• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SELECT - wybieranie po dacie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 11 września 2018 w SQL, bazy danych przez matizuu Obywatel (1,100 p.)
Mam w bazie 10 wpisów z datą ostatniej modyfikacji, i chciałbym pobrać 3 ostatnio modyfikowane, jakim zapytaniem to zrobię?

SELECT * FROM posts WHERE co?
2
komentarz 11 września 2018 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
chyba najłatwiej byłoby dodać pole ostatniamodyfikacja typu timestamp, gdzie wartość defaultową będzie czas dodania do tabeli. Następnie do tabeli dodać trigger uruchamiany podczas polecenia update, gdzie ta data będzie aktualizowana. Wtedy problem powinien sam się rozwiązać - "order by ostatniamodyfikacja desc" i limit na 3 pierwsze wiersze....
komentarz 11 września 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

@matizuu, Jedna rzecz, jeśli nie używasz wszystkich pól to nie stosuj select *, ponieważ w ten sposób zapytanie staje się nieoptymalne.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 września 2018 przez niezalogowany
Użyj ORDER BY 'tu kolumna z datą' i LIMIT 3
0 głosów
odpowiedź 11 września 2018 przez tylko_jedno_pytanie Użytkownik (580 p.)

MS SQL

SELECT  a.pole_1,
        a.pole_2,
        a.pole_3
        ...etc...
FROM (SELECT
        ROW_NUMBER()
          OVER (ORDER BY w.data_modyfikacji DESC ) lp,
        w.pole_1,
        w.pole_2,
        w.pole_3
        ...etc...
      FROM Wpisy w
) a
WHERE a.lp <= 3

za pola podstawiasz informacje, które chcesz wyświetlić

Poczytaj sobie o ROW_NUMBER() czasami się przydaje ;)

ORACLE


SELECT POLE_1, POLE_2...etc... FROM WPISY
WHERE ROWNUM <= 3
ORDER BY data_modyfikacji DESC

rozwiązanie dla MySQL podane przez @korsarz

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 666 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 424 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 409 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,454 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...