• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nieregularnie włączanie się komputera [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
333 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w Sprzęt komputerowy przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
zamknięte 9 września 2018 przez lolk45
Witam,

Od kilku miesięcy mam nowy komputer:
Płyta: Gigabyte Aorus Gaming k3
Procesor: i7 8700k
Ram: 2x8 Goodram 3000mhz + 2x4 Crucial 2666mhz
Karty graficzne: Gtx 1050 Ti + Gt 640
Zasilacz: Thermaltake Smart Pro RGB 650W
Ssd: Samsung Evo 250gb m.2 nvme

Wiem, że to źle mieć inne kości pamięci, ale są one u mnie tylko tymczasowo. Po prostu kupiłem je wcześniej  na promocji. Karta gt 640 pochodzi z mojego starego komputera i jest mi potrzebna, żeby podłączyć 3 monitor (bo leżał nieużywany, to podłączyłem). Dodam, że 1050 Ti jest zamontowana wertykalnie za pomocą extendera pcie za 9,91 z gearbest. System win 10 LTSB świeżo zainstalowany (już po raz piąty).

Problem polega na tym, że cały zestaw jest bardzo niestabilny, szczególnie odkąd jest w nim ten dodatkowy ram i karta. Potrafi włączyć się normalnie, a czasem potrafi włączać się i wyłączać w kółko kilka minut, zanim wejdzie do Windowsa. Dziś włączył się i wyłączył 5 razy. Już myślałem, że nigdy nie słyszę charakterystycznego dźwięku, że post się udał.

Pytanie dotyczy tego, czy taka konfiguracja może być niebezpieczna dla sprzętu i czy może się zdarzyć, że kiedyś mi się już nie włączy. Jeśli ma być to ryzykowne, to mogę zrezygnować z gt 640 i 8 gb ram.
Możliwe odpowiedzi:
Może zostać jak jest, nie zepsuje się. (1 głos, 20%)
Wybuchnie! Trzeba wyciągać gt 640 i ram. (4 głosów, 80%)
komentarz zamknięcia: Wyciągnąłem 2 kości ramu i jedną kartę. Na razie jest dobrze. Inne problemy to pewnie charakterystyka płyty Gigabyte
komentarz 9 września 2018 przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
Właśnie widziałem w internecie że płyty Gigabyte są trochę uparte. Ale w sumie to tak jak ja. Nie przeszkadza mi to dopóki się nie zepsuje.
komentarz 9 września 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Ja też mam gigabyte nową kupioną teraz i starą kupioną 8 lat temu te same problemy.Wszczególności ULTRA DURABLE.
komentarz 9 września 2018 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
RAM masz ustawiony na AUTO czy profil z własnymi ustawieniami?
Miałem xmp 3000 wcześniej na 16gb Goodram, a teraz na 2666mhz przy tych 4 różnych kościach. Nie podkręcałem nic.
komentarz 9 września 2018 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Utwórz profil i ustaw timingi manualnie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 września 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Powyciągaj ramy, wywal wszystkie karty graficzne. Następnie podepnij i zacznij po kolei sprawdzać.

Sprawdzałeś czy ramy masz powsadzane w te same chanele? Poczytaj w manualu płyty głównej jak to ma być włożone.

Jak to nie przyniesie pożądanych rezultatów to może być problem z kontrolerem na płycie głównej. Wtedy taka płyta idzie na gwarancje i muszą ją wymienić na nową.
Ram jest w dobrych slotach. Prawdopodobnie skończy się na tym, że wyciągnę ten ram 2x8 2666mhz i gt 640. Najdziwniejsze dla mnie jest to, że problemy są tylko przy uruchamianiu. W Windowsie ani jednego bluescreena.
Aktualnie wygląda to tak, jakby nie miało działać: https://imgur.com/a/FsOJAov
komentarz 9 września 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Musisz potestować ale w większości przypadków wina leży po stronie grafiki oraz ramu.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 770 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 83 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2023 w Sprzęt komputerowy przez sibi12345 Nowicjusz (120 p.)

92,974 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,180 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...