• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tworzenie aplikacji na androida w Unity

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,371 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w C# przez noname3 Obywatel (1,180 p.)
Mam pytanie odnośnie sensu tworzenia aplikacji na androida w Unity za pomocą języka C#. Czy to ma w ogóle sens, czy więcej możliwość rozwoju w przyszłości otrzymałbym ucząc się Javy w Android Studio ?

(w programowaniu nie jestem zupełnie zielony, znam całkiem HTML'a CSS'a i trochę liznąłem C,C++)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 września 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Java/Kotlin i Android Studio, pracy jako developer aplikacji w Unity nie dostaniesz. Unity to silnik do tworzenia gier. W unity nie masz gotowych kontrolek zgodnych ze standardami androidowymi przez co o wiele trudniej robiłoby się ładne layouty, a co ważniejsze taka aplikacja ważyłaby dużo więcej niż powinna w stosunku do swoich możliwości.
komentarz 5 września 2018 przez noname3 Obywatel (1,180 p.)
Dziękuję, za odpowiedz
komentarz 5 września 2018 przez noname3 Obywatel (1,180 p.)
Przy okazji poleciłbyś jakiś kurs do android studio ?
1
komentarz 5 września 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Niestety nie znam, kiedy ja się uczyłem żadnego fajnego nie było, podstawy się nauczyłem z pierwszego lepszego kursu od Pana Hindusa a potem robiłem aplikacje a co nie wiedziałem to szukałem.
+1 głos
odpowiedź 5 września 2018 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jeśli chcesz jednak pisać aplikacje na Androida w języku C#, wtedy polecam użyć Visual Studio z zainstalowanym pakietem roboczym "Opracowywanie Aplikacji mobilnych za pomocą środowiska .NET", lub ręcznie wybrać interesuje cię komponenty. (W tym przypadku Xamarin)

Nie wiem jak w Javie/Kotlinie (Android Studio) ale w Visual Studio możesz użyć szablonu Razor który pozwala na stworzenie widoku aplikacji w HTML/CSS.
0 głosów
odpowiedź 5 września 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Z powodzeniem możesz tworzyć aplikacje w C++ działające na androida. W Unity da się tworzyć aplikacje na androida tylko pytanie jakie. Jakieś symulatory czy gry jak najbardziej ale np jakiś kalkulator to jak by strzelać do muchy z armaty. Jeśli chcesz koniecznie w C# to zainteresuj się Xamarinem.
1
komentarz 5 września 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
No to powiedz mi jakbyś z powodzeniem zrobił w c++ aplikację.

C++ do zwykłych androidowych aplikacji to jak kopać doły łyżeczką. Niby możesz zrobić to samo, może nawet i lepiej (pod względem wydajności) ale po co kiedy łopatą szybciej i wystarczająco dobrze.

Zaś używanie Unity do aplikacji androidowych to jak kopać dół grabiami. Chyba komentować nie trzeba.

A jeśli już komuś tak bardzo zależy na maksymalnej wydajności to lepiej użyć Dart'a z flutterem, to jest kompilowane do kodu natywnego, ale pracy w polsce nie uświadczysz z takim stakiem technologicznym.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 273 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2021 w Java przez myto Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 85 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2020 w Java przez szynszyl97 Początkujący (410 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...