• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sterowanie stylem CSS poprzez DOM js

Object Storage Arubacloud
0 głosów
429 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2018 w JavaScript przez bulit000 Początkujący (460 p.)
Dzień dobry

Chciałbym osiągnąć taki efekt:

CSS: #plansza { font-size: 40px };

JS: haslo1 = ['0' , '1' , '2'];

document.getElementById("plansza").style.fontSize = *obecny rozmiar* - haslo1.legnth + px;

 

Mam ustalony font-size dla id plansza w CSS na sztywno w pixelach.

Chciałbym odejmować od niego tyle pikseli, ile wynosi długość tablicy haslo1.

 

W jaki sposób to zrobić? Może użyć jakiejś sztuczki? Chodzi o sterowanie wielkością wyrazu za pomocą ilości znaków w nim zawartych.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
const element = document.getElementById('plansza');

// Pobieramy style obliczone:
const elementStyles = window.getComputedStyle(elem);

// Z obliczonych styli wyciągamy fontSize:
const elementFontSize = elementStyles.getPropertyValue("fontSize");

Metoda getComputedStyle zwraca obiekt zawierający style obliczone, czyli te po przejściu wszystkich reguł CSS, styli inline itp. (czyli jakby końcowe). Natomiast poprzez style.fontSize możesz odnosić się do styli inline które sam przypiszesz w html lub w JS.

0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Jeżeli chcesz pobrać jakiś atrybut CSS to polecam użyć jQuery:

var fontsize = $("#plansza").css("font-size");

funkcja "css" w jQuery pozwala również na zmianę styli CSS.

Tutaj przykład:

// Zapisywanie stylu do zmiennej
var fontsize = $("#div1").css("font-size");

// Zmienianie stylu
$("#div2").css("font-size", fontsize);

 

2
komentarz 27 sierpnia 2018 przez bulit000 Początkujący (460 p.)
Dzięki za odpowiedź, ale wolałbym nie podpinać jQuery tylko dla tego zadania.
komentarz 27 sierpnia 2018 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Poszukałem w Google i znalazłem coś takiego

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 524 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2018 w JavaScript przez Paweł Kościelny Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2019 w HTML i CSS przez Rozukee Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2019 w HTML i CSS przez yato94 Nowicjusz (140 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...