Witam,
Nagle poczułem ogromną potrzebę zrobienia głośnika do telefonu na baterię. Na razie nie Bluetooth, ale w przyszłości będzie łatwo dodać taki moduł. Jako, że elektroniką zainteresowałem się wczoraj, to mam kilka pytań. Uprzedzam, że nic nie umiem w tej kwestii, a rysunek poglądowy był wykonany w MS Paint.
Wiem, że można kupić głośnik Bluetooth za 60 zł na Gearbest (i tak zrobiłem polecam), ale chcę spróbować samemu zrobić taki o mocy 30W w bardzo niskim budżecie. Priorytetem jest wykorzystanie tego co już mam, czyli
- głośnika nisko-tonowego wyciągniętego z zestawy Logitech 2.1 (nie mam pojęcia jaki)
- głośnika nisko-średnio-tonowego z jakiejś starej kolumny.
- głośnika wysoko-tonowego z tej samej kolumny.
- baterie ze starego laptopa (jeszcze nie wiem ile)
Nie wiem jakie to głośniki, nie znalazłem nic po numerach znajdujących się z tyłu. Nie znam ich mocy, ani impedancji. Zakładam, że każdy zniesie min. 20-30W, a impedancja to 4-8 ohm.
Na allegro znalazłem w bardzo niskich cenach moduły ładowania baterii oraz wzmacniacz 2x15W stereo, który jest tańszy niż mono. Dlatego też taki wybór i dziwny sposób podłączenia na rysunku.

lub https://imgur.com/a/IzjBS1K
Wiem jak to wygląda, więc proszę nie komentować jakości i profesjonalności rysunku. Co do części ładującej, to jestem prawie pewien, że będzie działać, bo na YT tak było.
Mam kilka pytań odnośnie tego pomysłu/projektu:
1) Czy to co narysowałem ma sens?
2) Czy mogę połączyć oba kanały wyjścia z wzmacniacza?
3) Czy głośniki są dobrze połączone, czy lepiej zrobić to szeregowo?
4) Dało by się tak ułożyć baterie, aby można było je ładować, a przetwornica nie była potrzebna, bo dawały by one 8V?
5) Może lepiej wyrzucić głośnik środkowo-tonowy i podpiąć pod jeden kanał wysoko-tonowy, a pod drugi subwoofer? Przy czym przed wejściem do wzmacniacza i tak kanały są połączone w mono.
6) Jak mogę zrobić, aby do subwoofera szły tylko tony niskie, a do tweetera wysokie?
7) Da się ładować wszystkie baterie tylko jednym modułem ładującym? Może lepiej kupić jakiś inny mocniejszy i baterie podłączyć tak jak w pytaniu 4?
Nie zależy mi bardzo na jakości dźwięku, bo używam śmieci znalezionych w garażu. Z obudową sobie poradzę, wypełnię ją jakimś miękkim materiałem i wyprowadzę złącze zasilania, mini jack i przycisk power. Tak jak pisałem na początku. Poczułem ogromną potrzebę zrobienia głośnika :D