• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CMS, PHP,programowanie,how-to

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
432 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2018 w PHP przez bratbratem Nowicjusz (170 p.)
Witam, zna ktoś może jakieś przydatne materiały, aby napisać prosty CMS w PHP?

Ewentualnie jakieś uwagi, albo porady jak się za to zabrać?
1
komentarz 11 sierpnia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
komentarz 18 sierpnia 2018 przez niezalogowany

@bratbratem człowieku

teraz PHP to już nie w modzie. Każdy na tym forum Ci to powie.

Teraz to tylko JS'y i inne.

Daruj sobie PHP

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2018 przez voltex Obywatel (1,210 p.)
wybrane 17 sierpnia 2018 przez bratbratem

Najlepsza
Po pierwsze ogarnij sobie architekturę MVC, chyba, że wolisz jakąś inną, ale myślę, że MVC na początek to super sprawa. Jak się nad tym dogłębniej zastanowić to programowanie webowe polega na odczytywaniu informacji od użytkownika w 90% przypadku poprzez formularze, obrobieniu żądania i wysłania odpowiedzi.

Rozpisz sobie co chciałbyś, żeby ten cms potrafił. Jeżeli ma być to CMS np sklepu to zacznij od systemu logowania: dla zwykłych użytkowników i dla administratora i rozpisz sobie co każdy użtykownik może zrobić.

Np. administrator może wstawić nowy produkt do bazy danych, który będzie wyświetlany dla wszystkich.

Stwórz sobie klasę Produkt i funkcje, które można z takim produktem zrobić. Np. setPrice - ustaw cenę dla danego produktu, setName - ustawia nazwę produktu, calculateVAT,  addProduct - dodaje produkt do bazy danych, itp, itd. Pamiętaj, żeby funkcje były robiły tylko jedną czynność i były odpowiednio widoczne. Np czy z zewnątrz powinna być możliwość zmiany ceny netto? Czy powinna być ona obliczana na podstawie ceny brutto?

W dużym uproszczeniu w modelu obrabiaj dane, w widoku wyświetlaj je, a kontroler przekazuje tylko informacje między odpowiednimi widokami a modelami. Pobaw się AJAXem, itd.

Swoją drogą CMS jest dosyć nudnym projektem według mnie ;) Żeby był użyteczny i przydatny trzeba się sporo napisać, ale to z czasem jak sam się przekonasz, będzie powtarzalne i schematyczne ;)
komentarz 17 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Swoją drogą CMS jest dosyć nudnym projektem według mnie ;)

Zgadzam się, ale tak po prawdzie to kto z nas na początku nauki nie chciał rzucić się we własny CMS :) Ba, ja nawet kiedyś na początku przygody z PHP pamiętam, że miałem też jakąś książkę o pisaniu CMS, ale kojarzę, że była dość kiepska...

komentarz 17 sierpnia 2018 przez bratbratem Nowicjusz (170 p.)

@voltex,
Witam i dzięki za odpowiedź. A jakie projekty byś polecał ? laugh

komentarz 17 sierpnia 2018 przez voltex Obywatel (1,210 p.)
Hej, wiesz sam mam aktualnie ten problem i brak weny twórczej :D Osobiście na początku nauki dużo mi dało jak zrobiłem sobie apkę do rozwiązywania sudoku. Ale nie chodzi o przeklejenie gotowego algorytmu, ale samemu zastanowienie się ile jest kombinacji i jak to zrobić. Na pewno bym nie robił jakiejś kobyły, którą można rozwijać całe życie. :) Takie rzeczy będziesz męczyć w pracy :P Ja myślę o jakimś komunikatorze + jakąś mega prostą sztuczną inteligencję jako bot do rozmowy ;)
+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Nie zaczynaj nauki od pisania CMS bo się po pierwsze pogubisz, a po drugie i tak wszystkiego nie ogarniesz :) Serio, to wbrew pozorom bardzo trudne zadanie.

Proponuję inaczej - najpierw poucz się porządnie podstaw PHP jeśli już w tym języku jesteśmy, porób jakieś mniejsze elementy, np. system logowania, powystawiaj sobie jakieś API w powiązaniu z bazą danych itp. itd.

Następnie zrób sobie jakiś projekt, np. sklep czy jakiś portal na gotowym CMS aby zobaczyć, co tak na prawdę tam siedzi, co to jest CMS itp.

Pobaw się trochę frontem jeśli chcesz w to również iść, poucz się JS, html, css itp. Poćwicz wymianę danych Ajax, pobaw się swoim API plus jakimś zewnętrznym itp.

Dopiero jak to ogarniesz to sam stwierdzisz, czy naprawdę chcesz iść w pisanie CMS... sądzę, że nie, i że jak to ogarniesz to pójdziesz do pracy jako dobry junior :)

Powodzenia!

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,232 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w PHP przez Ziito Obywatel (1,110 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 474 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w PHP przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)

92,950 zapytań

141,909 odpowiedzi

321,133 komentarzy

62,284 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...