• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CS0029 C# Cannot implicitly convert type 'string' to 'int'

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,189 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2018 w C# przez mariola1167 Nowicjusz (140 p.)

Cześć wszystkim,

Mam taki mały problem, który nie wiem jak rozwiązać. 

Prosty program, w którym pytam o imię, wiek  idt. Gdy użytkownik nic nie wpisze, pojawia się informacja o tym i szansa na ponowne wpisanie informacji.

Ze string nie ma problemu, pojawia się dopiero przy wieku; chciałabym użyć int zamiast var. Pojawia się niestety błąd. 

Wklejam kod i będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi, jak to naprawić oraz za wyjaśnienie, dlaczego metoda ze zwracaniem wartości została użyta (chodzi mi o te ostatnie 'return question', nie wiem czy dobrze  to rozumiem. Uczę się z lynda.com gdzie na video nie zostało to dokładnie wytłumaczone.  :) 

static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("What's your name?");
            string name = TryAnswer();

            Console.WriteLine("How old are you?");
            var age = TryAnswer();

            Console.WriteLine("What month were you born in?");
            string month = TryAnswer();

            Console.WriteLine("----------------------------");

            Console.WriteLine("Your name: {0} Your age: {1} Your birth month: {2}", name, age, month );

            if(month == "january")
            {
                Console.WriteLine("You are an Aquarius");
            }
            else if(month == "may")
            {
                Console.WriteLine("You are a Gemini");
            }
            else if (month=="august")
            {
                Console.WriteLine("You are a Leo");
            }
        }
        static string TryAnswer()
        {
            string question = Console.ReadLine();
            if(question == "")
            {
                Console.WriteLine("You didn't write anything, please try again:");
                return Console.ReadLine();
            }
            return question;
        }
    }
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

dlaczego metoda ze zwracaniem wartości została użyta (chodzi mi o te ostatnie 'return question', nie wiem czy dobrze  to rozumiem

Jeśli chcesz żeby metoda miała jakaś "wynik" (w tym przypadku chcesz, bo metoda prosząca o tekst ma wynik w postaci tego tekstu), tą wartość zazwyczaj się zwraca przez `return`.

 chciałabym użyć int zamiast var. Pojawia się niestety błąd.

Metoda prosi użytkownika o tekst i zwraca tekst - nie liczbę. Jeśli chcesz liczbę, musisz przekonwertować ten tekst na nową liczbę. Można to zrobić na przykład metodą Int.Parse(tekst).

+1 głos
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)

Możesz również użyć taką konstrukcję:

Console.WriteLine("Podaj liczbe: ");
int liczba;
bool isTrue = int.TryParse(Console.ReadLine(), out liczba);

Gdy zamiast liczby wpiszesz jakiś tekst nie dostaniesz wyjątku, o nieprawidłowym formacie. Jeśli zaś podasz liczbę to wartość zostanie zapisana w zmiennej "liczba".

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,100 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 546 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2019 w C i C++ przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,450 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...