• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Programowanie obiektowe

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
396 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2018 w C i C++ przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)

Witam, stworzyłem klasę StatystykiBroni, ale kiedy kompiluje projekt kompilator pokazuje mi błąd  "StatystykiBroni'': "class" wpisz ponownie definicję 

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, z góry dzięki za pomoc.

class StatystykiBroni {
public:
	StatystykiBroni(int s=1, int pp=1);
	int zwrocSila();
	int zwrocPPancerza();

private:
	int sila;
	int przebiciePancerza;
};

 

komentarz 18 sierpnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
screenshot błędu?
komentarz 18 sierpnia 2018 przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)

Oto screenshot błędu

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
wybrane 18 sierpnia 2018 przez michal12334
 
Najlepsza
Na przyszłość, polecam zmienić język VS na angielski - polskie tłumaczenie tego błędu nie ma sensu. Albo przynajmniej podaj kod błędu (C2011), który nie zależy od wersji językowej.

Oryginalny angielski błąd to "'StatystykiBroni' : 'class' type redefinition" - czyli powtórzyłeś definicję klasy `StatystykiBroni`.

Musiałbyś pokazać resztę kodu - możliwe że gdzieś po prostu przypadkiem dwukrotnie zdefiniowałeś klasę. Ten błąd pojawia się też często, gdy zapomnisz dodać include guards w nałówku.
komentarz 18 sierpnia 2018 przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)
W jednym pliku napisałem #include "statystykiBroni.h", a w innym dołączyłem statystykiBroni.h i ten plik. Teraz już wszystko działa, dzięki za pomoc.
komentarz 18 sierpnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
to, że #include jest kilka, nie jest głównym problemem - bo ten problem rozwiązują include guardy. Poczytaj o nich.
komentarz 19 sierpnia 2018 przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)
Ok, poczytam o nich, jeszcze raz dzięki za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 338 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w C i C++ przez leonka Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...