• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy jest sens samemu brać się za pisanie aplikacji mobilnych na androida ?

0 głosów
1,453 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2018 w Android, Swift, Symbian przez BuxBleed Użytkownik (810 p.)
Część wszystkim, mam pomysł na aplikację mobilną, chciałbym go zrealizować i wystawić w sklepie Google Play w wersji darmowej ( z reklamami ) i premium ( za kilka zł).

Niestety nie bardzo mogę znaleźć kogoś kto chciałby ze mną napisać apkę, oczywiście nie płacąc teraz tylko podzielić się po prostu potencjalnymi przyszłymi zyskami.

No i tutaj pojawia się pytanie czy jest w ogóle sens aby brać się samemu za pisanie aplikacji ? Samemu jestem początkującym programistą Java ( Spring, REST) z ponad 2 miesiącami komercyjnego doświadczenia. Ale z androidem nie miałem styczności nigdy.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2018 przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)
wybrane 25 sierpnia 2018 przez BuxBleed

Najlepsza
Pisz, później będziesz żałował że nie napisałeś
Jak ci wszyscy Janusze którzy mieli super pomysł na biznes ale się nie odważyli, później jakaś firma go zrealizowała i wielki ból dupy, bo mogliby być milionerami

Z takich podstawowych porad
Nie wypuszczałem aplikacji na androida, ale od osób które wypuszczały, bardzo często słyszałem że
Nie warto tworzyć wersji "lite/demo" darmowej i pełnej płatnej, bo jest duże piractwo, najlepiej puścić wszystko w reklamy, bo osoba która chce używać aplikacji i tak ją pobierze za darmo, a chyba lepiej żeby używała twojej wersji z reklamami, niż nielegalnej bez reklam
Ale ok opcją wydaje się być funkcja usunięcia reklam za Xzł wewnątrz aplikacji

A co do pracy w grupie
Proponuję przynajmniej miesiąc coś naklepać, jak będziesz miał takie MVP (minimum value product) to szukaj innych osób, którym będziesz mógł już pokazać coś w miare działającego, a oni zdecydują czy chcą akurat to dalej rozwijać
Najtrudniej jest zaczynać w grupie

I też prościej będzie ci znaleźć kogoś wartościowego tym sposobem, bo wszystko jest bardziej konkretne, jest konkretny projekt, konkretne oczekiwania
A nie "a ja to bym chciał... ale jeszcze nie zacząłem... i w sumie to dopiero zaczynam planować..."
komentarz 25 sierpnia 2018 przez BuxBleed Użytkownik (810 p.)
Świetny pomysł !

Nie pomyślałem o tym żeby samemu zbudować prototyp i dopiero potem szukać kogoś kto będzie chciał to rozwijać ze mną.

Dzięki wielkie, zabiorę się do roboty :)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 16,904 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,688 wizyt

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...