• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co po HTML i CSS?

0 głosów
413 wizyt
pytanie zadane 7 września 2018 w HTML i CSS przez Meffy Użytkownik (730 p.)
Czego powinienem się nauczyć po HTML I CSS? Żeby to powoli wdrążać do tworzenia wirtyn. Lepiej jest JavaScript czy lepiej zająć sie bootstrapem??

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 września 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Witaj. 

Bootstrap jest  framework do CSS a JavaScript językiem programowania. Dla mnie naturalną ścieżką jest nauka JavaScript. Gdy znasz dobrze CSS poznanie bootstrap-a nie zajmie Ci wiele czasu. Gdy dołączysz do tego JavaScript możesz osiągnąć niezwykłe efekty. 

0 głosów
odpowiedź 7 września 2018 przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
Teraz frontend to głównie javascript

Bootstrapa warto znać na poziomie orientowania się w nim, żeby nie było tak, że dostajesz prace i masa czasu leci na przeszukiwanie dokumentacji

Chcąc pracować jako frontend
Ale frontend, a nie jakiś klepacz stronek
Javascript to absolutna podstawa + jeden z jego frameworków (nauka innego jest prostsza jak jakiś znasz)

Myśle że dobry będzie angular (duże projekty) albo vue (mniejsze projekty)
1
komentarz 7 września 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Wytłumacz mi, bo zawsze mnie to ciekawi: czemu angular do dużych projektów, a vue/react do małych? To jest jakis mit. Takie molochy jak allegro czy jira stoją na react, a uwierz mi nie sa to małe aplikacje.

Co do wątku. To tylko i wyłącznie vanilla js. Frameworkami zajmij się jak poznasz js w jakimś sensownym stopniu. Nie da się zrozumieć co dzieje się w react czy angular jak nie znasz js. Albo uważasz, że znasz bo liznąłeś jQuery.
komentarz 7 września 2018 przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
No tak
Ale żeby nie było też tak że zostawia framework na później bo "w pracy sie naucze"
A później wielkie zdziwienie, bo jak to nikt mnie nie chce

Często spotykam się z taką sytuacją, głównie w przypadku różnego rodzaju wzorców, bibliotek, frameworków
Jak będzie trzeba to w pracy się naucze... tylko który pracodawca przyjmie juniora którego przez następne miesiące będzie musiał głównie uczyć

Co do angular -  duże, vue - małe
Chodzi bardziej o to, że nie trzeba pakować dużego frameworka do mniejszego projektu, wystarczy coś lżejszego
Np nie ma sensu pakować bootstrapa do małej strony - wizytówki, gdzie używamy samej prostej responsywności, do której i tak teraz można użyć css grid albo flexboxów

Jak coś, jestem programistą bakcnedowym, z fronta umiem tylko tyle ile mi kazali, więc nie będe miał aż tyle wiedzy co osoby które typowo w tym siedzą, jedynie przyglądam się wszystkiemu z boku, słucham rozmów i czasami pomoge
komentarz 7 września 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Nie wymagajmy od kogoś kto poznał css i html, że bedzie chciał iść na juniora. Przed nim jeszcze wiele pracy i fajnie jakby najpierw ogarnął czystego js. Napisać chociaż jedną wieksza aplikacje w czystym js, wykorzystać es6, dobre praktyki i wtedy myśleć o frameworku.

Bootstrap - przydatna rzecz, ale sam wychodze z założenia, że w wiekszości aplikacji jest zbędny i nadużywany. To samo z jQuery

Angular może być przerażający dla kogoś kto nie zna podstaw. Typowanie, oddzielne pliki, webpack, testy itd. Myślę, że łatwo się zrazić i nikomu nie polece Angulara jako pierwszy framework do nauki. Nie wiem jak z vue, ale słyszałem wiele dobrych opinii i łatwiejszym progu startu. A Reacta sam mogę polecic :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,568 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2017 w HTML i CSS przez agit45 Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 440 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2019 w HTML i CSS przez Yorweth Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 374 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2016 w HTML i CSS przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...