• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

html-css przyklejony pasek menu do przeglądarki. [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+1 głos
960 wizyt
pytanie zadane 12 września 2018 w HTML i CSS przez ZbyszekB Nowicjusz (150 p.)

Dzień dobry.

Jestem tu po raz pierwszy. Na początek kilka słów o sobie. Proszę o wyrozumiałość. Zainteresował mnie kurs HYML-CSS. Pana Mirosława Zelenta, ale chcę zaznaczyć, ,że być może będę  najstarszym członkiem forum. Kilka dni temu skończyłem 69 lat. Zapewne pojawi się na wielu twarzach zdumienie. Co ten gość tu robi są uniwersytety 3 wieku. Tak ale mój poziom wiedzy jest nieco wyższy niż tam, nauczają przede wszystkim zwykłego korzystania z komputera i internetu. Chciałbym po prostu nauczyć się jak tworzy się strony internetowe i publikuje w sieci dla mojej satysfakcji. Chyba można prawda? I mój wiek nie będzie przeszkodą. W 3 lekcji kursu zacięło się. Dotyczy on między innymi jak zakodować aby podczas przewijania  pasek menu przykleił się na górze przeglądarki. Pan Mirosław doskonale to tłumaczy, ale mimo wszystko mi to nie wychodzi. Jeden z możliwych błędów znalazłem, a mianowicie w kodzie html nazwę paska zapisałem jako div class: "menu" tymczasem w kodzie java scriptu jaki jest udostępniony w kursie widnieje nazwa 'nav' poprawiłem to w html ale nie pomogło. literówek nie ma innych błędów nie widzę, być może to błahostka. Pod kursem na YouTube w komentarzu napisałem o tym, bo podobną sytuację miał jeden z kursantów, z tym że on miał literówkę i szybko znalazł. W odpowiedzi na mój wpis dostałem radę abym zwrócił się na to nasze już od teraz forum. Więc jestem.

 <!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
 <meta charset="utf-8" />
 <meta name="discription" content="opis stony ok 150 znaków rózne" />
 <meta name="keywords" content="kilka z przecinkami, słów, kojarzących się ze stroną" />
 <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />    
 <title>ZbiBoj3</title>
 <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
 <link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css" />
 
 <script src="timer.js"></script>             
 
 <style>

 </style>
</head>

<body onload="odliczanie();">

 <div class="wraper">
 
  <div class="header">
   <div class="logo"><span style="color: red">LOGO</span>.DUŻE</div>
  </div>
 
  <div class="nav">
    <ol>
	 <li><a href="#">Strona Główna</a></li>
	 <li><a href="#">Poradniki</a>
	  <ul>
	   <li><a href="https://www.youtube.com/results?search_query=poradniki+photoshop" target="_blank" title="tutoriale YouTube">Photoshop</a></li> 
	   <li><a href="https://www.youtube.com/results?search_query=proshow+producer" target="_blank" title="tutoriale YouTube">Proshow</a></li> 
	   <li><a href="https://www.youtube.com/results?search_query=kurs+html+miros%C5%82aw+zelent" target="_blank" title="Kurs YouTube">KursHTML</a></li>
	  </ul>
	 </li>
	 <li><a href="#">Prywatne</a>
	  <ul>
	    <li><a href="index1.html" title="tutoriale">Zdjęcia</a></li> 
	    <li><a href="index2.html" title="tutoriale">Video</a></li> 
	    <li><a href="index3.html" title="ttoriale">Muzyka</a></li>
	  </ul>
	 </li>
	 <li><a href="#" target="_blank">Rózne</a></li>
	 <li><a href="#" target="_blank">O nas</a></li>
	</ol>
  </div>
 
  <div class="content"><b><span style="text-decoration: underline;">LOREM IPSUM</span></b><br/><br/>
 

 <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec nec augue vitae lorem tincidunt fermentum. Proin neque magna, tempor vitae nisl eget, fringilla suscipit lorem. Donec consequat, velit a cursus euismod, sapien erat molestie libero, sagittis accumsan magna est vel tortor. Phasellus pulvinar molestie felis, sit amet hendrerit dolor cursus a. Aenean ac porttitor eros. Nunc ut velit sed quam mollis cursus nec nec neque. Sed tempor arcu et sapien viverra imperdiet in a mauris. In posuere quam volutpat finibus convallis.</p>

 <p>Ut imperdiet felis posuere magna rutrum, ut aliquam arcu condimentum. Aenean finibus in ipsum ut interdum. Vivamus viverra eu nibh non ullamcorper. Morbi aliquet, justo sit amet malesuada facilisis, nibh enim viverra neque, a tempor nulla dui eu tortor. Etiam tincidunt, tortor non aliquet maximus, tortor diam elementum dolor, non fermentum justo urna sit amet purus. Cras eu sodales turpis. Etiam aliquet at ex eget sodales. Duis tortor nulla, malesuada at turpis sed, pretium vulputate elit.</p>

 <p>Pellentesque justo ipsum, lobortis sit amet lacus ultrices, malesuada bibendum nibh. Sed nibh sapien, sagittis id arcu et, lobortis gravida sem. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Mauris sem lacus, aliquet a nisi in, dictum dignissim felis. Quisque pharetra sit amet sapien et hendrerit. Donec in pretium urna, vitae sodales erat. Aenean eleifend accumsan augue, in finibus dolor cursus sit amet. Morbi placerat rhoncus mauris vel posuere. Mauris tortor elit, interdum in ipsum vel, efficitur volutpat neque.</p>

 <p>Nulla lacus urna, sagittis et molestie ac, egestas nec nulla. Mauris magna ex, vulputate ac diam et, accumsan laoreet libero. Praesent non pharetra tortor. Nunc vestibulum posuere lorem sed egestas. Cras eu convallis neque. Donec ex nulla, maximus vitae nibh eget, rutrum ultrices nulla. Integer eu accumsan dolor. Suspendisse quis arcu dignissim, pretium turpis euismod, dictum ligula. Nulla facilisi. In nec nunc consectetur, dictum neque ut, porta urna.</p>

 <p>Cras tempus ut purus ac faucibus. Curabitur aliquet imperdiet tellus, ullamcorper volutpat justo cursus sed. Sed mollis condimentum egestas. Maecenas ut magna accumsan, imperdiet tellus quis, finibus diam. Suspendisse a justo ac lectus consectetur accumsan. Fusce elementum sem eu sapien egestas, in pretium nunc semper. Nunc sed laoreet velit.<p/>
 Wygenerowano 5 akapitów, 358 słów, 2394 bajtów Lorem Ipsum
 </div>
 
 <div class="social">
  <div class="socialdivs">
   <div class="yt"><a href="https://www.youtube.com/?gl=PL" target="_blank" title="YouTube"><i class="icon-youtube-1"></i></a>
   </div>
   <div class="mail"><a href="https://poczta.o2.pl/zaloguj" target="_blank" title="e-mail"><i class="icon-mail"></i></a>
   </div>
   <div class="moto"><a href="https://www.otomoto.pl/osobowe/" target="_blank" title="Otomoto"><i class="icon-cab"></i></a>
   </div>
   <div class="ing"><a href="https://www.ingbank.pl/" target="_blank" title="Bank Ślaski"><i class="icon-cc-visa"></i></a>
  </div>
 </div>
  <div style=" clear: both;"></div>
 </div>
 
 <div id="footer"><i class="icon-phone"></i> +48 000 000 000;  &nbsp; email: ramzes@wp.pl</div>
</div>

   <script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>  

</body>
</html

Tak mam w kodzie HTML a poniżej daję jeszcze kod arkusza CSS

body
{
	background-color: #303030;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	font-size: 20px;
	color: #ffffff;
/* !important-oznacza ważne łamie ustawienia domyśne przegladarki*/
	margin: 0 !important;
}

.wraper
{
	width: 100%;
	
}

.header
{
	width: 100%;
	height: 80px;
	padding: 10px 0;
	background-color:;
}

.logo
{   float:;
	width: 700px;
	height: 75px;
	background-color: ;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	border: 3px solid yellow;
	padding: px;
	letter-spacing: 8px;
	font-size: 60px;
	font-weight:700;
	text-align: center;
}

#zegar
{
	float: left;
	width: 140px;
	height: 40px;
	background-color:;
	margin-left: 300px;
	margin-right:;
	margin-top: 15px;
	border: 3px solid yellow;
	padding: px;
	color: white;
	text-align: center;
	font-size: 30px;
}

.nav
{ 
	width: 100%;
	height: 80px;
	margin-top: 30px;
	margin-left:;
	margin-right:;
	padding-top:px;
	background-color: gray;
	border-top: 3px solid red;
	border-bottom: 3px solid red;
	text-align: center;
	font-size: 25px;	
}

.content
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	margin-top: 30px;
	background-color:;
	font-size: 30px;
	text-align: yustify;
	color: white;
}

.social
{
	width: 1200px;
	margin-top: 60px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	background-color: black;
	text-align: center;
	border: 3px solid yellow;
}

.socialdivs
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	padding-top:;
	margin-top:;
	font-size:;
}

.option
{
	width:;
	height:;
}

a
{
	color: white;
	text-decoration: none;
}

.yt
{
	float: left;
	width: 250px;
	height: 80px;
}

.yt:hover
{
	background-color: red; 
}

.mail
{
	float: left;
	width: 250px;
	height: 80px;
}

.mail:hover
{ 
	background-color: #6834AA; 
}

.moto
{
	float: left;
	width: 250px;
	height: 80px;
}

.moto:hover
{
	background-color: #750505; 
}

.ing
{
	float: left;
	width: 250px;
	height: 80px;
}

.ing:hover
{
	background-color: #FF7300; 
}

#footer
{   
	width: 100%;
	height: 60px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	margin-top: 40px;
	margin-bottom: 20px;
	padding-top: 5px;
	border-top: 3px solid red;
	border-bottom: 3px solid red;
	background-color: gray;
	font-size: 40px;
	text-align: center;
}

.sticky
{
	width: 100%;
	position: fixed;
	left: 0;
	top: 0;
	z-index: 100;
}

ol
{ /* pierwszy krok wyzerowanie domyślnych ustawień przegladarki na 0*/
    padding: 0;
	margin: 0;
	list-style-type: none;
	margin-top:px;
	margin-bottom:px;
	font-size: 30px;
	height:px;
	line-height: 200%;
	display: inline-block;
}

ol a
{
	color: #ffffff;
	text-decoration: none;
	/* dispaly: block; link ma się zachowywać jak element blokowy np div*/
	display: block;
}

ol > li
/* stylizacja potomka li rodzica ol*/ 
{
    float: left;
    width: 250px;
    height: 80px;
    border-right: 3px solid red;	
}

ol > li:first-child
{
	border-left: 3px solid red;	
}

ol > li:hover
{
	background-color: black;
}
/* selktor poniżej zmieni  po najechaniu kolor liter */
ol > li:hover > a
{
	color: yellow;
}

ol > li > ul
{
	list-style-type: none;
	padding: 0;
	margin: 0;
	height: 40px;
	/* aby lista nie była wyswietlana musimy dodać atrybut po niżej*/
	display: none;
}

ol > li:hover > ul
{
	display: block;
} 

ol > li > ul > li
{
	background-color: orange;
	/* selktor ponizej ustawia na wierzhu pozycję li w ul wzgledem content*/
	position: relative;
	/* a dla pewności że tekst w content będzie przysłaniany prze listę rozwijaną dodajemy jak poniżej*/
	z-index: 100; 
	border-top: 3px solid black;
}

ol > li > ul > li:hover
{
	background-color: gray;
	
}

ol > li > ul > li:hover > a
{
	color: yellow;
}














Niby wszystko zgodne z kursem ale nie wyszło. Będę wdzięczny za jakieś sugestie i wyjaśnienia. W html przed zamknięciem body, a w css selektor sticky.

 

Brak odpowiedzi!
komentarz 12 września 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Przydałby się jeszcze kod skryptu bo w nim Pan dodaje lub usuwa klasę sticky, która przykleja to menu.

I przy okazji, witamy na forum :)
komentarz 12 września 2018 przez ZbyszekB Nowicjusz (150 p.)
Dziękuję bardzo za powitanie.

Właśnie dodałem kod java scriptu oczywiście gotowy. I zadziałało. Wróciłem na forum aby o tym powiedzieć a tu miłe zaskoczenie już kilka odpowiedzi jest. Dziękuję jeszcze raz. I proszę pominąć Pana. Będzie sympatyczniej a nie tak oficjalnie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 września 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)

Cześć,

dodaj coś takiego do klasy nav w css :

.nav {
position: sticky;
top:0
}

Dodatkowo radzę jak najszybciej uciekać od tutoriali Mirosława Zelenta i zainteresować się sensowniejszymi poradnikami.

1
komentarz 12 września 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Dodatkowo radzę jak najszybciej uciekać od tutoriali Mirosława Zelenta i zainteresować się sensowniejszymi poradnikami.

Nie mogę zgodzić się z tym zgodzić. Moim zdaniem są idealne na łatwe i przyjemne wejście w temat webdev.

1
komentarz 12 września 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Nikomu nie każe się ze mną zgadzać, są po prostu bardzo słabe i szkoda na nie czasu.
komentarz 12 września 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Co byś polecił osobie, która nigdy nie miała do czynienia z webdevem?
komentarz 12 września 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Nie wiem, mało interesuję się poradnikami. Osobiście preferuje stawianie sobie wyzwań. Budujemy stronę, jak czegoś nie wiemy, to szukamy. Na necie jest tyle dokumentacji i różnego rodzaju kursów, że to chyba nie problem. Te kursy Mirosława Zelenta, może były dobre, ale 5 lat temu, więc może warto zacząć od czegoś bardziej aktualnego. Chociaż rozumiem sympatie ludzi, bo samo wykonanie kursów, pod względem audio, dykcji i prezentacji, jest przystępne.
komentarz 12 września 2018 przez ZbyszekB Nowicjusz (150 p.)
Dzień dobry ponownie.

Dziękuję za zainteresowanie moim wpisem. A może jakieś sugestie co do innych sensowniejszych poradników czy tutoriali. Przy okazji kilka lat temu też mnie to zainteresowało i korzystałem z KURSU HTML strona za darmo. http://www.kurshtml.edu.pl/index.html i jakoś mnie nie wciągnęło. A tu po obejrzeniu najpierw kilku lekcji rozjaśniło mi się o co w tym kodowaniu chodzi. Zacząłem próbować od 2 czy 3 miesięcy i tkwię w tym dalej i chcę brnąć dalej. Od całkowicie zielonego w tym temacie już co nie co jak wspomniałem Pan Zelent przejrzyście to tłumaczy. Poczułem się w domu przed laptopem jak niegdyś na mojej Politechnice Częstochowskiej. I tu zgadzam się  ze zdaniem starego wyjadacza.

W każdym razie będę częstszym użytkownikiem forum ponieważ mam nadzieję uzyskać pomoc wyjaśnienia i wsparcie. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
komentarz 12 września 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
edycja 12 września 2018 przez pablop76
Stary wyjadacz to ranga za punkty., która się z czasem zmienia. Zwracamy się do siebie po nazwie użytkownika ZbyszkuB :)

Moim zdaniem pod względem metodyki kursy Pana M.Z są nie do przecenienia. Jest ich nie dużo, wiec jak później będziesz chciał więcej to szybko wejdziesz na kolejny etap wtajemniczenia.
komentarz 12 września 2018 przez ZbyszekB Nowicjusz (150 p.)
Dziękuję będę pamiętał.

Właśnie. Dla początkującego od zera to naprawdę bardzo dobry kurs. Po 5 odcinków każdego. Jak dla mnie super sprawa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 117 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2018 w HTML i CSS przez YakumoPL Obywatel (1,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 104 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 533 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...