• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak znaleźć pracę jako junior?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,972 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pomaraqcz Początkujący (380 p.)
Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące pierwszej pracy jako programista. Jak udało wam się ją zdobyć, co już umieliście i czym się zajmowaliście?

Ostatnio rozglądam się za  pracą jako junior (e Wrocławiu, java) ale zauważyłem, że mnóstwo ofert nawet na juniora wymaga doświadczenia. Warto i tak wysyłać cv i próbować się dostać, czy może lepiej rozglądać się za stażami?

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie sugeruj się tym, że w ogłoszeniu wymagane jest doświadczenie. Wiele firm zaprosi Cię na rozmowę jeśli pokażesz jakieś ciekawe aplikacje w swoim portfolio, ale nie muszą to być apki komercyjne.

Zrób sobie jakieś ładne CV i daj linka np. do githuba do paru Twoich projektów. W wiadomości napisz wprost, że nie masz doświadczenia ale przesyłasz swoje przykładowe apki i chcesz się rozwijać właśnie w technologi X.

Nie muszą to być wielkie projekty, ale fajnie, gdybyś zadbał o chociaż ogólne rozeznanie w ekosystemie danego języka. Powiem Ci na przykładzie JavaScript Developera, od Juniora oczekiwałbym znajomości na dobrym poziomie samego czystego języka, aby nie łapał się za głowę jak padnie pytanie np. jak przefiltrować elementy w tablicy aby zostawić te spełniające warunek X itp. czy np. gdy padnie hasło wymiany danych z API przy użyciu JSON. Do tego znajomość choćby podstaw wzorców projektowych i wiedza co to jest i dlaczego. Do tego znajomość takich narzędzi jak Webpack, Babel, pokazanie pracy z jakąś prostą choćby biblioteką zewnętrzną, np. zrób apkę, która pozwala nie wiem, narysować prosty obrazek i wygenerować go do PDF itp. Chodzi o pokazanie, że umiesz pracować z dokumentacją różnych narzędzi.

Ponad to poczytaj co nie co o testach, daj do apki choćby najprostsze testy jednostkowe itp. Chodzi o pokazanie, że wiesz mniej więcej co to, rozumiesz podstawowe pojęcia itp.

Takie małe projekty dużo mogą powiedzieć o Tobie i o tym jak się uczysz, jak piszesz kod (dbaj o czystość kodu, użyj jakiegoś lintera itp.).\

I śmiało takie CV wysyłaj do firm, popatrz po różnych grupach FB czy załóz sobie konto na linkedIn.

No i powodzenia :)
+2 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 27 sierpnia 2018 przez RafalS

Ja do pierwszej pracy dostałem się z polecenia znajomego, ale mogę opowiedzieć na podstawie doświaczeń znajomych z dużymi korpo w Krakowie. Po 3 roku (lub pod koniec) wystarczy wpisać w CV, że studiujesz i wypisać jakąś liste sensownych technologii, które znasz (nie wpisuj każdego języka w którym potrafisz napisać hello world! czasem mniej znaczy wiecej, u mnie: C++, C, Java, Python i webowe HTML, CSS, JS, SQL). Jakieś technologie w których coś więcej grzebałeś (u mnie wxWidgets i SFML). Dodaj liste kilku ciekawszych projektów, które na studiach lub hobbistycznie napisałeś. Dopisz IDE (u mnie Visual Studio Intellij i Pycharm), z którego korzystałeś i podstawową znajomość GIT'a (jeśli takowej nie posiadasz to poświęć kilka dni / godzin, podstawy są bardzo proste). Jeśli nie panikujesz na widok konsoli bashowej to też dopisz :P

W Krakowie mniej wiecej takie CV wystarczało, żeby zaprosili Cię na rozmowę / testy na staż / juniora w większości dużych korpo.

Co do githuba to ja nie dodawałem linku, po prostu wypisałem projekty, o które już sami wypytali (troche pobieżnie) na rozmowie.

Jeśli chodzi o szukanie firm to jeśli totalnie nie wiesz nic o rynku to przejdź się na jakieś targi pracy, na których dowiesz się jedynie jakie firmy rekrutują dużo świeżaków. Poza tym polecam pracuj.pl.

0 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2019 przez jsdev Nowicjusz (140 p.)
niestety, jeżeli myślisz o programowaniu to rzeczywistość Cie uderzy. Teraz dla juniorow nie ma pracy. Na jedno stanowisko przypada 300-400 chetnych. Dochodzi tutaj nawet do takich sytuacji, ze ludzie potrafiacy swobodnie poruszac sie w js, html, css, znajacy sassa, gulpa i posiadajacy nawet wieksze aplikacje w reactcie razem z Node.js i znajomoscia db nie moga znalezc roboty. Poprostu jej nie ma dla nowych.
komentarz 22 sierpnia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Skąd takie info?
komentarz 22 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
U mnie cały czas szukają juniora, cały czas ich brakuje.
komentarz 22 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@jsdev, bzdura kompletna. Mylisz tutaj juniorów, czyli ludzi którzy powinni umieć już samodzielnie robić aplikacje z ludźmi, którym tylko wydaje się, że coś tam potrafią bo skończyli jakiś bootcamp itp. i umieją tylko zrobić prostą stronę one-page...

Zdziwiłbyś się jak wiele osób aplikujących na juniora odpada na naprawdę banalnych pytaniach jak "opisz asynchroniczność w JS", "co wiesz o Ajax i o protokole http, jakie znasz metody http, statusy itp." czyli totalne podstawy...

komentarz 23 sierpnia 2019 przez jsdev Nowicjusz (140 p.)

@Ehlert, z własnego doświadczenia i dwóch znajomych. Dodam, że swobodnie pracuje w Reactie, Node i z mongodb - podstawiłem już dwie większe aplikacje na heroku z bazą na w chmurze mongo. Na 50 wysłanych cv na juniora, 1 raz ktoś w ogóle odpisał. Dodam, że targetem była Warszawa.

komentarz 23 sierpnia 2019 przez jsdev Nowicjusz (140 p.)

@Tomek Sochacki, no właśnie piszę tu jako osoba, która stawia aplikacje. Bootcampu nie kończyłem, bo to wg nie ma sensu - nie da się nauczyć czegoś takiego jak programowanie w miesiąc (6 miesięcy to express, żeby wogóle coś tam kojarzyć).

komentarz 23 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Na 50 wysłanych cv na juniora, 1 raz ktoś w ogóle odpisał.

to chyba coś jest nie tak z CV:) pokaż z 1-2 swoje przykładowe projekty, takie wg Ciebie najlepsze i zobaczymy co tam wysyłasz.

komentarz 23 sierpnia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nikt nie odpowiedział... Najlepiej przyjąć założenie że jestem idealnym kandydatem, a rynek się wypalił laugh

komentarz 27 sierpnia 2019 przez jsdev Nowicjusz (140 p.)
edycja 9 września 2019 przez jsdev

@Tomek Sochacki,

<link schowany - tylko dla zalogowanych i zainteresowanych osób>

–1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
edycja 25 stycznia 2022 przez profesorek96
Po pierwsze robisz sobie GitHuba, na niego wrzucasz swoje projekty. Jeśli ich nie masz to radzę zrobić jakiś projekt. Piszesz cv gdzie umieszczasz link do githuba, wyszczególniasz co umiesz. Wysyłasz CV do firm, firmy polecam szukać na panoram firm, olx, gumtee. Jeśli firma ci się naprawdę podoba, marzysz o pracy w niej lub jest to wymagane radze napisać list motywacyjny.
komentarz 22 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

jeśli ich nie masz to radzę zrobić jakiś projekt. 

ale chwila... jeśli ktoś nie ma projektów no to nie umie jeszcze programować, to chyba oczywiste :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 954 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,405 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 977 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...