• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Manualna implementacja kolejki, kilka pytań odnośnie dynamicznej alokacji pamięci i wskaźników.

Cloud VPS
0 głosów
1,002 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2018 w C i C++ przez Nenth Nowicjusz (150 p.)

Witam wszystkich,

jestem na etapie poznawania struktur danych używanych w programowaniu. Ostatnio zająłem się kolejką. Chciałbym prosić kogoś bardziej doświadczonego o sprawdzenie czy poprawnie ją zaimplementowałem oraz czy nie ma wycieków pamięci. Dodatkowo mam kilka pytań:

a) Czy opłaca się samemu implementować struktury danych czy raczej korzystać z gotowych bibliotek?

b) W metodzie Queue::remove() w linijce oznaczonej komentarzem "1", tworzę kopię wskazującą na "first", natomiast w linii "2" za pośrednictwem tej kopii niszczę element na który wskazuję "first". Rozumiem, że po tej operacji "first" wskazuję teraz na komórkę w pamięci, w której nic się nie znajduję, dopóki nie przekieruję go na następny element kolejki(linia nr 3)? Przepraszam, że tak niejasno ale nie mam pojęcia jak to inaczej ubrać w słowa. Liczę, że ktoś da radę zrozumieć moje wypociny. smiley

// ConsoleApplication4.cpp : Defines the entry point for the console application.
//

#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include "conio.h"

struct Node {

int m_id;
	Node *next;

Node(); // constructor

};

Node::Node() {

next = nullptr;

}

struct Queue {

Node *first;
	Node *last;

Queue(); // constructor

void add(int id); // dodaj do kolejki
	void remove(); // usuń z kolejki
	void print(); // wyświetl zawartość kolejki

bool empty(); // czy pusta
	int size(); // zwraca wielkość kolejki

void destroy(); // niszczy całą kolejkę

};

Queue::Queue() {

first = last = nullptr;

}

void Queue::add(int id) {

Node *node = new Node; // Tworzymy nowy węzeł

node->m_id = id;

if(!first) { 

first = node;
		return;

}

// W przypadku braku informacji, szukamy ostatniego węzła

if(!last) {

Node *tmp = first;

while(tmp->next)
			tmp = tmp->next;

last = tmp;

}

node->next = nullptr;

last->next = node;
	last = node;

}

void Queue::remove() {

Node *tmp = first; // 1

if(tmp) {

first = nullptr;
		first = tmp->next; // 3
		delete tmp; // 2

}

}

void Queue::print() {

Node *tmp = first;

std::cout << "FIRST --> ";

while(tmp) {

std::cout << tmp->m_id << " ";

tmp = tmp->next;

}

std::cout << " <-- LAST";
}

bool Queue::empty() {

return first == nullptr;

}

int Queue::size() {

Node *tmp = first;

int i = 0;

while(tmp) {

tmp = tmp->next;
		i++;

}

return i;

}

void Queue::destroy() {

while(!this->empty())
		this->remove();

}

int main()
{

Queue *queue = new Queue;

queue->add(8);
	queue->add(66);
	queue->add(23);
	queue->print();

std::cout << "\nSize: " << queue->size() << " Empty: " << queue->empty() << "\n\n";

queue->remove();
	queue->print();

std::cout << "\nSize: " << queue->size() << " Empty: " << queue->empty() << "\n\n";

queue->destroy();
	queue->print();

delete queue;
	queue = nullptr;

_getch();
	return 0;
}

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 19 sierpnia 2018 przez Nenth

Najlepsza

Na szybko:

oraz czy nie ma wycieków pamięci

Proponuje bardzo prosty stress test for 1000000 razy stworz kolejke, cos dodaj, cos usun i patrz czy pamięć zjadana przez program rośnie, czy to w jakimś debugerze czy po prostu podglądając proces. To najprostsze rozwiązania przy takich prostych programach. Są też fajne programy do analizy wycieków np valgrind, którego użycie skraca się do valgrind moj_program i wypisuje Ci czy wszystko jest cacy z pamięcią.

a - zawsze gdy się da korzystaj z gotowych implementacji. Wynajdywanie koła od nowa jest złe z dwóch powodów:

• zajmuje czas
  • osoby, które czytają Twój kod muszą dodkowo ogarnąć Twoją implementacje ogólnie znanych i już rozwiązanych problemów

Jedyny plus wynajdywania koła od nowa jest głębsze zrozumienie tego koła. Dlatego warto sobie dla treningu raz zaimplementować a potem korzystać z gotowych rozwiązań.

b - musisz pamiętać, że robiąc delete wskaźnik zwalniasz pamięć na którą ten wskaźnik wskazuje, nic wiecej, sam wskaźnik dalej pokazuje dokładnie w to samo miejsce. Zwolnienie pamięci oznacza, że zrzekasz się tej pamięci i nie należy już ona do programu, czyli jest wolna i może zostać ponownie wykorzystana na np inną zmienną.

first = nullptr;
        first = tmp->next; // 3

ustawienie firsta na nullptr jest bez sensu skoro zostanie linijke nizej nadpisany. Posiadanie wskaźnika do pamięci która nie należy do Ciebie nie jest przestępstwem :D. Czasem można nawet odczytać jej wartość albo nawet coś tam zapisać. Spowoduje to niezdefiniowane zachowanie i okazjonalnie memory access violation, segmentation fault i takie tam, więc nie polecam.

Co do implementacji to nie jest zła. Nie podoba mi się jedynie brak destruktora i brak składowej size :D. Po przechodzić za każdym razem po wszystkich elementach?

Definiowanie konstruktora tylko po to żeby ustawić nullptr też nie jest za fajne, skoro od C++11 można zrobić po prostu tak:

struct Node {

int m_id;
    Node *next = nullptr;
};

Ostatnia sprawa to ciekawostka - listy to przestarzałość ze względu na to, że nie są cache-friendly i są sensowne tylko w teori. Sytuacje, w których warto wybrać liste ponad tablice dynamiczną czy częściową tablice dynamiczną (std::dequeue) już prawie nie występują. Sam twórca C++ tutaj o tym mówił.

komentarz 19 sierpnia 2018 przez Nenth Nowicjusz (150 p.)
Na taką odpowiedź liczyłem. Bardzo mi pomogła, zajmę się poprawkami w kodzie jak tylko wrócę do domu. Serdecznie dziękuję!
0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2018 przez niezalogowany
IMO lepiej korzystać z gotowych bibliotek w programach (szczególnie tych większych), zwiększa to czytelność kodu, ale warto rozumieć działanie danej struktury a zaimplementowanie jej pomaga ;)
0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Jeśli chcesz sprawdzać wycieki pamięci - zainteresuj się valgrindem.

Najczęściej standardowe kontenery są odpowiednie, więc nie ma sensu implementować ich samemu. Z drugiej strony warto jest umieć je zaimplementować. Choćby dlatego, że prędzej czy później zdarzy się przypadek, że gotowe struktury będą zwyczajnie gorsze dla jakiegoś szczególnego przypadku użycia.

Jeśli chodzi o sam styl pisania, to klasa węzeł mogłaby być w klasie Kolejka, ponadto zadbaj o odpowiednią hermetyzację - wskaźniki na węzły nie powinny być publiczne!

W ramach poćwiczenia możesz też zaimplementować kolejkę na tablicy (coś jak bufor cykliczny, wykorzystując działanie modulo). Oczywiście w przypadku zapełnienia, alokowałbyś nową, większą tablicę.

komentarz 19 sierpnia 2018 przez Nenth Nowicjusz (150 p.)
Co do valgrinda - czytałem o nim, ale został wydany tylko i wyłącznie w wersji na linuxa. Może czas zmienić system :)

Co do uwag stylu pisania. Jestem w trakcie nauki C++  i jeszcze nie poznałem takich właściwości jak publiczne i prywatne zmienne. Mimo wszystko wezmę sobie to do serca i z pewnością będę zwracał na to uwagę w przyszłości.
1
komentarz 19 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
W takim razie powodzenia!

Pamiętaj, że nie musisz instalować systemu na fizycznej maszynie, zawsze możesz sobie odpalić system na maszynie wirtualnej (Virtual Box czy coś podobnego).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 257 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,089 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w C i C++ przez Łukasz Świtaj Użytkownik (520 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 758 wizyt

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...