• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ogólne porady na polepszenie Pasji Informatyki jako kanału i całej działalności

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
488 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2018 w Sprawy forum przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)
edycja 16 sierpnia 2018 przez Marcin Ficek

Cześć :)

Chciałem zaproponować parę rzeczy, które są w stanie ulepszyć kanał na YouTube oraz stronę, a także kursy. Są to:

  • aplikacja mobilna na Iphone'a oraz Androida - by można spokojnie się wypowiadać na forum oraz oglądać podcasty czy kursy.
  • po filmach, propozycja zostania patronem  sam opis może nie wystarczyć, może też prośba a polubienia oraz propozycja nowych filmów
  • język angielski i inne - by kanał się stał bardziej popularny i otwarty oraz dawał wiedzę dla osób z zagranicy
  • nowe rodzaje kursów i podcastów - jak wymieniłem w tytule Pythona, ale mógłby Pan zrobić coś o matematyce - triki oraz sposoby szybkiego liczenia.
  • przełączanie się z forum na stronę główną by można było łatwo przełączać się pomiędzy stroną forum a "Pasja Informatyki", ponieważ już da się przełączyć właśnie w odwrotną stronę.
  • dodanie większej ilości kafelków na oficjalnej stronie bo tam jest po prostu pusto :p
  • reklama kanału oraz strony przyniosło by panu większą sławę, ale w sumie czy to takie ważne :D
  • drobne poprawki - w rodzaju: zamiast "3 wizyt" na forum to "3 wizyt(y). Sam więcej nie znalazłem, ale może ktoś napisze o tym w komentarzach.
  • połączenie z większą ilością stron społeczniościowych - może np.: jeszcze Twitter?
  • grafika komputerowa i inne oprogramowanie - nie jestem pewien czy się Pan zna, ale dobry, nowy (i największa zaleta :-) ) oraz pański poradnik robiłby furorę. Mógłby być to GIMP, Blender. Może oprócz grafikii, Audacity i inne.
  • reklamy i pliki cookies - nie jestem pewien, są te ciasteczka na stronie? I można także zaimplementować prośbę o wyłączenia AdBlocka (nie nakaz, prośbę). Da to minimalnie większą ilość funduszy na utrzymanie serwerów.
  • wyszukiwarka na forum  - z najnowszymi, najpopularniejszymi, najbardziej lubianymi itd.

To wszystko jest to, co wymyśliłem oraz mogę zaproponować. Mam nadzieję, że chociaż część będzie zrealizowana. A nawet bez tego Pańskie tutoriale oraz społeczność tu zgromadzona jest świetna, lecz im więcej dobrego tym lepiej ;) Oczywiście też rozumiem, że część jest bardzo trudno zrobić, z powodu czasu i pięniędzy, ale to tylko propozycje. Jeśli macie jakieś uwagi, napiszcie.

Pozdrawiam


 

6
komentarz 15 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
"Chodźmy, zróbcie." - takie powiedzonko z jednej z firm :)
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
  • drobne poprawki w rodzaju: zamiast "3 wizyt" na forum to "3 wizyt(y). Sam więcej nie znalazłem, ale może ktoś napisze o tym w komentarzach.

Jest to samo ze zgłoszeniami i innymi tłumaczeniami na forum - administracja o tym wie, ale jakoś nikt się jeszcze za to nie zabrał... 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 16 sierpnia 2018 przez Marcin Ficek
 
Najlepsza

Na początku chciałbym zaznaczyć że forum i kanał to oddzielne byty - nie mam praktycznie żadnego wpływu na kanał, mam za to bardzo duży na forum. Wszelkie propozycje dotyczące kanału możemy jedynie przekazać do M. Zelenta, chyba że jest jakiś pomysł połączenia czegoś z forum i kanału to można wtedy próbować coś ustalić.

  • aplikacja mobilna na Iphone'a oraz Androida - by można spokojnie się wypowiadać na forum oraz oglądać podcasty czy kursy.

Jak na razie postawiłbym na lepsze rozwijanie samej witryny która jest jaka jest, wielu rzeczy jej brakuje i można wiele poprawić. Do oglądania kursów jest aplikacja YouTube, myślę że ciężko będzie ich pokonać ;)

  • po filmach, propozycja zostania patronem  sam opis może nie wystarczyć, może też prośba a polubienia oraz propozycja nowych filmów
  • język angielski i inne - by kanał się stał bardziej popularny i otwarty oraz dawał wiedzę dla osób z zagranicy
  • nowe rodzaje kursów i podcastów - jak wymieniłem w tytule Pythona, ale mógłby Pan zrobić coś o matematyce - triki oraz sposoby szybkiego liczenia.
  • dodanie większej ilości kafelków na oficjalnej stronie bo tam jest po prostu pusto :p

Zupełnie niezależne ode mnie/nas jako forum. Jakby ktoś mnie pytał o zdanie to nie szalałbym z tym bo ciągłe "żebranie" o lajki, suby i patronów będzie po prostu irytujące i nachalne dla odbiorców. Nowe rodzaje kursów pewnie byłyby fajne, tyle że obecnie odcinki już pojawiają się rzadko w obecnych seriach, kiedy więc mieliby robić te nowe :P Podobnie z tłumaczeniem na inne języki, nie wiem czy jest na to czas.

  • przełączanie się z forum na stronę główną by można było łatwo przełączać się pomiędzy stroną forum a "Pasja Informatyki", ponieważ już da się przełączyć właśnie w odwrotną stronę.

No teoretycznie można dodać u nas na forum ikonkę do przejścia na stronę Pasji informatyki, tylko czy ktoś by z niej korzystał? Pewnie byłyby to pojedyncze kliknięcia, bo jak ktoś przychodzi na forum to w konkretnym celu albo jest stałym bywalcem i tym bardziej nie potrzebuje takiego guzika.

  • reklama kanału oraz strony przyniosło by panu większą sławę, ale w sumie czy to takie ważne :D

Żeby wykupić reklamę dla strony i kanału? Pewnie można, ale to po prostu kosztuje. Nie znam finansów ani statystyk innych niż forum, więc nie wiem czy wyniki te są zadowalające czy nie. Podejrzewam że o jakąś "sławę" raczej nie chodzi ;)

  • drobne poprawki w rodzaju: zamiast "3 wizyt" na forum to "3 wizyt(y). Sam więcej nie znalazłem, ale może ktoś napisze o tym w komentarzach.

Takich różnych poprawek w interfejsie przydałoby się wiele, ale cały ten kod naszego forum jest dość słaby. Gdzieś przy okazji można poprawić wizyt/wizyty.

  • połączenie z większą ilością stron społeczniościowych może np.: jeszcze Twitter?

Połączenie? Żeby można było się przez te serwisy logować czy udostępniać w nich posty, jakie konkretnie połączenie?

  • grafika komputerowa i inne oprogramowanie nie jestem pewien czy się Pan zna, ale dobry, nowy (i największa zaleta :-) ) oraz pański poradnik robiłby furorę. Mógłby być to GIMP, Blender. Może oprócz grafikii, Audacity i inne.

Jak wyżej, podejrzewam że średnio jest z czasem i obecne serie i tak długo trwają. Zupełnie przy okazji mówiąc to pisanie publicznie na forum "czy się Pan zna" jest lekko nie na miejscu, nie piszesz do kogoś tylko do ogółu, bo napisałeś publicznego posta.

  • reklamy i pliki cookies - nie jestem pewien, są te ciasteczka na stronie? I można także zaimplementować prośbę o wyłączenia AdBlocka (nie nakaz, prośbę). Da to minimalnie większą ilość funduszy na utrzymanie serwerów.

Są ciasteczka, są też reklamy AdSense. Nie mam pojęcia jaki jest z nich zysk, taki komunikat teoretycznie mógłby się pojawić ale gdyby już to bardzo nieinwazyjny i wyświetlany raz dla użytkownika. 

  • wyszukiwarka na forum  - z najnowszymi, najpopularniejszymi, najbardziej lubianymi itd.

Jest wyszukiwarka, co prawda średnio działająca, dlatego myśleliśmy o podpięciu zamiast niej wyszukiwarki Google. 

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)

Jak na razie postawiłbym na lepsze rozwijanie samej witryny która jest jaka jest, wielu rzeczy jej brakuje i można wiele poprawić. Do oglądania kursów jest aplikacja YouTube, myślę że ciężko będzie ich pokonać ;)

Zgadzam się z Panem, najpierw chyba poprawić same witryny.

Zupełnie niezależne ode mnie/nas jako forum. Jakby ktoś mnie pytał o zdanie to nie szalałbym z tym bo ciągłe "żebranie" o lajki, suby i patronów będzie po prostu irytujące i nachalne dla odbiorców.

Chodziło mi raczej o mocno nieinwazyjne, na koniec filmu. Nic nachalnego, wyświetlnie listy patronów itd.

No teoretycznie można dodać u nas na forum ikonkę do przejścia na stronę Pasji informatyki, tylko czy ktoś by z niej korzystał? Pewnie byłyby to pojedyncze kliknięcia, bo jak ktoś przychodzi na forum to w konkretnym celu albo jest stałym bywalcem i tym bardziej nie potrzebuje takiego guzika.

Zgadza się, to tylko taki mały bajerak miał być ;)

Połączenie? Żeby można było się przez te serwisy logować czy udostępniać w nich posty, jakie konkretnie połączenie?

Oba rodzaje połączenia, chociaż sam Twittera nie używam.

Żeby wykupić reklamę dla strony i kanału? Pewnie można, ale to po prostu kosztuje. Nie znam finansów ani statystyk innych niż forum, więc nie wiem czy wyniki te są zadowalające czy nie. Podejrzewam że o jakąś "sławę" raczej nie chodzi ;)

Wiem, dlatego się zastanawiałem, czy jest jaki kolwiek tego sens. Byłoby właśnie trzeba w ogóle zobaczyć czy to się opłaca czy też nie.

Takich różnych poprawek w interfejsie przydałoby się wiele, ale cały ten kod naszego forum jest dość słaby. Gdzieś przy okazji można poprawić wizyt/wizyty.

W tym przypadku CHYBA trzeba tylko podmienić słowo. 

Jak wyżej, podejrzewam że średnio jest z czasem i obecne serie i tak długo trwają.

Tak, wiem, są problemy z czasem, są to tylko luźne propozycje.

Zupełnie przy okazji mówiąc to pisanie publicznie na forum "czy się Pan zna" jest lekko nie na miejscu, nie piszesz do kogoś tylko do ogółu, bo napisałeś publicznego posta.

Heh, jeszcze nie jestem obeznany na temat pisania na forach, będę pamietał ;)

Są ciasteczka, są też reklamy AdSense. Nie mam pojęcia jaki jest z nich zysk, taki komunikat teoretycznie mógłby się pojawić ale gdyby już to bardzo nieinwazyjny i wyświetlany raz dla użytkownika. 

Dokładnie o to mi chodziło, malutki komunikat, żeby można było wyłączyć AdBlocka. Reklamy naprawdę są tu nieinwazyjne, dlatego jednorazowy komunikat się tu idealnie nadaje.

Jest wyszukiwarka, co prawda średnio działająca, dlatego myśleliśmy o podpięciu zamiast niej wyszukiwarki Google. 

Tutaj nic nie mam do powiedzenia.


I to tyle co potrafię powiedzieć. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ;)

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Chodziło mi raczej o mocno nieinwazyjne, na koniec filmu. Nic nachalnego, wyświetlnie listy patronów itd.

Na kanał nie mam żadnego wpływu, więc albo możesz takie sugestie przekazać bezpośrednio do MZ albo liczyć że po prostu samemu przeczyta ten temat.

Oba rodzaje połączenia, chociaż sam Twittera nie używam.

Nie wiem czy ktokolwiek korzysta z logowania Twitterem, nawet nie jestem już pewien czy ono jest możliwe. W każdym razie można pomyśleć, mieliśmy przez pewien czas nawet jakiś plugin dodający guziki umożliwiające udostępnienie linka na FB/Twitterze/G+, ale chyba nie za bardzo było to użyteczne i gdzieś zostało wyłączone.

Wiem, dlatego się zastanawiałem, czy jest jaki kolwiek tego sens. Byłoby właśnie trzeba w ogóle zobaczyć czy to się opłaca czy też nie.

Tutaj też nic nie powiem, nie mam informacji nt. finansów. 

W tym przypadku CHYBA trzeba tylko podmienić słowo. 

Wydaje mi się że może być trzeba zmodyfikować jakieś warunki, aby w zależności od konkretnej wartości wyświetlały inaczej. Ale nie wiem, nie sprawdzałem tego.

Pozdrawiam również 

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

W tym przypadku CHYBA trzeba tylko podmienić słowo. 

Wydaje mi się że może być trzeba zmodyfikować jakieś warunki, aby w zależności od konkretnej wartości wyświetlały inaczej. Ale nie wiem, nie sprawdzałem tego.

Ja sprawdzałem (co prawda tylko reporty, ale pewnie taki sam system zastosowano dla ilości wizyt) i nie trzeba tylko zmienić warunku - w templatce jest wywoływana funkcja qa_lang która zwraca napis (ten polski, ta funkcja nie ma nigdzie dostępu do ilości wizyt a więc nie ma jak dodać warunek) i potem dochodzi do konkatenacji z ilością wizyt - więc aby poprawić wyświetlanie będzie trzeba dodać warunek w każdym miejscu w kodzie osobno. Jest jednak sposób na obejście - napisanie prostego pluginu rozszerzającego layer, który jest w stanie to zrobić w kilku linijkach. Jednak nikt jeszcze tego nie napisał... 

+4 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
  • aplikacja mobilna na Iphone'a oraz Androida - by można spokojnie się wypowiadać na forum oraz oglądać podcasty czy kursy.

Tylko po co? Forum jest w pełni mobile friendly. Kursy możesz oglądać na aplikacji mobilnej yt na telefonie a podcasty słuchać sobie z przeglądarki. Czas (i środki) na stworzenie niepotrzebnych aplikacji mobilnych lepiej poświęcić na tworzenie kursów.

komentarz 15 sierpnia 2018 przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)
Niby tak, ale zawsze to jest zaleta, nie będzie zabierało miejsca w kartach i łatwiej by się pobierało na smartfona pliki. W sumie największymi wadami są niestety wymienione przez Pana czas oraz środki. To już zależy od pana Zelenta.

No, ale dzięki za odpowiedź ;)
3
komentarz 16 sierpnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Dlaczego od Pana Zelenta? My jesteśmy społecznością tego forum i Ty również, więc możesz już dzisiaj zabrać się za pisanie apki na telefony :) kod forum też jest dostępny publicznie i o ile mi wiadomo to użytkownicy mogą z nim coś działać :)

A że tak w pełni mobile friendly @Gambr to bym nie powiedziała, bo zdarzało mi się mieć problem z odczytaniem/napisaniem komentarza lub odpowiedzi - nie pamiętam dokładniej sytuacji, ale powtórzyło się to kilka razy i zrobiłam za każdym razem to samo, czyli wyszłam zdenerwowana z forum :D
komentarz 16 sierpnia 2018 przez ebo96rok Bywalec (2,980 p.)
Czyli forum ma jakieś API? Chętnie bym coś podłubał na Androida.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Nie, forum na razie nie udostępnia żadnego API.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)

@Noemi, ja bym chętnie może nawet coś zrobił, gdyby nie to, że nie mam ŻADNYCH umiejętności do zrobienia czego kolwiek z tej listy :\ Mój HTML i CSS to podstawy (podstawy divów), a JS to dla mnie coś, o czym nic totalnie nie wiem. Aplikacji mobilnej też bym nie zrobił. Znam tylko C++, ale nic w nim nadzwyczajnego nie zrobiłe. To też podstawy klas, a żeby to jeszcze połączyć z serwerami... Za to do kursów bym się nie nadawał. Jestem za młody, niedoświadczony oraz tylko byłbym w stanie o czymś pogadać jak chodzi o Blendera, lecz i w tym jestem zbyt niezaawansowany. A co do tłumaczenia, zajmowałem się nawet jednym projektem (gry Dead Cells na język polski, obecnie zamknąłem projekt, ponieważ już jest zorganizowany większy team), ale przekładałem z Angielskiego->Polski, co jest znacznie prostsze. Jeszcze planuję nauki hiszpańskiego, tylko że "planuję".

Pozdrawiam :)

3
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Sprawy forum zależą głównie od nas jako społeczności, pod moimi decyzjami. Jeśli coś nie dotyczy się spraw typowo biznesowych czy całej firmy to możemy decyzje podjąć sami. W przypadku aplikacji mobilnej to byłaby bardziej złożona sprawa, bo taką musielibyśmy napisać i ktoś musiałby taką aplikację wydać do sklepów urządzeń mobilnych co przeważnie też kosztuje.
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
Hm to dobrym pierwszym krokiem byłoby wystawienie jakiegoś api
3
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Dobrym pierwszym krokiem byłoby napisanie silnika forum od nowa. Tylko, że to za długi krok. frown

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
A w czym jest forum obecnie napisane? pehape?
1
komentarz 16 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Tak, PHP. Silnik jaki mamy to Question2Answer, jego kod niestety lekko mówiąc jest słaby.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 678 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 679 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...