• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wybór płyty głównej - Gigabyte B450 Aorus Pro vs MSI B450 Tomahawk

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
3,606 wizyt
pytanie zadane 14 września 2018 w Sprzęt komputerowy przez Afropolak Nowicjusz (230 p.)
zamknięte 10 października 2018 przez Afropolak
Dzień dobry.

Przymierzam się do zakupu nowego komputera którego podstawą będzie Ryzen 5 2600. Jedyny problem mam z wybraniem płyty głównej. Rozważam te dwie z chipsetem B450 - Aorusa od Gigabyte i Tomahawka od MSI. Trochę się naczytałem na ich temat, mają bardzo podobne sekcje zasilania mimo pseudo "8+3" na Aorusie. Mam zamiar kręcić tego Ryzena (chciałbym około stabilnych 4-4.1 Ghz jeśli sztuka pozwoli) i boję się że sekcja płyty nie wytrzymie, będzie za gorąca i wpadnie w throttling - chce tego uniknąć. Dodam, że obudowa oczywiście zamknięta będzie miała początkowo 4 wentylatory 120mm, docelowo maksymalnie 6 (w tym 2x 140mm, prawdopodobnie Zephyry). Dodatkowo na procek planuje założyć wieże Fortisa 3 HE1425 która ma większy wentylator niż sam radiator i będzie dmuchać na sekcje zasilania pod nim. Czy miał ktoś z was do czynienia z tymi płytami i robił OC procesorów? Jak wyglądają temperatury sekcji i czy w ogóle mam co marzyć o wyższym podkręceniu Ryzena na tych płytach? Nie interesują mnie LEDy ani inne świecące rzeczy - liczy się wydajność. Proszę o pomoc! :D

Może komuś przyda się jeszcze reszta podzespołów:

- SilentiumPC Supremo L2 550W Gold

- Patriot Viper DDR4 3200MHz CL 16 2x8GB

- dysk SSD Samsung

- grafika docelowo 1060 6GB w górę (tymczasowo cokolwiek do wyświetlania obrazu)

- obudowa Titan 660 Plus lub RG4T
komentarz zamknięcia: otrzymałem odpowiedź

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 17 września 2018 przez Shepherd Bywalec (2,180 p.)
wybrane 10 października 2018 przez Afropolak

Najlepsza
Z doświadczenia wiem (gdyż jestem posiadaczem płyty Gigabyte) lepiej wziąć Tomahawka od MSI. Sekcje zasilania na Gigabytach nie są wybitne, a na pewno dobre do kręcenia (mają problem z temperaturami i utrzymaniem napięć przy OC) Kolega kręcił delikatnie Ryzena na B350 Tomahawk i nie narzeka na temperatury :P
komentarz 10 października 2018 przez Afropolak Nowicjusz (230 p.)
Co prawda od czasu rozpoczęcia wątku trochę minęło, ale kupiłem Tomahawka i póki co jestem z niego bardzo zadowolony. Został wybór karty graficznej, ale to może w osobnym wątku po prześledzeniu forum.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 358 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 304 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 236 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...