• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux Prosty Programik Okienkowy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
645 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2018 w Inne języki przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
Witam,

Potrzebuje napisać prosty z najprostszych programików pod linuxa OpenSuse jego zadanie ma polegać na wyświetleniu okienka z polem tekstowym w którym użytkownik wpisuje tekst daje ok i ten tekst stanowi parametr do uruchomienia innej aplikacji.

W czym najlepiej napisać takie coś żeby najlepiej nie doisntalowywać dodatkowych bibliotek do systemu

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Można to wykonać już w samym BASH-u (ew. z dodatkiem do Basha, są takie do budowy prostych GUI)

Ale zwykłe okienko edycyjne masz w BASHu - poniżej przykłady:

https://www.linuxjournal.com/article/2807
komentarz 15 sierpnia 2018 przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
tak o tym okienku w samym bashu wiem :) ale chciałem żeby to jakoś ładnie wyglądało jak już ma to działać w korporacji :) na setkach komputerach
komentarz 15 sierpnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

Wybór jest duży: QT (C++), Python (z conajmniej 10-frameworkami GUI), Java i wiele innych.

Ja bym poszedł w Python + PyQT lub PySide lub Kivy (od niedawna jest 1.10.1)

 

komentarz 15 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Z chęcią bym coś takiego napisał w Windows API, niestety w Linuksie jedyna możliwość to używanie ciężkich opasłych kobył...
komentarz 15 sierpnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Że co, chyba odwrotnie? Co nazywasz kobyłą?  Finalny program czy środowisko (IDE) do jego napisania?
komentarz 15 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
To, że do takiego mega prostego okienkowego programiku jestem w Linuksie skazany do użycia opasłych bibliotek jak QT, GTK itp. Podczas gdy w Windowsie mogę użyć Windows API i plik wykonywalny programiku będzie miał ok. 8KB...
0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 15 sierpnia 2018 przez manjaro

Java + Netbeans

Zrobisz taki program w mniej niż minutę beż znajomości javy.

Java jest multiplatformowa odpalisz to na każdym systemie, a chyba wszędzie jest JVM zainstalowana.

Takie coś? 

komentarz 15 sierpnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
JRE nie jest wszędzie. nie w każdej dystrybucji (ale w większości), zainstalowanie go nie stanowi dużego problemu.
komentarz 15 sierpnia 2018 przez Misiek Mądrala (5,300 p.)

@manjaro,

otóż to coś takiego zwykłe proste okienko wpisuje się tekst i żeby ten tekst był paraemtrem w komendzie w basu która odpala konkretny program

komentarz 15 sierpnia 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Próbowałem z programu buttonem uruchomić terminal i działa ;)

Jak chcesz to na próbę mogę Ci skompilować i wysłać
komentarz 15 sierpnia 2018 przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
bardzo chętnie poproszę cię a kod źródłowy też zdradzisz mi czy nie bardzo :) ?
komentarz 15 sierpnia 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Jaki tam kod tu nic nie kodziłem praktycznie tylko poprzestawianie klocków pod Netbeansem.  tylko żeby skompilować trzeba mieć załączone biblioteki swinga bo elementy okna dziedziczą z klasy swing 

public class okno extends javax.swing.JFrame {

 

0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Zwykłe zenity Ci wystarczy. 

zenity --entry --text="Jak się dzisiaj czujesz?"

 

komentarz 16 sierpnia 2018 przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
fajne rozwiązanie a w jaki sposób przekazać text do zmiennej w bashu ?
komentarz 16 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
FETTLE=$(zenity --entry --text="Jak się dzisiaj czujesz?")
zenity --info --text="Zrozumiałem że dziś czujesz się \"${FETTLE}\"."

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Hycuk Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...