• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Code:Blocks Problem

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
1,746 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w C i C++ przez altairo Początkujący (400 p.)

Co się dzieje? Naciskam Build And Run i piszę normalnie czerwone zaznaczenie ale trwa to tylko jedną sekundę co zrobić? I konsola nawet się nie wyswietla..

15 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Trochę cięzko na podstawie tylko tego stwierdzić co się dzieje... Program poprawnie się kompiluje czy są jakieś błędy? Być może po prostu nie dodałeś system("pause"); albo czegoś podobnego co zatrzyma program i konsola pojawia się i znika tak szybko, że nawet tego nie widzisz (chociaż niby gdy uruchamiasz ją przez środowisko to i tak powinna pozostać  a nie zamknąć się).

Zobaczyłem kod i przede wszystkim nie zdefiniowana zmienna "tofixy".
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Ukis Gaduła (4,580 p.)
Dodawanie na końcu kodu system("pause"), żeby konsola nie znikała jest złą praktyką. Zamiast tego można np. uruchomić program z poziomu konsoli.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Zgodzę się, ale w celach testowych myślę, że nie będzie to zbrodnią ;) Z resztą, tak jak napisałem, przy uruchamianiu programu przez środowisko nie powinno to być potrzebne bo powinno ono samo "przytrzymać" program aby się nie zamknął.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Dlaczego złą praktyką? Ja tak zawsze robiłem jak klepałem konsolowe. Uruchamianie z pulpitu albo z folderu jest wygodniejsze niż przez cmd.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jest błąd w kodzie, nie ma zmiennej tofixy tylko zmienna cukierki.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
wyslij skrypt c++
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Popraw składnię zdania, bo w ogóle nie rozumiem.

I dodaj kod c++.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Wątpię, by ktoś to zdiagnozował bez większej ilości informacji. Mówisz, że wyświetla się coś czerwonego, ale przes sekundę. Spróbuj to przeczytać, albo chociaż napisz gdzie to się wyświetla.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int uczniowie,cukierki,x ,y;

int main()
{
    cout << "Ilu uczniów jest w twojej klasie:";
    cin >> uczniowie;

    cout << "Ilu tofixow kupila mama:";
    cin >> tofixy;

    return 0;
}
komentarz 7 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

"    cin >> tofixy;" nie ma tofixy na górze, nie znam się na c++, ale sądzę iż powinny być. "int uczniowie,cukierki,x ,y;" Tutaj ich nie ma.

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
zadeklaruj tofixy
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
i hyba nie do tego miał służyć program, bo bez powody zadeklarowałeś trzy zmienne, oraz pobrałeś dane i nic z nimi potem nie zrobiłeś, co on miał robić?
komentarz 7 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To samo mam pytanie. : p
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Kolega robi zadanie przedstawione w filmikach Pana Mirosława. Pewnie jest w trakcie dlatego program nic jeszcze nie robi? :)
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
Napiszę inaczej. Zabrałem się za poradnik własciciela tego forum którego sami dobrze znacie. I  w Code:Blocks na początek w pierwszym projekcie jest skryt wyswietlający w konsoli Witaj swiecie czy cos takiego. I wystarczy nacisnąć Build and Run .

Tak było na filmie i bez problemu u tego pana konsola pokazała się.

A u mnie po tych samych czynnosciach nic.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Edytowałem moją odpowieź gdy zobaczyłem kod - nie zdefiniowałeś zmiennej "tofixy".
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
a na pewno masz kompilator?
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Coroys Początkujący (370 p.)
Zrób screen-a jak możesz.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Również dodaj system("pause")

Pozdrawiam.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Weź pod uwagę prostotę tego programu. Raczej nie jest przeznaczony do opuszczenia środowiska, więc nie potrzeba system("pause");
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Czy nie jest przypadkiem tak, że jak nie dodamy tej funkcji to program pojawi się i zniknie? A to jest chyba nieporządane. No chyba, że się mylę.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Jest tak, ale środowisko powinno wymusić to aby konsola nie zniknęła od razu tylko pozostała.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Jak włączasz Code::Blocks to wyświetla ci się dymek w prawym dolnym rogu?

Jeśli tak to nie masz kompilatora.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
Wersja 101 MB Musi być kompilator
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
Ale zrozumcie że w tym początkowym skrypcie który jest zapisany w pierwszym projekcie w Code:Blocks po nacisnięciu Build and Run nie wyswietlila mi się konsola piszę tylko że proces trwał 1 s a na filmie wszystko działa.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

A ty zrozum, że nie zdeklarowałeś zmiennej "tofixy". Zrób to i powiedz, czy wtedy będzie działać czy nadal nie.

komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
antywirus? Na szkolnym kompie jest Kaspersky i zawsze, jak tam coś kompiluje pyta, czy ufam tej aplikacji. Może twój od razu ją ,,taskklill'nął''?
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
POCZĄTKOWY KOD MU NIE DZIAŁA, NIE ROZUMIESZ, CZY NE DOCZYTAŁEŚ?
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Faktycznie, przepraszam, nie doczytałem tej odpowiedzi :) W takim razie chyba najprościej będzie pokazać na screenie co się dokładnie dzieje i upewnić się, że masz kompilator.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Spróbuj przestawić na górnym menu wersję budowanego programu - obecnie masz tam Release, wybierz z listy rozwijanej Debug i spróbuj wtedy i daj znać czy podziałało.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez altairo Początkujący (400 p.)
Problem rozwiązany. Przeinstalowanie z dysku zewnętrznego na komputer pomogło.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 488 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 379 wizyt
pytanie zadane 4 września 2020 w C i C++ przez malvator Użytkownik (720 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 938 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w C i C++ przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...