Tak w skrócie
Technikum -> dużo się nie nauczysz (stare podstawy podstaw), ale przyjemniej spędzisz czas, lepiej dłubać przy serwerze gadając o życiu z kolegą, niż siedzieć w ławce i słuchać nauczyciela (według mnie)
Kosztem tego, że przez 3 lata masz po 5 lekcji więcej tygodniowo
I dodatkowy rok (w 4kl masz tyle lekcji co osoby w liceum, ty czujesz ulge a dla nich to była codzienność)
Jeśli chcesz się rozwijać w kierunku programowania, ucz się tego samemu, często jest tak że podchodząc do tego z ciekawości w domu, przez tydzień ogarniesz więcej niż nauczyciel przekaże klasie przez rok czy dwa (brak indywidualizmu i te wszystkie powtórki/sprawdziany dużo spowalniają)
Mam znajomego który idąc do 1kl tech już wiedział co chce robić
Ja w 2 semestrze 1kl tech zacząłem nauke programowania
Ja w połowie 3kl tech już zaczynałem prace jako junior (zdalnie na 1/4 etatu, ale jednak prawdziwe projekty)
On jedyny kontakt z programowaniem miał taki, jaki szkoła na nim wymuszała, planuje iść na studia żeby się tego nauczyć
Mam wrażenie że niektóre osoby zapominają o istnieniu internetu, masz tutaj całą masę wiedzy i nie potrzebujesz różnego rodzaju szkół, uczelni, kursów, szkoleń, bootcampów aby się nauczyć, wystarczy poszukać, popróbować i zrozumieć
+w szkole jesteś ograniczony do wiedzy nauczyciela i poziomu reszty klasy (większość idzie bo lubi grać, a nie tworzyć więc nic nie ogarniają)
w internecie poziom dobierasz do siebie, źródło wiedzy dobierasz do siebie a w dodatku masz tych źródeł całą masę na różnym poziomie
do poziomu "juniora" można bez dużego problemu dojść posiadając sam dostęp do internetu, dalej ważne są kursy i książki, nie są obowiązkowe ale pomocne
jak siadasz do tematu od zera, a nie chcesz poznać dogłębnie czegoś co ogarniasz -> polecam kursy online
do dogłębnego poznania czegoś gdzie czujesz się swobodnie, dobrą opcją są książki