• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak nauczyć się solidnie podstaw PHP (+ inne)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ProLinux Nowicjusz (140 p.)
zamknięte 1 września 2018 przez ProLinux
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich forumowiczów! :)

Sprawa wygląda tak, że jestem studentem informatyki i przez kilka semestrów miałem okazję programować w wielu językach programowania. Pewnie zastanawiacie się skąd w takim razie pytanie o to "jak nauczyć się PHP"? Jak to jak... tak ja do tej pory czyli oglądaj tutoriale z youtube, czytaj tutoriale i pisz kod. Powiem wam, że większość mojej nauki programowania tak właśnie wyglądała i o ile na studiach sprawdza się dobrze przy projektach w stylu "napisz, zadaj, zapomnij" o tyle widzę, że pomimo liźnięcia bardzo dużej liczby technologii jak się domyślacie żadnej solidnie nie opanowałem a pisałem najpierw w czystym C, później C++, C#, Java, Swift, Python, JS, PHP, Bash, SQL w MySQL, SQL Developer, Transact-SQL, SQLite :) Najwięcej napisałem się w C i C++ ale prawdę mówiąc nie przepadam za nimi i wolałbym stronę tzw. web developmentu. Nie miałem większej styczności w pisaniu aplikacji sieciowych (internetowych?) oprócz zakodowania kilku stron w czystym html/css, napisaniu 1 małego programu w PHP z JS wieki temu... nic nie pamiętam :D

Ostatnio marzy mi się pomysł na stworzenie małego bloga/forum napisanego właśnie w PHP z obsługą bazy, walidacją formularzy, "widokami" itd. Tak się składa, że o uszy obiły mi się fajne hasełka typu MVC, framework Lavarel, Symfony, "widok", Vue.js i masę innych... Problem polega na tym, że kompletnie nie wiem jak zacząć aby podejść do sprawy na poważnie a nie zrobić coś z pomocą tutoriala i po tygodniu zapomnieć. Moim problemem jest to, że bardzo szybko zapominam to czego nauczyłem się z tutoriala i brakuje mi podstaw teoretycznych.

Chciałbym w pełni i solidnie nauczyć się podstaw, zrozumieć MVC, frameworki... Wydaje mi się, że mam również pewne braki z programowania obiektowego, które wypadałoby nadrobić, ale z drugiej jednak strony języki się między sobą różnią i w każdym pewne elementy wyglądają inaczej :D Nie wiem jak jest w PHP ale przeczytałem, że chyba nie jest to zły wybór skoro język jest systematycznie rozwijany, oferuje bardzo wysoką wydajność, można pisać ładny kod, tworzyć te wszystkie blogi, sklepy internetowe itd.

Co moglibyście polecić dla osoby, która teoretycznie nie jest zielona w programowaniu, bo ma za sobą kilkanaście programów i kilka projektów ale nie jest wyspecjalizowana w żadnym i jak przychodzi co do czego to musi uczyć się na nowo :D
komentarz zamknięcia: zamykam
komentarz 24 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
przywrócone 24 sierpnia 2018 przez jpacanowski

To wina tego, że skaczesz z kwiatka na kwiatek, zamiast skupić się np. tylko nad webdev'em... Przypominasz mi w tym... mnie ;)

Ostatnio marzy mi się pomysł na stworzenie małego bloga/forum

Albo CMS... mmm...

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

Każdy poleci Ci to samo, w tym także ja - twórz własne projekty. Jak znasz podstawy to użyj jakiegoś frameworka, np. Symfony i pisz, a w przypadku problemów czytaj dokumentację frameworka, manual PHP, szukaj informacji na StackOverflow itd. 

Trzymaj pare przydatnych linków:

+2 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Wystartuj projekt - duży, na kilka miesięcy, ambitny, tak, żeby zmusił Cię do pisania kodu długo, codziennie. Wtedy nie będziesz zapominał tego, czego się nauczyłeś. Pet project to podstawa nauki.

Jeśli chcesz mogę Ci trochę pomóc, pisz wtedy na priv, coś wymyślimy odpowiedniego dla Ciebie.
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2018 przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
Pisz kod... I jak czegoś nie potrafisz zrobić to pytaj tutaj, pisz w google. Praktyka to podstawa i jak znasz podstawowe zagadnienia z c++ to dasz sobie rade wszędzie no może nie wszędzie ale w PHP na pewno :P

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 251 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 559 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w PHP przez jared Gaduła (3,600 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 2,091 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w PHP przez krystian2160 Początkujący (270 p.)

92,549 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,519 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...