• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pętla powtarzająca zawartość var w js

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
151 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2018 w JavaScript przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Witam, mianowicie mam problem jak zrobić pętlę która skróciłaby tego Frankensteina frown

Z góry dzięki za każdą podpowiedz smiley

Oto kod: 

            function favicon(data) {
                var url = 'http://openweathermap.org/img/w/';
                var endl = '.png';

                var img = data.list[0].weather[0].icon;
                var img1 = data.list[1].weather[0].icon;
                var img2 = data.list[2].weather[0].icon;
                var img3 = data.list[3].weather[0].icon;
                var img4 = data.list[4].weather[0].icon;
                var img5 = data.list[5].weather[0].icon;
                var img6 = data.list[6].weather[0].icon;
                var img7 = data.list[7].weather[0].icon;
                var img8 = data.list[8].weather[0].icon;
                var img9 = data.list[9].weather[0].icon;
                var img10 = data.list[10].weather[0].icon;
                var img11 = data.list[11].weather[0].icon;
                var img12 = data.list[12].weather[0].icon;

                var final = url + img + endl;
                var final1 = url + img1 + endl;
                var final2 = url + img2 + endl;
                var final3 = url + img3 + endl;
                var final4 = url + img4 + endl;
                var final5 = url + img5 + endl;
                var final6 = url + img6 + endl;
                var final7 = url + img7 + endl;
                var final8 = url + img8 + endl;
                var final9 = url + img9 + endl;
                var final10 = url + img10 + endl;
                var final11 = url + img11 + endl;
                var final12 = url + img12 + endl;

                $('#ico').attr('src', final);
                $('#ico1').attr('src', final1);
                $('#ico2').attr('src', final2);
                $('#ico3').attr('src', final3);
                $('#ico4').attr('src', final4);
                $('#ico5').attr('src', final5);
                $('#ico6').attr('src', final6);
                $('#ico7').attr('src', final7);
                $('#ico8').attr('src', final8);
                $('#ico9').attr('src', final9);
                $('#ico10').attr('src', final10);
                $('#ico11').attr('src', final11);
                $('#ico12').attr('src', final12);
            }

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
wybrane 15 sierpnia 2018 przez warzywko13
 
Najlepsza

zobacz to czy zadziała:

function favicon(data) {
	var url = 'http://openweathermap.org/img/w/';
    var endl = '.png';
	
	data.list.forEach(function(e, i) {
		$('#ico' + i).attr('src', url + e.weather[0].icon + endl;
	});
}

 

komentarz 15 sierpnia 2018 przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Funkcja sama w sb działa ale zdjęcia nie są wyświetlane frown

komentarz 15 sierpnia 2018 przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Poradziłem sb wystarczyło zmienić linię z: 

$('#ico' + i).attr('src', url + e.weather[0].icon + endl);

na

$(`#ico${i}`).attr('src', url + e.weather[0].icon + endl);

Bardzo dziękuję za pomoc smiley

komentarz 18 sierpnia 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Proszę bardzo :)
0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
edycja 15 sierpnia 2018 przez k.wichura
function favicon(data) {
   const url = 'http://openweathermap.org/img/w/';
   const endl = '.png';

   for(let i =0; i< data.list.length; i++) {
      const img = data.list[i].weather[0].icon;
      $(`#ico${i}`).atrr('src',  `${url}${img}${endl}`);
   }
}

sproboj tak.

ps. nazwy twoich zmiennych i funkcji nic nie mowia

komentarz 15 sierpnia 2018 przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Niestety ale wywala mi błąd TypeError: $(...).atrr is not a function

Poradziłem już sb. Dziękuję bardzo za pomoc smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w JavaScript przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 3,026 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 285 wizyt
pytanie zadane 26 września 2022 w JavaScript przez Klaudiaaaa Początkujący (250 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...