• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co daje linux?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
710 wizyt
pytanie zadane 10 września 2018 w Systemy operacyjne, programy przez maciekwo Początkujący (250 p.)
Witam

Zaczynam uczyc się programowania, pewna osoba poleciła mi żebym pobrał linuxa, jedyne co wiem to to ze jest on systemem operacyjnym. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc dokładniej co to jest, co zmienia, dlaczego warto go uzywac i jak go uzywac?
komentarz 11 września 2018 przez Benek Szeryf (93,150 p.)
Linux daje prace :)

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
wybrane 10 września 2018 przez maciekwo

Najlepsza

Linuksy to systemy operacyjne które korzystają z tego samego jądra (i zbioru narzędzi). W przeciwieństwie do Windowsa możesz mieć różne środowiska graficzne, które zmieniają wygląd. 
Wg. mnie głównymi cechami linuksa to:

- Otwartość kod do dużej ilości narzędzi i programów jest dostępny. Pozwala to na dużą konfigurację systemu pod siebie. System staje się bardziej transparentny, przez to dystrybucje unikają śledzenia użytkowników. 
- Filozofia KISS mówiącą, że programy powinny być proste i realizować dobrze jedną rzecz. Dużo programów wspiera tę zasadę co umożliwia łatwe pisanie skryptów. 
- Łatwa instalacja i aktualizacja programów z repozytorium (takiego darmowego sklepu z aplikacjami)
- Konsola i zasada - wszystko jest plikiem. Programy dostępne na konsolę linuksową dają zestaw potężnej skrzynki narzędziowej. Dużo konfiguracji można wykonać w plikach tekstowych.

To wszystko daje nam środowisko, które jest przyjazne dla programistów. W moim poście opisałem, też inne aspekty wraz z minusami.  
Są łatwe dystrybucje jak Linux Mint, które możesz zainstalować na maszynie wirtualnej lub obok Windowsa. Nie musisz od razu wszystkiego się uczyć, więc warto abyś sam zainstalował i przetestował.  

+3 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez Ehlert Ekspert (215,010 p.)
Pobierz Minta lub Ubuntu. Te dystrybucje są na tyle przyjazne że spokojnie dasz sobie radę.
komentarz 11 września 2018 przez HumanINC Gaduła (4,840 p.)
Cześć,

Pozwolę sobie rozszerzyć listę o Fedorę.

Pzdr, HumanINC
0 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z programowanie i nie pracowałeś nigdy w linuxie to raczej polecam najpierw poćwiczyć na windowsie, a z czasem sam zobaczysz czy chcesz się przesiąść na linuxa czy os. Jeśli zaczniesz uczyć się zbyt wielu rzeczy na raz to możesz szybko się zniechęcić.
komentarz 10 września 2018 przez maciekwo Początkujący (250 p.)
Znaczy pisałem juz w html i css a teraz zaczynam c++
0 głosów
odpowiedź 10 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Ogólnie to, tak jak napisał już Tomek, nie bierz się za Linuxa jeśli dopiero zaczynasz.

Jeśli chodzi o to czemu sporo programistów wybiera Linuxa, to głównie ze względu na duże możliwości terminala. zdalne połączenia z serwerem przez ssh, kopiowanie plików przez scp, olbrzymia ilość narzędzi do pracy z różnymi plikami. Poza tym, większość dystrybucji Linuxa jest darmowa, co oszczędza cebuliony przy zakupie nowego sprzętu, który można w takim wypadku kupić bez systemu.
komentarz 10 września 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

Nie wiem jak jest teraz, jednak kiedyś bardzo trudno było dostać laptopa bez Windowsa. Jak już taki się znalazło to okazywało się, że wersja z Windowsem o wiele droższa nie była. frown

komentarz 11 września 2018 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Bo te Windowsy nie są w wersji pudełkowej, tylko OEM (co korzystnie wpływa na cenę systemu).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 686 wizyt
pytanie zadane 3 września 2019 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 997 wizyt
pytanie zadane 3 września 2019 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
–1 głos
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Kondzix16 Początkujący (470 p.)

93,430 zapytań

142,427 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,792 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...