Witam,
Próbowałem stworzyć linijkę w stylu if(imageView.getDrawable==obraz), żeby zrobić coś tylko w wypadku jeśli ImageView zawiera konkretny obraz ale nieważne co pisałem po == zawsze podkreślało na czerwono. Próbowałem wpisywać nazwaobazu.png i wtedy proponowało mi importowanie obrazu ale nie działał z kolei znak ==. Jak chciałem stworzyć zmienną przechowującą obraz ( Image zmienna = ImageView.getImage() ) to nie pozwalało mi użyć metody getImage tak jakby nie istniała. Próbowałem też @drawable/nazwaobrazu.png ale już podczas pisania drawable podkreślało się na czerwono. Na koniec próbowałem stworzyć osobny ImageView o wymiarach 1x1 i z visibility==gone i porównywać jeden do drugiego przez imageview1.getdrawable()==imageview2.getDrawable(). Co tez nie działało i dowiedziałem się, że getdrawable chyba zwraca więcej niż sam obraz, więc musiałbym stworzyć identyczny obraz jeśli chce do niego porównywać. I tu moje pytanie - czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie jaki obraz jest w ImageView i porównanie go do obrazu z R.drawable ?