• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Strona do oceny.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
zamknięte 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys
komentarz zamknięcia: Dziękuje za subiektywną opinię.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Usuń ten obrazek z tła.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Pozatym dobrze ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez niezalogowany
wybrane 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys
 
Najlepsza
design bardzo słaby, nieczytelny. We front-endzie jest potrzeba estetyki. Jeżeli chcesz być Front-Endowcem to musisz mieć wyczucie. Na Twojej stronie tego niestety nie widać.

Bardzo nieczytelna strona.

Skoro działasz już 2,5 roku a w portfolio masz tylko jedna stronę i to właśnie swoją to kiepsko.

Klientów ani zaproszeń na rozmowy kwalifikacyjne tak nie zdobędziesz niestety ;/

Popracuj nad estetyką w pierwszej kolejności, później nad kodem sobie zaczniesz pracę...
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Zajmuję się raczej backendem bo faktycznie niemam wyczucia a w portfolio nie są dodane wszystkie moje projektu jak np. socialler.one.pl.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Co sądzisz o stronie socialler.one.pl ? Pierwsza strona ( rejestracja jeszcze nie dostępna).
komentarz 16 sierpnia 2018 przez niezalogowany

Na stronie socialler:

  • niepotrzebny scroll, skoro strona nie ma w ogóle treści do scrollowania to trzeba zrobić tak, aby nie dało się strony scrollować w dół... 
  • po najechaniu na Pobierz rysuje się border, który rozszerza kontener... bardzo to jest denerwujące i należałoby to wyeliminować
  • w ogóle wszystkie przyciski po najechaniu mają dodawany border. Border powinien istnieć cały czas i mieć border-color: transparent; a po najechaniu powinien po prostu zmieniać kolor
  • film nie zawsze się włącza z automatu. Musisz dodać atrybut muted do tagu video, aby działał prawidłowo (taka polityka Google)
  • na podstronie login ładują się dwa zdjęcia, z czego tylko jedno w końcu się wyświetla... po co to. Powinno być jedno. A jak był inny zamiar to należy to dopracować

Tak na szybko

Ogólnie to na pewno ta strona (socialler) prezentuje się o wiele lepiej niż Twoje portfolio

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Co to tego zdjęcia taki urok vue ale można to dopracować co do video miałem z tym problem dziękuje a jak pozbyć się tego scrolla (?) reszte sam naprawie dziękuje bardzo za subiektywną opinie.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez niezalogowany
Ogólnie to też nie chcę Cię demotywować czy coś... Trzeba przerobić kilka projektów, oglądać projekty innych i się inspirować. Stwórz kilka projektów na podstawie innych najpierw.

Nie musisz być utalentowanym grafikiem po ASP, a estetykę i wyczucie we froncie idzie wyćwiczyć, więc inspiruj się stronami innych. Na początek niech to będą proste strony, ale ładne. I powolutku do przodu.

Na szybko znaleziony przykład czym się możesz inspirować i używać darmowych szablonów graficznych stron (oczywiście zgodnie z licencją):

https://www.os-templates.com/free-psd-templates
+5 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Skoro dajesz tutaj stronę do oceny to musisz wiedzieć, że możesz wpaść w moje łapki, a ja nie owijam, jak coś jest źle to piszę wprost :)

A więc do rzeczy:

  1. Layout bardzo ciężki... czcionka w opisie o Tobie nieczytelna... w ogóle jakoś za ciężko, trochę czuć webem z przed 10 lat...
  2. Sekcja umiejętności... i tu zaczynamy zabawę :)
  3. Piszesz HTML na 80%, to dlaczego nie stosujesz nawet znaczników HTML5, jak chociażby nav? Wiele nagłówków h1, wszędzie same div... Na pewno nie jest to 80%.
  4. Piszesz GIT na 80%... to dla czego nie dasz linka do repo na gh tylko dajesz pliki do ściągnięcia w zip? Druga sprawa, skoro znasz git w 80% to ode mnie dostałbyś pytanko z tego na ewentualnej rozmowie, np. pierwsze z brzegu co robi zestaw komend:
    git stash push -m "xxx"
    git apply
    git drop
    
    + np. co robi:
    git reflog

     

  5. Kolejna sprawa, JavaScript podajesz na 95%... przyznam, że nie znam nawet żadnego seniora który odważyłby się na takie podsumowanie swojej wiedzy z JS... ale oki, rozumiem więc, że asynchroniczność i operowanie DOM itp. masz w małym paluszku, więc nie ma co dawać oklepanych pytań, więc może zadanie wyjaśnić poniższy kod:
    function *random() {
      while (true) {
        yield ~~(Math.random()*100);
      }
    }
    
    const n = random();
    
    n.next().value; // 64
    n.next().value; // 30
    n.next().value; // 9

    Omówić co się tutaj dzieje...

  6. MySQL 75%... oki, więc nie jest Ci pewnie obca struktura:
    CREATE VIEW v_persons AS ...

    Do tego np. omówić typy danych dla daty i czasu z analizą różnic między poszczególnymi typami czy omówienie silników MySQL.

  7. PHP 99%... oj można by tu dużo dyskutować... taki pierwszy lepszy z brzegu przykład:
    trait ezcReflectionReturnInfo {
        function getReturnType() { /*1*/ }
        function getReturnDescription() { /*2*/ }
    }

    wzięty prosto z manuala, ale krótko do wyjaśnienia co to w ogóle jest i np. kiedy i czy warto to stosować, jakieś plusy, minusy itp.

  8. Generalnie widzę, że zarówno front jak i back-end ponad 90% więc uwierz mi, gdybyś faktycznie tak dobrze znał te języki to nie byłoby tego posta i nie potrzebowałbyś żadnego portfolio online bo to praca by szukała Ciebie, a nie Ty jej :) i na pewno nie robiłbyś prostych wizytówek firm...

Piszę o tym, ponieważ w mojej ocenie takimi procentami, tak wysokimi sam sobie szkodzisz. Chcesz stwarzać pozory, że znasz każdy język, każdą technologię, a w praktyce nawet formularz na Twoim portfolio nie działa... Niepotrzebnie zrażasz do siebie ewentualnych pracodawców.

Najlepiej wg mnie w ogóle usuń te procenty, chyba, że wszystkie powyższe moje pytanka rozumiesz bez problemu i umiesz na każdy temat swobodnie porozmawiać.

Nie musisz mieć w portfolio miliona stronek, pociętych PSD itp. Co więcej, tak na prawdę front wcale nie musi się dzisiaj bezpośrednio zajmować projektowaniem layoutu. Od tego są graficy i zespoły UX, które tworzą makiety, front tylko je odpowiednio ustawia, najczęściej w frameworkach Angular, React itp. Czasami nawet UX tworzy gotowe zestawy komponentów wizualnych, a front po prostu korzysta z nich jak z klocków i jego rolą jest przetwarzanie danych do wypełnienia tych komponentów, a nie samo myślenie nad layoutem.

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Nie zdążyłem napisać odpowiedzi przed zamknięciem pytania, ale widzę, że Tomek opisał już większość tego co chciałem poruszyć. Dodam tylko radę, byś przejrzał swoją listę technologii i języków, bo jeśli działasz w webdev to po co masz wypisane C, C++, Unity... C# i Python też w sumie troche nie na miejscu się wydają, ale może piszesz w nich jakieś backendy...
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
git drop

to chyba jakiś alias, sprawdź sobie:

git var -l | grep drop

 

komentarz 20 sierpnia 2018 przez Enrico Illiano Nowicjusz (140 p.)

@Tomek Sochacki,

Myślę, że dość łatwo można dojść do tego, że wpisane wartości służą tylko i wyłącznie zademonstrowaniu listy języków i pasków postępu.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 462 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
–3 głosów
5 odpowiedzi 522 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Hubert Rzepinski Początkujący (380 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...