• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program pobierający dane z internetu

Cloud VPS
0 głosów
1,256 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w C i C++ przez Agnes Użytkownik (990 p.)
Chcę spróbować napisać coś podobnego, np. taki program, który pobiera z internetu informację o tym, która jest godzina w danym kraju wg jego strefy czasowej. Wiem, że to raczej wykracza poza kompetencje początkującego programisty, ale może ktoś mógłby mi doradzić np. od czego zacząć w dokształcaniu się w tym kierunku?
komentarz 5 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Od zmiany języka :D

Python się świetnie do takich rzeczy nadaje :P

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 września 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Nie wiem jakie są te Twoje kompetencje, ale generalnie to wypadałoby skorzystać z jakiegoś API do pobierania daty i czasu z danej lokalizacji. Tutaj znalazłem takie coś na szybko: worldtimeapi.org

Wysyłasz zapytanie HTTP GET na odpowiedniej ścieżce (możesz użyć w tym celu biblioteki curl), następnie przy pomocy odpowiedniej biblioteki parsujesz tę wiadomość (w przypadku JSON to możesz użyć na przykład https://github.com/nlohmann/json), następnie wyciągasz interesujące Cię dane i cieszysz się. laugh

P.S.

Być może są w C++ biblioteki automatyzujące część powyższej pracy, nie interesowałem się tym do końca nigdy.

0 głosów
odpowiedź 5 września 2018 przez Obi Początkujący (260 p.)
A musi koniecznie pobierać dane z internetu? Wystarczyłoby zrobić prosty program, który na podstawie aktualnego czasu oblicza daną godzinę dla danego kraju (np. wpisujesz w konsole z parametrem PL i zwraca aktualny czas dla Polski, EN dla Wielkiej Brytanii itp.). Wystarczy wtedy, że zrobisz sobie mini bazę danych zaszytą w kodzie lub w pliku, która będzie zawierała przesunięcia względem GMT dla danego kraju :)

Jeśli chodzi o internet byłby wtedy ewentualnie potrzebny do tego, by co do sekundy synchronizować czas GMT, a nie żeby godzina była obliczana na podstawie zegara w komputerze. Ale przecież na początek mozesz napisać wersję w 100% offline.

Ale jeśli chodzi o pobieranie czegoś z internetu i parsowanie to popieram kolegów - lepiej zmienić język, najlepiej na Python ;)
komentarz 5 września 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Tak i nie, bo program offline ma to do sibie, ze w bazie danych trzebq uwzglednic wspolrzedne geograficzne, bo sa kraje, ktorej maja wiecej niz jedna strwfe czasowa. Tak samo jest miedzy zachodem i wschodem polski, jest roznica 2 minu, ale jest. Ameryka ma 4 strefy czasowe, rosja chyba 7
komentarz 5 września 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
Między wschodem a zachodem Polski jest różnica 40 minut czasu miejscowego.
komentarz 5 września 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Chyba, ze 40 wiem ze roznica jest, a jak to juz mniej ważne

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,370 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 619 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2023 w C i C++ przez nerfiko Nowicjusz (170 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...