Witam
Pytanie niecodzienne, ale cóż. Ciekawi mnie jak wyglądały początki w programowaniu innych osób, zwłaszcza tych doświadczonych z wieloletnim stażem? Od czego się zaczęło? Ktoś Wam pokazał tą "magię"? Czy po prostu Was to zaciekawiło?
Jeśli o mnie chodzi to bardziej Mnie zaciekawiło, nie było nikogo kto mi pokazał. Zaczęło się od tego, że zastanawiałem się co naprawdę oznacza pojęcie programu jako aplikacji, jak on powstaje. Nie pamiętam ile czasu spędziłem na wikipedii :). Moje pytanie brzmiało - jak to można powiedzieć, że napisało się program. Pamiętam, że w szkole podstawowej myślałem, że strony internetowe tworzy się w jakimś programie graficznym, a potem robi się, aby to wszystko ze sobą integrało, lecz stwierdziłem, że ten program graficzny też musiał jakoś powstać. No i się zaczęło od tego, żeby zaspokoić swoje zainteresowanie tworzyłem jakieś arkusze w excelu, chyba po to by sprawić pozory przed samym sobie, iż coś robię. Teraz wiem, że nie za duży to miało związek z prawdziwym programowaniem.
W chwili obecnej moje doświadczenie z tym rzemiosłem to 1,5 roku, wiem że i tak nie za duże, ale nie wyobrażam sobie teraz mojego życia bez tego, żyłbym w pustce. Pewnie nadal bym klepał w gierki zamiast je tworzyć.
To mnie zmieniło.
Jak było z Wami?