• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Głośnik DIY na baterie 30W

0 głosów
1,907 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)

Witam,

Nagle poczułem ogromną potrzebę zrobienia głośnika do telefonu na baterię. Na razie nie Bluetooth, ale w przyszłości będzie łatwo dodać taki moduł. Jako, że elektroniką zainteresowałem się wczoraj, to mam kilka pytań. Uprzedzam, że nic nie umiem w tej kwestii, a rysunek poglądowy był wykonany w MS Paint.

Wiem, że można kupić głośnik Bluetooth za 60 zł na Gearbest (i tak zrobiłem polecam), ale chcę spróbować samemu zrobić taki o mocy 30W w bardzo niskim budżecie. Priorytetem jest wykorzystanie tego co już mam, czyli 

- głośnika nisko-tonowego wyciągniętego z zestawy Logitech 2.1 (nie mam pojęcia jaki)

- głośnika nisko-średnio-tonowego z jakiejś starej kolumny.

- głośnika wysoko-tonowego z tej samej kolumny.

- baterie ze starego laptopa (jeszcze nie wiem ile)

Nie wiem jakie to głośniki, nie znalazłem nic po numerach znajdujących się z tyłu. Nie znam ich mocy, ani impedancji. Zakładam, że każdy zniesie min. 20-30W, a impedancja to 4-8 ohm.

Na allegro znalazłem w bardzo niskich cenach moduły ładowania baterii oraz wzmacniacz 2x15W stereo, który jest tańszy niż mono. Dlatego też taki wybór i dziwny sposób podłączenia na rysunku.

lub https://imgur.com/a/IzjBS1K

Wiem jak to wygląda, więc proszę nie komentować jakości i profesjonalności rysunku. Co do części ładującej, to jestem prawie pewien, że będzie działać, bo na YT tak było.

Mam kilka pytań odnośnie tego pomysłu/projektu:

1) Czy to co narysowałem ma sens?

2) Czy mogę połączyć oba kanały wyjścia z wzmacniacza?

3) Czy głośniki są dobrze połączone, czy lepiej zrobić to szeregowo?

4) Dało by się tak ułożyć baterie, aby można było je ładować, a przetwornica nie była potrzebna, bo dawały by one 8V?

5) Może lepiej wyrzucić głośnik środkowo-tonowy i podpiąć pod jeden kanał wysoko-tonowy, a pod drugi subwoofer? Przy czym przed wejściem do wzmacniacza i tak kanały są połączone w mono.

6) Jak mogę zrobić, aby do subwoofera szły tylko tony niskie, a do tweetera wysokie?

7) Da się ładować wszystkie baterie tylko jednym modułem ładującym? Może lepiej kupić jakiś inny mocniejszy i baterie podłączyć tak jak w pytaniu 4?

Nie zależy mi bardzo na jakości dźwięku, bo używam śmieci znalezionych w garażu. Z obudową sobie poradzę, wypełnię ją jakimś miękkim materiałem i wyprowadzę złącze zasilania, mini jack i przycisk power. Tak jak pisałem na początku. Poczułem ogromną potrzebę zrobienia głośnika :D

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,904 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w Nasze projekty przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Shiny97 Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 845 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w Offtop przez Dashido Nowicjusz (140 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...