• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matlab/Octave czemu nie Python

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
470 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2018 w Offtop przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
zmienione kategorie 24 sierpnia 2018 przez criss
Ok, sprawy mają się tak mam przedmiot metody numeryczne i każą nam grzebać w Matlabie/Octavie. O ile przydatność metod numerycznych jest spoko to czy warto znać Matlaba/Octava ? Dobra jasne, że warto znać co można znać ale czy nie lepiej byłoby korzystać z Pythona do nauki tego. Czy Python nie "wygryzł" tych technologii przypadkiem :/? Czy nie lepiej byłoby nauczyć się czegoś hmmm nowocześniejszego :)?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,840 p.)
Ciesz się, że nie piszecie w jakimś fortranie. Wg mnie do nauki metod numerycznych nadaje się każdy język, w którym masz dostęp do jakiejś części podstawowych zaimplementowanych algorytmów numerycznych, żeby nie pisać wszystkiego samemu. Poza tym metody numeryczne to fory, ify i wzory przeklepane z mądrych wyprowadzeń matematycznych. Mógłbyś sie ich uczyć w PHP albo javascripcie i wyszłoby na to samo. Uwaga - pominąłem kwestie prędkości języka, które są ogólnie bardzo ważne w metodach numerycznych, ale niekoniecznie przy ich nauce. Macierze mnożą się szybciej w C niż Pythonie, ale Twój kod nie będzie wykorzystywany przez nikogo komu zależy na takich optymalizacjach, więc język nie ma tutaj żadnego znaczenia. Oczywiście z wyłączeniem jakichś skrajności gdzie nie ma forów i ifów (o ile takie języki istnieją :D)
komentarz 25 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Macierze mnożą się szybciej w C niż Pythonie

No, często różnica jest niewielka, bo do operacji na macierzach czy ML używa się modułów napisanych w C czy C++, a python jest tylko swoistą nakładką na nie.

Ale ogólnie to prawda - "czysty" python jest mniej wydajny od skompilowanego kodu C.

0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,460 p.)
No wiesz i tak i nie. Python to nowoczesne nażędzie biblioteki do tego są znane tak szeroko od niedawna. Zaś Matlab to moja emerytowana już Pani Doktor zna na wylot bo siedzi w nim od 15 lat :) Też nie da się przekonać tylko matlab i matlab :)

Wiesz Matlab i Octavia to takie bardzo akademickie nażędzia zaś python to taki uniwersal. No i też weź pod uwagę że matlab jest jak word masz wszystko na wstążkach itp a w pythonie musisz kombinować by był wykres by to czy tamto.
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez Szfierzak Gaduła (3,750 p.)
Możesz uczyć się też metod numerycznych w c/c++ lub jeszcze lepiej w fortranie :) ważne żebyś zrozumiał co autor miał na myśli, czyli metodyke, algorytmy, narzędzie nie ma większego znaczenia :)
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez Hunter94 Mądrala (6,290 p.)

Matlab przez swoje warunki licencji która pozwala nabyć go dużo taniej dla środowisk akademickich, jednak wciąż całkiem drogo z wszystkimi modułami pewnie będzie coś z 10k PLN sprawia że staje się dla nich inwestycją na lata.

Ceny Matlab dla użytku komercyjnego razem z modułami to jakiś kosmos :D dlatego raczej jak na prawdę nie trzeba to nie jest popularny w biznesie.

Więc ja raczej bym potraktował Matlab jako ciekawostkę chyba że interesujesz się jakąś specyficzną dziedziną z matematyki, elektroniki, informatyki na poziomie prowadzenia jakiś badań naukowych.

Python z pakietem SciPy + pisanie sprawozdania w jupyter notebook mogłoby być fajną alternatywą i bardziej przydatną w pracy / hobby.

Dodam na koniec że python jednak się nadaję do numerków bo jak ja pytałem swojego prowadzącego: czy można pisać w pythonie, to powiedział że nie bo jest za dużo gotowych bibliotek smiley więc pisaliśmy w C++

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 98 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w Inne języki przez anonimgall Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 287 wizyt
pytanie zadane 14 października 2018 w Inne języki przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2019 w Inne języki przez Karolito Nowicjusz (120 p.)

90,828 zapytań

139,504 odpowiedzi

313,594 komentarzy

60,325 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...