typowo pod klasyczne windowsowe okienka, do gier nie polecam

Gtk+ - na Linux zastępowała mi WinApi, mniej nastawiona na okienka, lecz pod Linuxa bardzo dobra, gdy znudzi się prosty SFML

WxWidgets - mi jako biblioteka nie podpasowała, na początku definicja klas okienek, ramek, mi się po prostu nie chciało tego robić, lepszy SFLM, a później, na gdy już trochę więcej się umie, to nie dorasta do pięt WinApi

To jest moja opinia, a Tobie radzę popróbować wszystkiego po trochu i wybrać ulubioną.

Miłego programowania!
1
komentarz 15 września 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Porównywanie wxWidgets do SFML-a i WinAPI jest dziwaczne.
komentarz 16 września 2018 przez niezalogowany
To nie porównanie, lecz moje odczucia po korzystaniu. A np. SFML i WinApi trochę do czego innego są stworzone i to trochę inny level umiejętności.
komentarz 16 września 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Tylko co ma SFML do wxWidgets czy nawet WinAPI (w części okienkowej)? Co do niedorastania do pięt WinAPI: to też jest bez sensu, bo windowsowy port wxWidgets korzysta intensywnie z WinAPI (natywny look & feel).
komentarz 16 września 2018 przez niezalogowany
SFML  i wxWidgets nie mają do siebie nic, napisałem tylko, że według mnie SFML lepszy. A co do WinApi i wxWidgets: tak jak wxWidgets korzysta z WinApi, tak SFML korzysta z OpenGL, a różnica jest, niektótych rzeczy nie da się zrobić w SFML, a da w OpenGL. Gdy w WinApi masz dostęp do wszystkiego, to  chociaż upraszcza nie oferuje wszystkich funkcji.
1
komentarz 16 września 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

tylko, że według mnie SFML lepszy.

No właśnie o to mi chodzi. Piszesz, że jest lepszy, tylko nie wiadomo w czym. Bo do pisania aplikacji okienkowych na pewno nie (a o to OP przecież pytał).

komentarz 16 września 2018 przez niezalogowany
Z trójki Qt, SFML i wxWidgets najlepiej mi się pisało w SFML, ponieważ reszta bibliotek wymaga innej organizacji kodu od normalnego czystego c++, co mi nie pasuje. Poza tym jego możliwości z powodzenie wystarczają do pisania aplikacji z gui. Nie oferuje co prawda fajerwerków, ale jest prosty, czysto obiektowy i do wszystkiego. Dlatego polecam go na początek.
+1 głos
odpowiedź 15 września 2018 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
SFML <3
komentarz 15 września 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
To chyba bardziej pod multimedialne programy?
komentarz 15 września 2018 przez niezalogowany
SFML + TGUI lepiej
+1 głos
odpowiedź 15 września 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

Qt chyba działa tylko z środowiskiem QtCreator?

??? http://www.letmegooglethat.com/?q=Qt+eclipse

Czy jest coś jeszcze innego?

GTK+

komentarz 15 września 2018 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Link nie działa, ale po nazwie domyślam się, że złą nazwę podałam, bo jest QtEclipse. Przepraszam bardzo, ale nie siedzę w tym i nazwy pomyliłam ; D
komentarz 15 września 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
Nie, link działa i chodziło w tym o to, że możesz Qt podpiąć do Eclipsa i nie musisz używać QtCreatora - ale po co?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2020 w C i C++ przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2019 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2016 w C i C++ przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...