• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przepisanie domeny i hostingu

Cloud VPS
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w Hostingi, domeny, usługi przez Majki Obywatel (1,410 p.)
zmienione kategorie 21 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk
Witam,

gdybym wykonał w wordpressie stronę dla klienta i chciałbym mu ją ,,oddać" to jak mogę przepisać na niego domenę i hosting? ( w tych sprawach jestem zielony więc proszę o w miarę proste wyjaśnienie  bądź link do jakiegoś poradnika )

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
wybrane 21 sierpnia 2018 przez Majki

Najlepsza
Zrobić cesję usługi? To zależy od firmy w której takowy serwer i domenę masz, pewnie będzie to wysłanie kilku wypełnionych i podpisanych papierków, nie wiem czy uda się wszystko zrobić elektronicznie.

Możesz też kupić hosting i domenę od razu na dane klienta albo poprosić klienta aby to on zamówił wszystko i tylko dał Ci dostęp. Ostatnia opcja wydaje się najbezpieczniejsza i najwygodniejsza z Twojego punktu widzenia.
komentarz 21 sierpnia 2018 przez Majki Obywatel (1,410 p.)
Faktycznie ta ostatnia jest fajna, i mogę tak powiedzieć ,,kliencie proszę zrób sobie konto na np. linuxpl, ściągnij na niego wordpressa, i daj mi do niego dostęp abym ja tam zrobił stronę"? Żebym ja mógł założyć na niego konto to też on mi musi swoje dane wrażliwe jakieś tam podać, też mogę o to prosić?
komentarz 21 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
Nie wiem, to Ty i klient ustalacie między sobą zasady współpracy, więc teoretycznie możesz wszystko powiedzieć :) Z tym przekazywaniem danych jest faktycznie średnio, choć wrażliwych to tam wiele nie ma - jeśli to firma to pewnie nazwa, adres, NIP, telefon, email... Ale nawet w sensie praktycznym to wydaje mi się mało wygodne.

Możesz założyć na siebie i mieć to na siebie, ale wtedy jak coś nie będzie działało klient przyjdzie do Ciebie, a nie do usługodawcy. Nie dość że przyjdzie to może nawet do Ciebie mieć pretensje że nie działa, a to nie będzie Twoja wina bo zepsuło się po strony serwerowni. Ale z drugiej strony możesz sobie wykupić jeden lepszy hosting, tam stawiać wszystkie strony klientów, a od nich pobierać jeszcze jakieś dodatkowe opłaty za hosting, opiekę nad tym itd. Wszystko naprawdę zależy od tego jak się dogadasz i co chcesz robić.

Przy przenosinach usługi tak jak pytałeś na początku też potrzeba danych dwóch stron i dodatkowej zabawy, papierów prawdopodobnie też. Osobiście chyba po prostu poprosiłbym klienta niech założy sobie konto u wybranego usługodawcy (wybranego razem czy może przedstaw mu kilka propozycji z zaletami/wadami i niech sobie wybierze) i przekaże Tobie potrzebne dostępy jak np. dane do panelu administracyjnego czy samego FTP i bazy danych. Nie chodzi o to aby się na tym znał i instalował tam nie wiadomo co, tylko aby usługa była na niego i jakby coś to wiedział, że Ty tylko mu to wgrałeś i skonfigurowałeś, ale usługa działa u danego usługodawcy, który łopatologicznie mówiąc wystawia mu faktury i to jemu płaci.

Jak mówiłem: wszystko zależy co chcesz zrobić, nie ma jednej dobrej odpowiedzi.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 355 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez whiteman808 Gaduła (4,840 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 611 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)

93,467 zapytań

142,461 odpowiedzi

322,739 komentarzy

62,848 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...