• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawdzenie jaki obraz zawiera ImageView Java

0 głosów
232 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2018 w Java przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
Witam,

Próbowałem stworzyć linijkę w stylu if(imageView.getDrawable==obraz), żeby zrobić coś tylko w wypadku jeśli ImageView zawiera konkretny obraz ale nieważne co pisałem po == zawsze podkreślało na czerwono. Próbowałem wpisywać nazwaobazu.png i wtedy proponowało mi importowanie obrazu ale nie działał z kolei znak ==. Jak chciałem stworzyć zmienną przechowującą obraz ( Image zmienna = ImageView.getImage() ) to nie pozwalało mi użyć metody getImage tak jakby nie istniała. Próbowałem też @drawable/nazwaobrazu.png ale już podczas pisania drawable podkreślało się na czerwono. Na koniec próbowałem stworzyć osobny ImageView o wymiarach 1x1 i z visibility==gone i porównywać jeden do drugiego przez imageview1.getdrawable()==imageview2.getDrawable(). Co tez nie działało i dowiedziałem się, że getdrawable chyba zwraca więcej niż sam obraz, więc musiałbym stworzyć identyczny obraz jeśli chce do niego porównywać. I tu moje pytanie - czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie jaki obraz jest w ImageView i porównanie go do obrazu z R.drawable ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 31 sierpnia 2018 przez kvbq

Najlepsza
Czemu nie użyjesz googla :P

https://stackoverflow.com/questions/37575857/android-compare-imageview-with-image

Pamiętaj też, że typy referencyjne czyli wszystkie poza prostymi porównujemy metodą equals a nie operatorem ==. Operator == porówna Ci czy te referencje wskazują na dokładnie ten sam obiekt. Jeśli mamy dwa obiekty, które akurat mają równe pola to operator == Ci tego nie powie.
komentarz 31 sierpnia 2018 przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
Googla użyłem, ale za wcześnie się poddałem/wpisywałem zła frazę. W każdym razie już działa. Dziękuje za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,865 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 647 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w Java przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2016 w Java przez gab123 Mądrala (5,230 p.)

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,220 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...