• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program pobierający dane z internetu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
899 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w C i C++ przez Agnes Użytkownik (990 p.)
Chcę spróbować napisać coś podobnego, np. taki program, który pobiera z internetu informację o tym, która jest godzina w danym kraju wg jego strefy czasowej. Wiem, że to raczej wykracza poza kompetencje początkującego programisty, ale może ktoś mógłby mi doradzić np. od czego zacząć w dokształcaniu się w tym kierunku?
komentarz 5 września 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Od zmiany języka :D

Python się świetnie do takich rzeczy nadaje :P

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 września 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Nie wiem jakie są te Twoje kompetencje, ale generalnie to wypadałoby skorzystać z jakiegoś API do pobierania daty i czasu z danej lokalizacji. Tutaj znalazłem takie coś na szybko: worldtimeapi.org

Wysyłasz zapytanie HTTP GET na odpowiedniej ścieżce (możesz użyć w tym celu biblioteki curl), następnie przy pomocy odpowiedniej biblioteki parsujesz tę wiadomość (w przypadku JSON to możesz użyć na przykład https://github.com/nlohmann/json), następnie wyciągasz interesujące Cię dane i cieszysz się. laugh

P.S.

Być może są w C++ biblioteki automatyzujące część powyższej pracy, nie interesowałem się tym do końca nigdy.

0 głosów
odpowiedź 5 września 2018 przez Obi Początkujący (260 p.)
A musi koniecznie pobierać dane z internetu? Wystarczyłoby zrobić prosty program, który na podstawie aktualnego czasu oblicza daną godzinę dla danego kraju (np. wpisujesz w konsole z parametrem PL i zwraca aktualny czas dla Polski, EN dla Wielkiej Brytanii itp.). Wystarczy wtedy, że zrobisz sobie mini bazę danych zaszytą w kodzie lub w pliku, która będzie zawierała przesunięcia względem GMT dla danego kraju :)

Jeśli chodzi o internet byłby wtedy ewentualnie potrzebny do tego, by co do sekundy synchronizować czas GMT, a nie żeby godzina była obliczana na podstawie zegara w komputerze. Ale przecież na początek mozesz napisać wersję w 100% offline.

Ale jeśli chodzi o pobieranie czegoś z internetu i parsowanie to popieram kolegów - lepiej zmienić język, najlepiej na Python ;)
komentarz 5 września 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Tak i nie, bo program offline ma to do sibie, ze w bazie danych trzebq uwzglednic wspolrzedne geograficzne, bo sa kraje, ktorej maja wiecej niz jedna strwfe czasowa. Tak samo jest miedzy zachodem i wschodem polski, jest roznica 2 minu, ale jest. Ameryka ma 4 strefy czasowe, rosja chyba 7
komentarz 5 września 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
Między wschodem a zachodem Polski jest różnica 40 minut czasu miejscowego.
komentarz 5 września 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Chyba, ze 40 wiem ze roznica jest, a jak to juz mniej ważne

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,154 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 329 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2023 w C i C++ przez nerfiko Nowicjusz (170 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...