• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stos usuwane elementy [C++]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,210 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w C i C++ przez misiek90 Użytkownik (730 p.)
Witam,

Mam pytanie odnoście stosu w C++. Chodzi mi o usuwanie elementów ze stosu przy wykorzystaniu tablic.
Znalazłem tylko informację że usunięcie elementu nie oznacza fizycznego usunięcia z pamięci. Potrzebuje wiedzieć co się dzieje z takim elementem jeżeli usuniemy/zdejmiemy co ze stosu, gdzie on się znajduje i jak to działa.

2 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 9 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 9 września 2018 przez misiek90
 
Najlepsza
Prawdopodobnie klasa stos przechowuje indeks obecnego elementu. Sciagniecie elementu ze stosu oznacza zatem dekrementacje indeksu. Wartość dalej jest w tablicy ale indeks wskazuje, ze czubek stosu jest o jedna liczbe w lewo w tablicy.
komentarz 9 września 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
i chyba zamiast tego ściągniętego elementu przypisuje się wartość null
komentarz 9 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Po co? Bez sensu. Wartość zostanie nadpisana gdy na stosie znow bedzie tyle samo elementow.
komentarz 9 września 2018 przez misiek90 Użytkownik (730 p.)

@RafalS,
 Dzięki za odpowiedź.

komentarz 9 września 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)

@RafalS, w sumie racja a to i tak nic nie zmieni

–1 głos
odpowiedź 10 września 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Jest prosta odpowiedź:

-Stos z góry ma założone np przy implementacji tablicowej zwykłej rozmiar.... więc ma indeks elementu jak kolega napisał

- jest strukturą specyficzną FIRST IN - LAST OUT, więc można wrzucać do stosu elementu jak " piłeczki np do tenisa, pimponga " do kubeczka takiego jedna na druga

- więc tablice najlepiej od końca iterować? Co to da, no fakt tego ze ściągniecie elementu z góry nie wymaga przesuwania indeksów innych elementów... tylko przesunięcie wskaźnika na czubek  na poprzednika z uwzględnieniem żę taki istnieje

- co w takim razie pojawia się w pustym miejscu ? Moim zdaniem DEFAULTOWO powinny to byc nulle- ale dlaczego? No dolatego żeby w przyszłości, nie pojawiła się sytuacja odwołania do adresu który aktualnie jest pusty w stosie, a my referencją go pobieramy na inny obiekt ( paradoks - wiadomo co rózny język bedzie to i/lub nie możliwe lub możliwe )

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2019 w C i C++ przez Giero112 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 348 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2019 w C i C++ przez Kaper99 Użytkownik (660 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,337 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2019 w C i C++ przez Kaper99 Użytkownik (660 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...