• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W czym napisany jest FACEBOOK oraz YOUTUBE oraz jaka baza danych?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
5,987 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Witam, mam pytanie, mianowicie w jakich językach napisany jest obecnie facebook i youtube oraz na jakich bazach danych stoją (Wersje mobilne, przeglądarkowe). Fajnie jak ktoś by napisał jak był dany serwis napisany kiedyś i jak jest teraz. Z góry dziękuje.

PS. Nwm czy dobra kategoria :D

Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 września 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
wybrane 9 września 2018 przez Kamil Batorski
 
Najlepsza
Youtube wcześniej korzystał z MySQL z pomocą Vitess, obecnie wykorzystuje Google BigTable.

Facebook korzystał z tego co pamiętam z  Hive & Cassandra.

Jeżeli jednak chciałbyś znać pełny "zestaw" technologii które wykorzystują obecnie obie firmy to polecam zobaczyć na:

https://stackshare.io/facebook/facebook
komentarz 9 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
To mam teraz takie pytanie, czyli jak już wiem na jakich bazach danych  i językach stoją, to gdzie podział się css html (troche to głupie pytanie), czy zostały one zastąpione stylami napisanymi w js i tym podobnym?
komentarz 9 września 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
To tylko technologie, html/css jest pod przykrywką tego wszystkiego, np. taki Facebook wykorzystuje React'a do front'u (a on jest między innymi oparty o html/css/js itd).
komentarz 9 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
czyli react zastępuje htmla i css aczkolwiek nadal znajdują się one na serwisach domyślnie tak?
komentarz 9 września 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
Nie tyle zastępuje co nakłada na nie pewne ramy, konstrukcje pozwalające zachować porządek w przypadku dużych projektów rozwijanych w zespołach programistów / grafików / adminów i innych.

To taki trochę szablon na to jak postępować z tymi językami (tutaj akurat w dużej mierzę chodzi o JS).
2
komentarz 9 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Teraz rozumiem, dziękuje Ci za odpowiedz, pozdrawiam.
komentarz 10 września 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

!! Aa,, nie Cierpie Cassandry :D  - najgorzej mi się z nią pracowało w projekcie jak korzystaliśmy z Vadima w Javie 

+1 głos
odpowiedź 9 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Facebook działa an języku D, HHVM( maszyna wirtualna do PHP, przyspiesza działąnie języka) i C++

Youtube działa w Pythonie, C, Go i Javie.

PS Możesz sprawdzać takie dane na angielskiej wersji wikipedii, w tabeli po prawej masz "Written in".
komentarz 9 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Dzięki wielki, polska wikipedia... a baza danych?
komentarz 9 września 2018 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

@Secrus, Jest to naprawdę imponujące jaki to ma "rozmach" i jak to wszystko musi być zgrane między sobą.

komentarz 10 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Racja ludzie co to opracowali mieli 201iq heheh

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 322 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 2,918 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2015 w Offtop przez Wilczu Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 185 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...