• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Responsywna strona i linkowanie podstron w menu

0 głosów
1,032 wizyt
pytanie zadane 3 września 2018 w JavaScript przez Bzytek Użytkownik (810 p.)
edycja 3 września 2018 przez Bzytek

Witam ..all

Po wielu staraniach powiodła mi się adaptacja  do tego responsywnego  layoutu też responsywnego verticalnego menu z tego linku. Na dotychczasowej stronie  miałem menu podobne w działaniu do obecnego- z tym że  nie responsywne. Wczytywałem kompletne podstrony .html do content column przy pomocy takiego skryptu

$(document).ready(function(){$(".openToDiv").click(function(a){a.preventDefault();var b=$(this).attr("href"),c=$(this).attr("title");$("#maincontent").load(b).animate({scrollTop:0},"fast"),document.title=c})});

Wszystko śmigało. Teraz gdy wczytuję podstrony w "normalnym" widoku, też jest ok, ALE  gdy zawężę ekran monitora rozmiarów "mobilnych", to wczytuje się sama podstrona bez mobilnego menu. Na screenie z lewej widać zwinięte mobilne menu, na prawym wysunięty panel z podmenu. Białe kreskowania - pozostałość po wymiarowaniu. Fragment z obrazkiem to miejsce gdzie wczytuje się.

ogólny widok mobilnego  Czy ktoś może rozgryźć temat błędnego wczytywania podstron?  W razie konieczności podeślę  potrzebne fragmenty kodu do wglądu.

ZdZ

komentarz 3 września 2018 przez Bzytek Użytkownik (810 p.)

Jak pisałem pierwszym poście teraz jest to zupełnie inny layout na 3 kolumnach z nagłówkiem i stopką . Strona w wersji na laptop wygląda tak ja na screenach wyżej  z ukrytym nagłówkiem.

resp 2Po zmianie  na  mobilną  w nagłówku ukazuje się  możliwość wyboru  języka. I wtedy odpowiednio ładuje się wersja PL lub angielska - tak jak obok na screnie

komentarz 3 września 2018 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Nie dam rady Ci pomóc.

Nie możesz wrzucić  dwóch lub trzech podstron np. na github page i pokazać problem?

Bo ja nie ogarniam Twojego problemu z tych zdjęć.
komentarz 3 września 2018 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Dzisiaj odpadam.

scerrny daję dlatego żeby widać było zmianę w sposobie wyświetlania.przykładowa strona

Przykładowa strona wygląda jak na " kolejnym wink screenie .

Z tym że w  przypadku większej treści jest ona wyższa / dłuższa? /

@pablop76,

W starej wersji podstrony wczytywało się tym króciutkim jQuery 

$(document).ready(function(){$(".openToDiv").click(function(a){a.preventDefault();var b=$(this).attr("href"),c=$(this).attr("title");$("#maincontent").load(b).animate({scrollTop:0},"fast"),document.title=c})});

i zapisem linku w menu

<ul>
<li><a class="openToDiv" href="./english/about.htm" title="To discussion">Discussion about</a></li>
....
</ul>

--------------------------

Teraz jest użyty inny skrypt taki jak w  Tym linku

Dodatkowo w kodzie strony jest też skrypt  js

<script type="text/javascript">ddlevelsmenu.setup("ddsidemenubar", "sidebar")</script>

Sam link do strony wygląda tak:

<ul>
<li><a href="javascript:vold(0)" rel="ddsubmenuside1" title="1A">About </a></li>
....
</ul>

a w podmenu do tego "About"  jest taki zapis:

<ul id="ddsubmenuside1" class="ddsubmenustyle blackwhite">
<li><a href="#">Who was</a></li>
....
</ul>

W folderze z grafiką jest też "pusta - "bez żadnego kodu" strona i nazwie index.html i nie wiem w jakim celu sad .

Przypadkowo wczoraj, wskutek chyba? błędu z rozpisaniu menu zobaczyłem w konsoli błędów info o błędzie w iframe???. Nie zwróciłem na to uwagi - po prostu poprawiłem.

Stanąłem w miejscu - patrzę ściana.

W normalnym widoku podstrony się wczytują do #maincontent tą starą konstrukcją linka z  a class="openToDiv" .....></a>

a w mobilnej nie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 września 2018 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Jak wyglądają twoje podstrony? Czy jest to tylko ten fragment, który jest wczytywany do strony głównej, czy może kopia strony głównej ze zmieniona treścią.

Linki do maincontent po zastosowaniu skryptu jQuery maja  postać:

<li><a class="openToDiv" href="./english/massif.htm" title="That is ...">That is &hellip;</a></li>

bo samo menu jest oparte na klasycznej liście. I chciałem ten sam sposób zastosować obecnie  ALE się  nie da w wersji  mobilnej sad bo wczytuje osobno samą podstronę bez menu.

Dwa screeny wyżej to wstępna-powitalna strona wersji pod nią znajdują się  "mobilki" z wyborem menu.

komentarz 4 września 2018 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Tzn. że skrypt nie działa.
komentarz 4 września 2018 przez Bzytek Użytkownik (810 p.)

Dzień dobry

Nie działa prawidłowo ten "stary" skrypt z jQuery / bo wczytuje  podstrony tylko w wersji "pełnoekranowej" - w mobilnej wczytywana jest sama podstrona/  ... wink czyli nie działa

komentarz 4 września 2018 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Metoda load() nie jest skomplikowana. Wczytuje do wskazanego elementu inny wybrany element ze wskazanego adresu.

Co tam może nie działać?
komentarz 4 września 2018 przez Bzytek Użytkownik (810 p.)
edycja 7 września 2018 przez Bzytek

sad nie wiem ...może jest  jakiś konflikt ze skryptem z  tego linku 

To oryginalny skrypt na Ddrive.  Nic  przy nim nie majstrowałem a podstrony wczytuje tak jak opisałem mój problem

edit2

Chociaż przypatrzyłem się uważniej temu skryptowi i znalazłem tam przed 

No need to edit beyond here

zapis taki, jak poniżej

httpsiframesrc: "blank.htm", //If menu is run on a secure (https) page, the IFRAME shim feature used by the script should point to an *blank* page *within* the secure area to prevent an IE security prompt. Specify full URL to that page on your server (leave as is if not applicable).

u mnie jest też pusta strona ale index,htm. Może o tę nazwę chodzi??

Edyt 5.IX

Zmiana nazwy folderu i  pliku o którym pisałem wyżej nie pomaga sad luknie ktoś jeszcze na mój problem ?

Edyt 7.IX

adres plików na githubie - bez grafiki można też przejrzeć

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 274 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 773 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w HTML i CSS przez Anonim666 Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w HTML i CSS przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)

93,732 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,293 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...