• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serwer a javascript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w JavaScript przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)

Hej, nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu już przez kilka dobrych dni,
Mój znajomy poprosił mnie o pomoc przy jego stronie internetowej, mianowicie chciał abym dodał kilka podstron.
Hiperłącza zrobione są w JS, np:
 

$(document).ready(function(){
		$(".content").load("strony/strona1.html");
		$(".strona2").click(function(){
			$(".content").load("strony/strona2.html");
		});
		$(".strona3etc").click(function(){
			$(".content").load("strony/strona3etc.html");
		});};

Na serwerze lokalnym wszystko działa jak należy (czyt, hiperłącza działają).
Jednak po wrzuceniu plików na serwer i sprawdzeniu w konsoli wygląda kod brakuje kilku linijek kodu odpowiedzialnych za hiperłącza stworzone przezemnie.
Wielokronie usuwałem pliki z serwera, sprawdzałem co chcę wrzucić i wrzucałem gotowe pliki na serwer. Efekt jest niezmienny. One po prostu nie działają.

Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z czymś podobnym?
Liczę na jakąś wskazówkę, ponieważ głowię się z tym już trochę czasu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 września 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
wybrane 7 września 2018 przez Robciu123
 
Najlepsza

Czy elementy o klasie strona2, strona3 etc są w pojemniku o klasie content? Bo z twojego kodu wnioskuję, że albo masz kilka przycisków strona2, strona3 etc, albo ładujesz je z contentem po kolei dynamicznie (chciałbyś ładować), a wtedy skrypt ich nie pobiera, ponieważ w trakcie odpalenia nie ma ich jeszcze na stronie.

Rozwiązaniem może być użycie metody on()

Warto byłoby umożliwić użytkownikowi możliwość nawigacji za pomocą strzałek, oraz zmianę permalinków w celu lepszego pozycjonowania strony.

Wtyczka jquery jquery pjax

 

komentarz 5 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Tak, są. Lokalnie wszystko działa jak należy, Problem pojawia się przy wrzuceniu na serwer.
Spróbuję zrobić z on() i dam znać co z tego wyszło.
Jeszcze jedna wazna kwestia. Gość, który zrobił stronę zostawił miejsce na jedną podstronę (w htmlu, czyt. byla w komentarzu). Dodalem ją do jsa i działa również na serwerze.
komentarz 5 września 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Czy na localhost korzystasz z serwera? Bo mi się wydaje, że to nie jest dynamiczna podmianka tylko pokaż/ukryj w html
komentarz 5 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Tak korzystam z Xampp'a
komentarz 5 września 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Gość, który zrobił stronę zostawił miejsce na jedną podstronę (w htmlu, czyt. byla w komentarzu). Dodalem ją do jsa i działa również na serwerze.

To porównaj ze swoimi, i znajdź różnicę :)

komentarz 5 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Och matko, problem prawdopodobnie leży w klasie. Mam klasy pod podstrony bnt1, bnt2 etc. W nowych zakładkach wszędzie jest 2. Spory skrót myślowy nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Jak skończę pracę to muszę to sprawdzić:) dzięki za odpowiedź
komentarz 6 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Niestety dalej to samo, pomimo zmiany nazw klas kod js'a na stronie nie ulega zmianie. Po prostu nie podmienia tego pliku odpowiedzialnego za działanie hiperłączy...
komentarz 6 września 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Jeżeli problem leży w podmianie pliku js na stronie to być może musisz zmienić uprawnienia dostępu do pliku na serwerze za pomocą np. ftp A inny sposób na sprawdzenie tego problemu to wrzucić zmieniony plik pod inną nazwą i zmuenić ścieżkę na nowy plik.
komentarz 7 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Problem zazegnany, miałeś rację nie zwróciłem uwagi na uprawnienia. Dziękuję za pomoc! :)
0 głosów
odpowiedź 5 września 2018 przez TheGleeMat Bywalec (2,070 p.)
Po pierwsze sprawdź ścieżki na serwerze, a po drugie po co do tego JQuery ?
komentarz 5 września 2018 przez Robciu123 Nowicjusz (190 p.)
Ścieżki się zgadzają, nie wiem czy rozumiem drugie pytanie. Znajduje element i coś z nim robię. W ten sam sposób wszystkie linki są na stronie zrobione, dzięki czemu strona nie musi się cała przeładowywać ( może się mylę, ale wydajnościowo jest opłacalne).
Skąd mam pewność, że ścieżki się zgadzają? Zapomniałem napisać w poście także odpowiem tutaj.
Linki same w sobie pojawiają się na stronie ( html, css). Problem tkwi w tym że serwer jakby blokuje jakiekolwiek inne wartości (linijki) w skrypcie, pozostają te które były napisane x czasu temu.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 514 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez Grozmo Użytkownik (750 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 314 wizyt

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,613 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...