• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra w statki w Cpp Builder - czy to ma sens i jak zrobić menu?

+2 głosów
548 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2015 w C i C++ przez Kapitan Nowicjusz (210 p.)

Witam,

wymyśliłem sobie w ramach przećwiczenia obiektowego Cpp zrobienie projektu typu "Gra w statki". Początkowo myślałem nad wersją konsolową, ale stwierdziłem że jak zobaczę graficzną wersję gry to będzie dużo lepszy motywator.

Jestem świeżo po przejrzeniu filmików szkoleniowych Mirka z tego zakresu i zrobieniu omawianych zadań. Zastanawiam się,  czy w ogóle jest sens robić grę tym narzędziem?

Chciałem najpierw zrobić menu z buttonami, z którego użytkownik miałby wybrac tryb gry (planuję singleplayer i jak się rozwinie to opcję zamiany miejscami i coś w rodzaju multiplayer). Chciałbym żeby po kliknięciu na button gra ładowała się w tym samym oknie, a potem był możliwy powrót do menu. Jak można to najprościej zrobić? Otworzyć nowe okno o tym samym wymiarze, a na starym wymusić zamknięcie?

Na Androidzie bym nie miał takich problemów, dałbym nowe Activity i po temacie ...

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 7 lipca 2015 przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)
edycja 7 lipca 2015 przez tarnasm
Wiesz co sam trochę się dziwię, że p. Mirek używa tego narzędzia jakim jest C++Builder. Może z uwagi na fakt, że jest stosunkowo przystępniejszy na początku w porównaniu np. do Visual Studio. Ja osobisćie polecam Ci własnie Visuala. Jest bardzo podobny w obsłudze programów okienkowych. Można go bezpłatnie pobrać na okres próbny. A jak studjujesz to nawet za free go można mieć z MSDN.

EDIT: Zrób menu tak jak zasugerowałeś. Po prostu zamknij FORM z menu, funkcją close i wywołaj jednocześnie 2 FORM gdzie będzie gra zasadnicza. tam tez umieść przycisk MENU. On będzie odpalał ponownie FORM pierwotnie ładowane przez apkę.
komentarz 4 listopada 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ja też się dziwię czemu Mirek używa Buildera a nie np. Qt xD

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2019 w C i C++ przez amelia.cpp Obywatel (1,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 471 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt

93,429 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,789 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...