• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zacząć swój pierwszy projekt - nauka js?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,174 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2018 w JavaScript przez sylka Nowicjusz (180 p.)
Uczę się JavaScriptu i podobno najlepsza jest praktyka, od czego zacząć? Jakiś swój projekt, jeśli tak to jak się za to zabrać (coś odpowiedniego dla początkującego)?

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
edycja 16 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki
A ja dam nieco nietypową propozycję, chcesz się uczyć czystego JS? To zrób kalkulator konsolowy :) Ale nie taki dodawanie/odejmowanie itp. Przemyśl jakieś bardziej złożone algorytmy... nie musisz od razu implementować ONP ale może pomyśl np. nad obsługą działań na bardzo dużych liczbach (szukaj pod hasłem operowanie na liczbach jako string), dodaj jakieś pierwiastkowania, logarytmy itp. itd.

Chodzi o to, abyś nauczył się operowania na zmiennych, pętlach, funkcjach, pobawił się różnymi metodami Array/String prototype itp. Jak opanujesz w miarę podstawy JS to wejdź sobie w zabawę z DOM, ale najpierw naprawdę polecam pobawić się podstawami programowania, a nie od razu tworzeniem animacji, gier itp.
3
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (600,710 p.)

najpierw na prawdę polecam

Nooo…

 

3
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ehh te nawyki... :) No to wyłanczam kompa i idem spać :)
+2 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Ja jeszcze polecę kursjs.pl, bardzo przystępna wiedza, mi się przydało ;)
komentarz 17 sierpnia 2018 przez sylka Nowicjusz (180 p.)
Znam:) bardzo dobry kurs.
+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 16 sierpnia 2018 przez jpacanowski

Polecam naukę JS tworząc bardzo proste gry w HTML5 Canvas... Widzisz od razu efekty i się motywujesz oraz uczysz się najważniejszych konstrukcji oraz metod.

Ale wypada też wiedzieć jak operować na drzewie DOM w JS...
https://jakubjurkian.pl/kurs-javascript-drzewo-dom-wybieranie-elementow/

Na tej samej stronie z blogiem znajdziesz fajne tutoriale z ciekawymi projektami w JS...

+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez BuxBleed Użytkownik (810 p.)
Przerób kilka tutoriali żeby załapać podstawy. A potem wymyśl jakiś projekt, najlepiej żeby był na granicy Twoich możliwości i spróbuj go zrealizować.

Googluj i szukaj informacji, pytaj na forach jak czegoś kompletnie wiesz i nie potrafisz sobie poradzić samemu, no w sumie to wszystko. Grunt to się nie zniechęcać.

Slight edge w czystej postaci ;)
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez Kuba147 Nowicjusz (140 p.)
Zacznij od pokazywania czasu na stronie,potem jak już trochę opanujesz składni javascript twórz animacje na stronie internetowej a na końcu jak już opanujesz składnię Javascript na poziomie zaawansowanym to być może jakieś gry(bez html i css nie można ruszyć z javascript)
komentarz 16 sierpnia 2018 przez sylka Nowicjusz (180 p.)
html i css już znam
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Kuba147 Nowicjusz (140 p.)
To dobrze
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Kuba147 Nowicjusz (140 p.)
Jednak to nie oznacza że musisz tak robić.Możesz zacząć od czegoś innego ale tak jak napisałem tak zostałem nauczony.Możesz też mniejszy projekt czyli hello world na stronie lub bardziej zaawansowany jak na przykład stworzenie skryptu zakupu danego produktu
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Kuba147 Nowicjusz (140 p.)
Pamiętaj że Javascript bardzo dobrze współpracuje z PHP.Za pomocą PHP zmniejszysz kod javascriptu a za pomocą Javascript zmniejszysz kod PHP.Możesz go wykorzystać też w podanym poprzednim skryptem zakupu danego produktu
1
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (600,710 p.)

bez html i css nie można ruszyć z javascript

To nieprawda. Można ruszyć JS bez HTML i CSS, bo JS nie jest językiem przeglądarkowym, a ogólnego przeznaczenia. 

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Kuba147 Nowicjusz (140 p.)
Rozumiem.Przepraszam za mój błąd.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

bez html i css nie można ruszyć z javascript

Jak to nie? Chociażby HTML5 Cavas...

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,213 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2019 w C i C++ przez quickmenter Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 122 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2018 w JavaScript przez LaZ9 Nowicjusz (190 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 218 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...