• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie C++ - W czym programuje się w korpo?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
981 wizyt
pytanie zadane 7 września 2018 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Witam was,

programuje już (no bardziej się uczę, ale kilka już aplikacji swoich mniejszych napisałem) chodzi głównie o C++ a mianowicie w czym programuje się w C++ w korporacjach? Ukończyłem naukę podstaw i programowania obiektowego u P. Zelenta i nie wiem co dalej. Coś mi się nie widzi że programują tam w jakichś cbuilderach czy codeblocksach. Wiem że mówie źle bo to są programy, a chhyba chodzi o środowiska więc proszę podajcie:

1. Środowiska i programy do nich.

2. Co teraz - gdzie moge się dalej uczyć (książki raczej odpadają - mam 15lat nie mam zbytnio kasy a jedna ksiązka to 60zl ok.)  dokumentacje mnie przerażają tak czy tak bede musiał je czytać ale szukam coś jeszcze jakieś darmowe kursy znacie może jeszcze takie już na wyższym poziomie, średniozaawansowanym?

3. Gdzie lepiej iść na przyszłość zostać i kształcić się w c++ cały czas czy już powoli przechodzić na jave? Mam na razie zamysł że pożądnie opanuje c++ i potem dopiero przenosze się na jave/JS.

Pozdrawiam ^^
2
komentarz 7 września 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Mam na razie zamysł że pożądnie opanuje c++ i potem dopiero przenosze się na jave/JS.

Powoli mija 4 lata od kiedy wszedłem w C++ a on nadal bardzo często mnie zaskakuje. Także nie polecam takiego podejścia, bo moment "pożądnie opanuje c++" może nigdy nie nadejść XD

Poza tym -  jak chcesz pisać w Javie, to zaczynaj od Javy. To takie proste.

komentarz 7 września 2018 przez niezalogowany

laugh heh

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 7 września 2018 przez XezolPL
 
Najlepsza

Ukończyłem naukę podstaw i programowania obiektowego u P. Zelenta i nie wiem co dalej

Czyli dopiero zaczynasz przygodę z C++. Jeszcze sporo przed Tobą, żeby szukać pracy w tym języku. Kursy MZ to są podstawy podstaw.

Gdzie szukać czego się nauczyć: porządna książka do C++, lub jeśli tak jak ja nie lubisz tego typu nauki - sprawdz spis tresci takiej ksiażki i googluj tematy. Poczytaj coś troszke i eksperymentuj. Mam na myśli takie tematy jak: szablony, wyjątki, kontenery STL itd. Jak dobrze ogarniesz fundamenty to weź na warsztat nowsze standardy. Do pierwszej pracy wystaczy C++11. Gdzieś na tym etapie będziesz już na takim poziomie zaawansowania, że rekursywne przeglądanie cppreference będzie dobrym źródłem wiedzy. Poczytaj też troszke o wzorcach projektowych, dobrych praktykach i czystości kodu.

1. Np visual studio, eclipse lub Clion.

2. mysle ze odpowiedzialem

3. Musisz sam zdecydować co Cię interesuje. Co do C++ to dopiero liznałeś ten język i cieżko zdecydować na tym etapie czy dobrze Ci się będzie w nim pisać. Poznaj go lepiej i wtedy decyduj. Czasu na pewno nie stracisz, bo nauka języków programowania robi się łatwiejsza z kolejnymi znanymi językami. Szczególnie przejście z C++ na Jave nie powinno być trudne.

+1 głos
odpowiedź 7 września 2018 przez Lukin Początkujący (260 p.)
1. Ja w Nokii używam głównie QtCreatora. Ale nie ma żadnego wymogu, każdy używa czego chce. Ważne żeby IDE dobrze zaindeksowało Ci cały projekt, a w C++ głównie robi się duże projekty. Powszechne są Eclipse, CLion albo Vim. Ogólnie to polecam każdemu programiście nauczyć się Vima, bo często pracuje się na zdalnych serwerach, gdzie nie ma interfejsu graficznego.

2. Z darmowych zaawansowanych to nic nie polecę. Z płatnych - ja sam organizuję kurs zaawansowanego C++. Szczegóły na http://coders.school.

3. Wbrew tego co mówi większość ludzi, to na C++ jest ogromne zapotrzebowanie, ale nie wszędzie. Zagłębiem C++ jest chyba Wrocław. Jest też trochę ofert w Krakowie, Gdańsku i Warszawie. Naucz się najpierw porządnie jednego języka i znajdź w nim pracę. Potem myślę że naturalnie będziesz się dokształcał wedle tego co aktualnie Ci się  przyda i nauczysz się też innych języków. Ale nie warto sobie mieszać na początku wielu języków, jeśli chociaż jednego nie masz dobrze opanowanego.
komentarz 8 września 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
No tak poczytałem i widzę że większość właśnie Qt używa, tylko mi sie to nie chce zainstalować bo jakiś błąd wyskakuje qt.qt5.5112.win64_msvc2017_64
–1 głos
odpowiedź 7 września 2018 przez Ergo Proxy Użytkownik (640 p.)
1. To zależy od firmy. Poszukaj ofert na juniora C++ i zobacz czego wymagają.

2. Ja bym zainwestował w książkę o wdzięcznej nazwie Symfonia C++. Kobyła, ale sporo wiedzy tam jest. A jak jesteś bardzo na nie na książki to na necie jest tego mnóstwo. Najlepiej po ang, ale po polsku też idzie wyciągnąć sporo wiedzy.

3. Jak ci się C++ podoba to idz dalej w C++, też są oferty pracy na juniorów, a i dużo mniej chętnych na C++ jest niż na Javę ;) Teraz każdy mój znajomy, który próbuje się przebranżowić to "programista" javy ;)

PS. JS i java to dwa zupełnie różne języki :)
komentarz 7 września 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Bardziej w jave bo chce multiplatformowe apki i gierki robić taki freelancik ale poki co zeby zdobyc troche doswiadczenia i hajsu to zlecenia jakies bym robil tylko w czym to pisać takie apki w c++? No chyba niezbyt to możliwe a nawet jeśli to o wiele mniej mozliwosci niz java takze :C
–1 głos
odpowiedź 7 września 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Korpo to głównie Java i C# (czyli Java od Microsoftu). C++ to dość niszowy język, najczęściej można go spotkać w firmach które robią coś z urządzeniami wbudowanymi. Wtedy często gęsto jest użynany freamowork Qt. Druga gałąź to GameDev.
komentarz 7 września 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Też tak myślałem, czyli lepiej dla mnie jak se przejde na jave? Chciałbym pisać aplikacje multiplatformowe i gry indie :)
1
komentarz 7 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Nie zgadzam sie, ze C++ to niszowy jezyk. Sprawdzcie ile jest ofert pracy np w Krakowie na C++.

Edit: dane z pracuj.pl - Java 200 ofert, C++ 114. Na pewno C++ to niszowy język?
1
komentarz 7 września 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@profesorek96, ojej ... z takim dorobkiem punktowym a takie nieprawdy. C# Java od Microsoftu? C++ najczęściej embedded? I wtedy w embedded Qt? 

Przynajmniej jedno prawdziwe że C++ to gamedev.

I widzisz, teraz kolega będzie pisał w języku Java gry Indie... eh.. 

komentarz 7 września 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Kolego drogi, tak. C++ jest do gamedevu, tak ale głównie na Unreal Engine i gry AAA a jak chce sobie pofreelancować, multiplatformowe indyki o prostej pixelowej grafice coś typu Cave Story i The Escapists, to imo raczej właśnie Java . A C# to jest taka Java od Microsoftu poprostu na .NET
komentarz 7 września 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@XezolPL, Aha... dzięki. Teraz już wszystko wiem. Miłego "frelancowania z multiplatformowymi indykami".

komentarz 8 września 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
:D dzięki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 132 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 331 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2021 w PHP przez roberto23 Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...