• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

system do nauki programowania [od podstaw]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,447 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez michal228 Początkujący (310 p.)
który system najlepiej nada się do nauki programowania i "obycia" z tego typu rzeczami? Windows, Linux, macOS? którą dystrybucje linuxa polecilibyście? ;) Język to c++, php, python
komentarz 21 sierpnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
???
komentarz 21 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

który system najlepiej nada się do nauki programowania i "obycia" z tego typu rzeczami?

Każdy z wymienionych, i nie tylko...

Język to c++, php, python

['c++', 'php', 'python'].random

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez izonik Stary wyjadacz (12,560 p.)

Każdy nada się do tego co chcesz robić. Ważne aby ci się dobrze pracowało. Polecam spróbować każdego z nich i ocenić który najbardziej ci odpowiada.

Opiszę najważniejsze cechy każdego z systemów.

 

1. Windows:

Plusy:

Popularny,

Dostępnych jest wiele programów,

Wszystko można 'wy klikać',

Łatwość obsługi ,

Dużo sterowników,

Gry i oprogramowanie specjalistyczne.

Minusy:

Koszta zakupu licencji.

Duża ilość wirusów,

Słaby terminal (to tylko moja opinia, można się z nią nie zgodzić),

Wolniejszy od konkurencji,

Automatyczne DENERWUJĄCE aktualizacje (nie wiem czy można wyłączyć),

 

2. Mac OS:

Plusy:

Szybki,

Gotowy do użycia od razu,

Dopracowany,

Działa intuicyjnie,

Fajnie działa z Iphone,

Bezpieczny,

Większość specjalistycznych programów jest dostępna,

Wady:

Legalnie tylko na sprzętach Apple,

Brak możliwości dużej ingerencji w wygląd systemu,

Nie każdemu odpowiada interfejs zaoferowany przez apple,

 

3. Linux

Plusy:

Darmowy,

Otwarty - możliwość dostosowania do siebie,

Duża część sterowników jest dostarczonych razem z instalatorem,

Szybki,

Bezpieczny

Minusy:

Nie każdy sprzęt jest wspierany,

Kiedy system się wysypie to użycie terminala jest zwykle konieczne,

 

 

Jeżeli przypomnę sobie coś jeszcze to dopiszę.

 

Nie oczekuj od systemu A funkcji z systemu B. Gdyby linux był jak windows nie był by linuxem, i odwrotnie. Każdy system ma swoją filozofię działania i różni się.

 

Polecam Spróbować każdego z systemów i wybrać ten na którym pracuje się najlepiej.

Co do dystrybucji Linuxa. Osobiście w zależności od stopnia zaawansowania polecam :

Początkujący:

Linux Mint,

Manjaro,

Antergos

Średniozaawansowani:

Debian,

Arch Linux

Zaawansowani:

Kali,

Gentoo (wymagany: mocny komputer)

 

Podziału dokonałem na podstawie swoich doświadczeń, i każdy może się z tym nie zgodzić.

Osobiście używam Arch Linuxa na komputerze.

Polecam sprawdzić Antergosa. To arch linux z graficzną instalacją i automatyczną konfiguracją.

 

Boże jak się rozpisałem!

Pozdrawiam.

komentarz 21 sierpnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Dla początkujących można dodać jeszcze ubuntu
komentarz 21 sierpnia 2018 przez D35CART35 Obywatel (1,140 p.)

@izonik, Dla początkującego bardziej Manjaro niż Antergos, do Antergosa jest 

potrzebna średnio-zaawansowana wiedza. 

komentarz 21 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

@izonik, Plus za to, że z dystrybucji nie wymieniłeś Ubuntu...

komentarz 21 sierpnia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Wybacz, ale część z tego co napisałeś to jakieś wymysły.

2. Mac OS:

Bezpieczny

W świetle tego wyszło w ciągu ostatnich 8 miesięcy to raczej nie.

Nie oczekuj od systemu A funkcji z systemu B.

Dlaczego nie? Jeśli funkcją nazywasz uruchomienie Excela to ok, masz rację. W kontekście jednak zwykłej funkcjonalności to całkowicie się nie zgadzam. Mówimy przecież o funkcjach w znaczeniu funkcjonalności a nie algorytmach wywłaszczenia procesów.

Gentoo (wymagany: mocny komputer)

 Serio to był żart? Na maszynie spełniającej minimalne wymagania sprzętowe dla WiN10 jestem w stanie uruchomić równolegle minimalnie dwie instancje gentoo.

Kiedy system się wysypie to użycie terminala jest zwykle konieczne

To jest wada? Chyba za długo korzystam z pingwina i dlatego to zdanie nie ma dla mnie sensu. 

komentarz 21 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

W świetle tego wyszło w ciągu ostatnich 8 miesięcy to raczej nie.

Możesz rozwinąć temat o co chodzi? Ja używam Maka od 3 lat i nie posiadam w ogóle programu antywirusowego, a OS X działa jak świeżo po instalacji. W Windowsie to do nie pomyślenia...

Na maszynie spełniającej minimalne wymagania sprzętowe dla WiN10 jestem w stanie uruchomić równolegle minimalnie dwie instancje gentoo.

Czyli już od Pentium 4...
https://www.youtube.com/watch?v=eAdAYeBaz1U

komentarz 21 sierpnia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

W grudniu zeszłego roku upgrade do High Sierry ustawiał puste hasło roota. Przez wirtualne kliknięcia wyciągamy plik z hasłami...

Czy się jest świadomym czy nie, są luki. Gdybym był frontendowcem/grafikiem ceniłbym maca za brak skazania na pracę z Windowsem. Nie jestem jednak na froncie, pracuje na pingwienie i nie muszę go cenić. wink

+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
edycja 21 sierpnia 2018 przez marcin99b
Bez znaczenia

Gdybyś bawił się w C# mogłaby być różnica, bo poza windowsem to lekkie kombinowanie
Co prawda jest .net core, ale nie ma visual studio i to już nie to samo

Wybierz taki system, w jakim tobie będzie się wygodnie pracowało
Np jeśli planujesz tworzyć aplikacje internetowe, ale masę uwagi poświęcać tematom administracja/devops -> wybieraj linuxa
Jeśli jesteś przyzwyczajony do windowsa a chcesz tylko tworzyć aplikacje, wybieraj windowsa bo nie zrobi ci to różnicy

Jest jeszcze macOS, tutaj taka sama mechanika jak z windowsem, no chyba że planujesz również technologie microsoftu (np c#) -> wtedy też da się tworzyć na mac'u, ale moim zdaniem windows będzie bardziej naturalny, ale tylko w kontekście technologii microsoftu

Co do samego linuxa, zauważyłem że wielu zwykłych programistów (a nie hardcorowców) wybiera ElementaryOS, często występuje też Mint
Według mnie chodzi tutaj o wygodę i podobieństwo do windowsa, do którego masa osób jest mimo wszystko przyzwyczajona + to dalej pełnoprawny linux

+żeby nie było - tak, wiem że jest visual studio na macOS, ale dalej uważam że to nie jest "naturalne", a jedynie danie opcji osobom mającym taki system, pisanie w takim języku
komentarz 21 sierpnia 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
"lekkie kombinowanie"?? dostajesz wygodne cli + build tool, i  możesz klepać pod dowolnym edytorem. Gdzie tu jest kombinowanie? Ja jestem na windowsie, a z visual'a nie korzystam, bo code jest szybszy i ma wsparcie do większej ilości języków.
komentarz 21 sierpnia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Zależy do czego kto jest przyzwyczajony
Ja używam visual studio + resharper, a jak odpalam vs code to bez masy rozszerzeń jest trochę niewygodnie, jeśli ktoś na co dzień korzysta z edytora a nie IDE, to bez duże różnicy

Ale pamiętajmy też, że w biznesie, gdybyśmy chcieli pracować zdalnie, nie każda firma korzysta jeszcze z .net core
A mono nie ma zbyt dobrej opinii
komentarz 21 sierpnia 2018 przez michal228 Początkujący (310 p.)

@marcin99b,  zainstalowalem elementary OS i jest on spoko tylko nie wykorzystuje chyba w pełni zasobów komputera, czasami są z nimi problemy typu wiesza sie, brak połączenia z WiFi po aktualizacji ale ogólnie jest bardzo ok!  Gdzieś czytałem, że rzeczy zrobiona na macOS (chyba jakies strony internetowe, obslugiwanie ich czy coś podobnego) będą działać na każdym innym systemie, z kolei robienie na innych nie zawsze dziala na macos

 

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez michal228 Początkujący (310 p.)
OK !! Dzieki za odpowiedzi :) z racji tego, że elementaryOS bardzo mi sie podoba(wybor ze wzgledu na podobienstwo z macOS), windows jest juz troche nudny (mam go od dzieciaka)  ogarnę sobię prawdziwego mac'a ;)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2017 w Offtop przez Seqak Początkujący (420 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 2,467 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Norbert Świder Początkujący (330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 262 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...