• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Game Development - jak zacząć ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
595 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2018 w Grafika i multimedia przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Witam.

na wstępnie powiem, że programuje i to całkiem nieźle w C++, C i Javie. Chciałbym zacząć pisać gry, symulatory itp. Pytanie jak najlepiej zacząć aby się nie zniechęcić ? Gdzie znaleźć tutoriale, które powiedzą mi jak coś wykonać i jak programować skrypty do postaci obiektów itp ? Generalnie prośbę mam o wskazanie takiego learning path do game devu :D.

Dodam, że najbardziej interesuje mnie ta strona programistyczna tworzenia gier :D.

Pozdrawiam.
3
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Benek Szeryf (90,690 p.)

na wstępnie powiem, że programuje i to całkiem nieźle w C++, C i Javie.

Masz swój kod gdzieś w sieci? Szczerze mówiąc, to jakbyś dobrze programował, to raczej byś nie zakładał takiego wątku ;)

komentarz 9 sierpnia 2018 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Hmmm może nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi tutaj o to żeby ludzie mi wypisywali posty w stylu. Musisz nauczyć się programować to to i to. Ja chce dostać info bardziej o tym jaki silnik graficzny. Jak tworzyć postacie, świat? Jak łączyć to z kodem? Nie chce ostudzić swojego zapału rzucając się na najbardziej zaawansowany game dev dlatego pytam :D.
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)

@Wi_ktos, A patrzyleś sie na Kanal Samuraj Programowania? Tam morzesz kupic sobie Kursy i Tutoriale. 

Silniki i Karty Graficzne - mozesz sie sugerowac ich Cena - tworzysz coraz to lepsze Programy i masz za to wiecej Budzetu.

komentarz 9 sierpnia 2018 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Na pewno zajrzę :D
komentarz 9 sierpnia 2018 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)

@Jason_Nr_1, Samuraj Programowania uczy programowania webowego, czyli najpierw HTML,CSS i JavaScript z czego zbudujesz stronę internetową, a potem będzie uczył backendu i będzie to node.js. Ciekawe czy będzie uczył relacyjnych czy nierelacyjnych baz danych. To nie jest game development. 

Pierwsze pytanie jakie należy zadać jakie to mają być gry. Bo gra na desktop, gra w przeglądarce i gry na mobilki to trzy różne światy. Jeśli desktop to C++ i do tego jakaś biblioteka graficzna, może SFML. Jeśli przeglądarka to canvas+javascript i może phaser.js do tego. Na mobilkach to sam nie wiem, pewnie głównie Java. 

 

 

 

 

komentarz 10 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
Ok, znasz jakies kanaly o game development? Oczywiscie Platne, chcemy byc dobrzy w tym co robimy, zeby zarabaci na tym i zbierac coraz to wiekszy poczatkowy Kapital.

MZ fajnie uczy na swoim Kanale Javy :).

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez szacho Gaduła (3,810 p.)
Derek Banas ma całą serię z tworzenia gier
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGLfVvz_LVvSYnwKyw9xP5tEn7GSUWwZJ
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,100 p.)
Darek Banaś zawsze na propsie ! :D

Z tym, że moim zdaniem zabawa W Game Development bez " kogoś" - teamu to bez sens, bardzo cięzko o realne efekty
–2 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Polecam obczaić kanał na YouTube:

https://youtu.be/gbAuxy_kDUo
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Nie wiem, jak z resztą kontentu z tego kanału, ale podlinkowane wideo niespecjalnie zachęca. Prędzej pokusiłbym się o SFMLa albo o OpenGLa, a nie Allegro :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 17 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...