• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wykonuje kod omijając linie kodu.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
319 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2018 w PHP przez KRY008 Nowicjusz (190 p.)
<?php
include_once('definicje.php');
if($_SESSION['id']<"" && $_SESSION['login']<"" && $_SESSION['haslo']<"")
{
header('Location: logout.php');
exit;
}
//formularz zrobiony
if(@$_GET['a']=="a" && @$_GET['przedszkolak'] <= 1 && @$_GET['zl'] <= 0 && $_GET['gr'] <=2)
{
	if($_GET['gr'] == 0)
	{
		$zl = $_GET['zl']*100;
	}
	elseif($_GET['gr'] < 0 && $_GET['gr'] > 100)
	{
		$zl = $_GET['zl']*100+$_GET['gr'];
	}
	else
	{
		echo 'ZŁA KWOTA';
		exit();
	}
	
	
 $sql = "INSERT INTO deklaracja (id_przedszkolaka, kwota, id_grupy) 
VALUES (:id, :kwota, :id_grupy)";
 
$stmt = $db->prepare($sql);
 
$stmt->bindParam(':imie', $_GET['imie'], PDO::PARAM_STR);       
$stmt->bindParam(':kwota', $zł, PDO::PARAM_STR);       
$stmt->bindParam(':id_grupy', $grupa, PDO::PARAM_STR);       

$stmt->execute(); 
$_SESSION['brak']='<font color="green"><center>Udało się dodać.</center></font>';
}
else
{

?>
<html>
<head>
<title>PANEL</title>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
<style type=text/css> 
a {     
text-decoration: none; 
color:Black;
} 
</style>
</head>
<body bgcolor="#CCFFFF">
<div align="center">
<?php
echo @$_SESSION['brak'];
$_SESSION['brak'] ="";
?>
<p style="font-size:40px">Dodaj Przedszkolaka</p>
<form action="" method="get">
<table border="0">
<tr>
<td colspan="2"><label style="font-size:20px"><input type="number" name="zl">ZŁ</label><label style="font-size:20px"><input type="number" name="gr">GR</label></td>
</tr>
<tr>
<td><p style="font-size:20px">Przedszkolak </td><td><select name="przedszkolak">
<?php
$stmt = $db->query('SELECT * FROM przedszkolak WHERE aktywny = 1 ORDER BY `przedszkolak`.`nazwisko` ASC');
    foreach($stmt as $row)
    {
		$a = $db->query('SELECT * FROM grupy WHERE id_grupy = '.$row['id_grupy']);
		foreach($a as $rw)
		{
			echo '<option value='.$row['id_przedszkolaka'].'>'.$row['nazwisko'].' '.$row['imie'].' - '.$rw['nazwa_grupy'].' ';
		}
		$a->closeCursor();		
		
		echo '</option>';
    }
    $stmt->closeCursor();
?>
</p></td>
</tr>

</table>
<input type="hidden" name="a" value="a" />
<input type="submit">
</body>
</html
<?php
}
?>

Pierwszy if działa jak powinnien, ale kolejny (9 linia) za każdym razem się omija.

komentarz 13 sierpnia 2018 przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
Najwidoczniej warunek się nie spełnia. A poza tym usuń @, to może uda Ci się zdebugować kod.
komentarz 13 sierpnia 2018 przez KRY008 Nowicjusz (190 p.)
Są po to że jak wykonuje się poraz pierwszy to nie ma tych danych i wyskakuje błąd że zmienna i danych w niej nie ma
komentarz 13 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

@KRY008 jeśli odpowiedź Ci się nie podoba, to nie zgłaszaj jej, bo w żaden sposób nie łamie ona regulaminu. Ba, każda wypowiedź w tym temacie jest pomocna.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Ten kod jest do zaorania i napisania na nowo.

  •  

      $_SESSION['id']<"" && $_SESSION['login']<"" && $_SESSION['haslo']<""

    Jaki sens ma ten warunek?

  •   @$_GET['a']=="a" && @$_GET['przedszkolak'] <= 1 && @$_GET['zl'] <= 0 && $_GET['gr'] <=2
  • Małp się nie stosuje. Tutaj powinno to zostać przepuszczone choćby przez isset albo filter_var.

  • Logika jest przemieszana z widokiem. Dla czytelności lepiej to rozdzielić.

  • Kod HTML jest z tamtej epoki. Nie używa się tabel do tworzenia formularzy.

Co do problemu: debuguj sobie choćby przez var_dump( $_GET ). Wtedy zobaczysz, co otrzymujesz w formularzu.

+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
1. Albo tak zrobiłeś tego ifa, że zawsze daje false
2. Albo usuń te małpy. Po co one w ogóle one są?
komentarz 13 sierpnia 2018 przez KRY008 Nowicjusz (190 p.)
Są po to że jak wykonuje się poraz pierwszy to nie ma tych danych i wyskakuje błąd że zmienna i danych w niej nie ma
komentarz 13 sierpnia 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Użyj isset() do sprawdzenia istnienia danych. Nic trudnego :)
komentarz 13 sierpnia 2018 przez KRY008 Nowicjusz (190 p.)
Tylko muszą mieć odpowiednią wartość, a nie czy istnieją
1
komentarz 13 sierpnia 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
edycja 13 sierpnia 2018 przez Marchiew
<?php

session_start();

include_once('definicje.php');

if (isset($_SESSION['id']) && isset($_SESSION['login']) && isset($_SESSION['haslo'])) {
	if ($_SESSION['id'] === "" && $_SESSION['login'] === "" && $_SESSION['haslo']) {
		header('Location: logout.php');
		exit;
	}
}

//formularz zrobiony
if (isset($_GET['a']) && isset($_GET['przedszkolak']) && isset($_GET['zl']) && isset($_GET['gr'])) {
	echo "siema";
	if ($_GET['a'] === 'a' && $_GET['przedszkolak'] <= 1 && $_GET['zl'] <= 0 && $_GET['gr'] <= 2) {
		
		
		
		if ($_GET['gr'] == 0) {
			$zl = $_GET['zl'] * 100;
		}
		elseif ($_GET['gr'] < 0 && $_GET['gr'] > 100) {
			$zl = $_GET['zl'] * 100 + $_GET['gr'];
		}
		else {
			echo 'ZŁA KWOTA';
			exit();
		}

		$sql = "INSERT INTO deklaracja (id_przedszkolaka, kwota, id_grupy)
				VALUES (:id, :kwota, :id_grupy)";

		$stmt = $db->prepare($sql);

		$stmt->bindParam(':imie', $_GET['imie'], PDO::PARAM_STR); // :imie nie ma w zapytaniu
		$stmt->bindParam(':kwota', $zł, PDO::PARAM_STR);
		$stmt->bindParam(':id_grupy', $grupa, PDO::PARAM_STR);
		 
		$stmt->execute();
		$_SESSION['brak'] = '<font color="green"><center>Udało się dodać.</center></font>';
	}
}
else {
?><!DOCTYPE html>
<html>
<head>
	<title>PANEL</title>
	<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
	<style type=text/css>
		a {
			text-decoration: none;
			color:Black;
		}
	</style>
</head>
<body bgcolor="#CCFFFF">
	<div align="center">
	<?php
		if (isset($_SESSION['brak'])) {
			echo $_SESSION['brak'];
			unset($_SESSION['brak']);
		}
	?>
	
	<p style="font-size:40px">Dodaj Przedszkolaka</p>
	<form action="" method="get">
		<table border="0">
			<tr>
				<td colspan="2">
					<label style="font-size:20px">
						<input type="number" name="zl">ZŁ
					</label>
					<label style="font-size:20px">
						<input type="number" name="gr">GR
					</label>
				</td>
			</tr>
			<tr>
				<td>
					<p style="font-size:20px">Przedszkolak</p>
				</td>
				<td>
					<select name="przedszkolak">
					<?php
						$stmt = $db->query('SELECT * FROM przedszkolak WHERE aktywny = 1 ORDER BY `przedszkolak`.`nazwisko` ASC');
							foreach ($stmt as $row) {
								$a = $db->query('SELECT * FROM grupy WHERE id_grupy = '.$row['id_grupy']);
								
								foreach ($a as $rw) {
									echo '<option value="'.$row['id_przedszkolaka'].'">'.$row['nazwisko'].' '.$row['imie'].' - '.$rw['nazwa_grupy'].'</option>';
								}
								
								$a->closeCursor();
							}
						
						$stmt->closeCursor();
					?>
					
					</select>
				</td>
			</tr>
		</table>
		<input type="hidden" name="a" value="a" />
		<input type="submit" value="wyslij" />
	</form>
</div>
</body>
</html>
<?php } ?>

Przerobiłem to i:
1. Warunki są bez sensu. Za każdym razem wyjdzie false na końcu zamiast wysłać dane do bazy
2. Wiele tagów było zamknięte w złych miejscach
3. Niektórych tagów zamykających w ogóle nie było
4. W bindParam masz :imie którego w ogóle nie ma w zapytaniu
5. W foreachu przy option poplątałeś się z apostrofami
6. Na początku nie było session_start chyba że w innym pliku jest

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 346 wizyt
pytanie zadane 14 października 2016 w PHP przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 209 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 135 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2019 w PHP przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...