• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrównywanie zdjęć

Object Storage Arubacloud
0 głosów
389 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
edycja 26 sierpnia 2018 przez FroGiS

Siema postanowiłem stworzyć stronę internetową póki co moja wygląda tak  https://scr.hu/g6ZMzp

a chciałbym aby 2 i 3 obrazek miały 50% wysokości obrazka 1, ale nie wiem jak to zrobić.

html:

<!DOCTYPE html>
<html lang=pl>
    <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-witdth,inital-scale=1.0">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto" rel="stylesheet">
    <link rel="icon" type="image/png" href="images/Icon.png" />
    <title>Nostale Wiki</title>
    <link rel="stylesheet" href="main.css">
    </head>
    <body>
        <div id="wrapper">
            <header id="siteHeader" class style="width: 104px">
                <a id="logo" title="Nostale" href="Index.html"></a>
                <a id="navbar" title="nawigacja"></a>
            </header>
            <section>
                <img id="img1" src="Images/img1.jpg" alt="Główna strona nostale" />
                <img id="img2" src="Images/img2.jpg" alt="Glacernon">
                <img id="img3" src="Images/img3.jpg" alt="potwory">
                
            </section>
            <footer>
            
            </footer>
        </div>
    </body>
</html>

css:

* {
    padding: 0;
    margin: 0;
    font-family: Roboto;
    box-sizing: border-box
    
}
#siteHeader{
    position: fixed;
	top: 0;
	bottom: 0;
	left: 0;
	min-width: 104px;
    color: #12a6ec;
	background-color: #034a96;
	display: block;
	float: left;
	overflow: hidden;
	width: 104px;
}
body {
	margin-left: 104px;
    background-color: grey
    
}
#img1{
    width: 50%;
    float: left
}
#img2{
    width: 25%;
    float: left;
    
}
#img3 {
    width: 25%;
}

 

komentarz 26 sierpnia 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
Wstaw kod
komentarz 26 sierpnia 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
Dodałem

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2018 przez thryndl Nałogowiec (30,470 p.)
wybrane 26 sierpnia 2018 przez FroGiS
 
Najlepsza

Musisz zamknąć obrazki w kontenerze z określoną wysokością, żeby te mogły odziedziczyć wysokość, następnie ustawić im procentową wartość.

Przykład: codepen.io

komentarz 26 sierpnia 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
po dodaniu height: auto; do img nic się nie dzieje a usunięcie float: left; psuje ułożenie tzn obraz nr 3 przechodzi pod obraz nr 1 a obraz nr 2 spada na dół.
komentarz 26 sierpnia 2018 przez thryndl Nałogowiec (30,470 p.)

No tak, bo u Ciebie obrazki mają różne rozmiary, dlatego nie ma zamierzonego efektu.

Możesz jeszcze ustawić wysokość obrazkom za pomocą jednostki viewport

Tylko musisz poeksperymentować z wartościami, żeby obrazki miały zamierzony rozmiar.

komentarz 26 sierpnia 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
zmienianie wartości tak jak w twoim przykładzie również nic nie daje
1
komentarz 26 sierpnia 2018 przez thryndl Nałogowiec (30,470 p.)
Niemożliwe. Przeładowałeś cache przeglądarki? Jeśli korzystasz z jakiegoś serwera to odśwież stronę za pomocą CTRL + F5.
komentarz 26 sierpnia 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
dobra mój błąd zapomniałem usunąć height:auto z poprzedniego przykładu teraz wszystko działa. Dzięki ;D
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2018 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
A nie łatwiej byłoby zamiast width: 25% dać po prostu wartość w pikselach, która będzie równa połowie wysokości obrazka 1?
komentarz 26 sierpnia 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
nie bo po zmiejszeniu strony wygląda to okropnie ;D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 223 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 635 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w HTML i CSS przez Patryk Kożuchowski Początkujący (460 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 259 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2020 w C# przez Czerenia Początkujący (330 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...