• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Który z tych języków wybrać? [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
426 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marek02 Nowicjusz (160 p.)
Hej. Chciałbym nauczyć się programować - nie dla pracy, bo chcę obrać całkiem inną drogę zawodową. Po prostu chcę poświęcić ze 2 godzinki codziennie na naukę programowania, bo może mi się to kiedyś przyda, jest ciekawe, dla wiedzy. Poczytałem, poszukałem troszkę no i wybrałem kurs freecodecamp, by nauczyć się tworzyć strony internetowe. Chcę do tego dorzucić jeszcze coś z wyznaczonych przeze mnie na podstawie tego co wyczytałem w sieci języków:
-C/C++
-Java
-Python
-C#

Który mi polecicie do pisania aplikacji np.mobilnych (raczej android, nie miałem nigdy iOSa i nie planuję), aplikacji desktopowych, którego będę w stanie się nauczyć poświęcając tak mało czasu? 1-2 godziny dziennie. Który będzie najłatwiejszy?
Możliwe odpowiedzi:
C/C++ (2 głosów, 10%)
Java (4 głosów, 19%)
Python (4 głosów, 19%)
C# (1 głos, 5%)
Klikam z nudów, nie pomogę (10 głosów, 48%)
komentarz 9 sierpnia 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
nie ma takiego języka - C/C++
1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez marek02 Nowicjusz (160 p.)
Dwa języki, ale często wymieniane są razem. W wielu miejscach tak to było napisane.
1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

@monika90 wcazle nie ma :D .. kobieca logika.

,

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 9 sierpnia 2018 przez marek02
 
Najlepsza
Skoro chcesz iść w strony www to rozwijaj się w JavaScript. Dzisiaj jest to już język ogólnego przeznaczenia i można w nim robić również aplikacje desktopowe, mobilne itp. Jest to bardzo fajny i przyjemny język, dający duże możliwości rozwoju. A gdy go poznasz dobrze to może i zechcesz iść zawodowo na JS developera, kto wie :)

PS. Głos na klikam z nudów jest mój... bo mi się spodobała ta opcja :)
komentarz 9 sierpnia 2018 przez marek02 Nowicjusz (160 p.)
Wobec tego mam pytanko. W internecie są różne kursy. Jeśli chcę się np.nauczyć w JS tworzyć aplikacje mobilne to z kursu frontenedowego np.raczej się nie nauczę, bo tam to co można zrobić w JS jest skierowane stricte pod web? Nie wiem czy dobrze rozumiem :D

I drugie pytanie, to chyba jeszcze głupsze. Nie wiem za bardzo jak wyglądają dokumentacje językowe i gdzie ich mogę szukać, tak by mieć pewność, że to jest to na co chciałem trafić. Czy dobrze rozumiem rolę dokumentacji? Jest to pełny zestaw informacji o danym języku programowania? Czyli teoretycznie zamiast szukać kursów mogę sobie np.połknąć taką dokumentację, przy tym wszystko dokładnie sprawdzając w edytorze kodu?

Edit. Mi bardziej zależy na aplikacjach, które mogą mi pomóc usprawnić pracę czy naukę. Stronki to tak dla poznania struktury, jak to się tworzy, może kiedyś założę swoją, bloga czy coś.
1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Z dokumentacją to nie do końca tak... jeśli znałbyś już jakiś język to owszem z samą dokumentacją nauczysz się nowego języka, ale przy pierwszym to nie do końca.

Polecam dwa źródła:

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript (oficjalna dokumentacja do JS)

http://kursjs.pl/ Nie robiłem tego kursu osobiscie ale trochę go przeglądałem i słyszałem wiele dobrych opinii więc myślę, że warto do niego zajrzeć.

Zacznij od tych dwóch rzeczy, małymi kroczkami, a z czasem sam zaczniesz sobie dodawać kolejne elementy i sam będziesz szukał, drążył itp.
komentarz 9 sierpnia 2018 przez marek02 Nowicjusz (160 p.)
Dziękuję. Zapytam z ciekawości, po jakim czasie byłeś w stanie napisać np.swój pierwszy kalkulator na desktop? Przez kalkulator możesz rozumieć jakąkolwiek apkę, z której byłeś zadowolony :D
1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ja akurat nie jestem tu dobrym wyznacznikiem, poneiważ moje początki programowania jako takiego sięgają czasów podstawówki, gdy tata zachęcił mnie do turbo pascala żebym nie siedział godzinami przy grach, i w sumie dzisiaj z perspektywy lat jestem mu za to wdzięczny. Gdy potem, po latach wracałem do programowania to paradygmaty programowania, różne podstawy jak zmienne, funkcje, klasy, obiektówka itp. nie były mi obce bo pamiętałem to z czasów pascala i potem przygody krótkiej z C++.

Ale myślę, że po 1-2 miesiącach dobrej nauki będziesz w stanie coś tam zrobić w html/css/js, ale gdy po kolejnych paru miesiącach w to zajrzysz to pewnie się przerazisz :) ale spoko, to normalne.
komentarz 9 sierpnia 2018 przez marek02 Nowicjusz (160 p.)

Dlaczego się przerażę? Z powodu prostoty tego co zrobiłem?:D 

Zadam jeszcze ostatnie pytanie, by nie spamować, widzę już jakieś zgłoszenie hehe

Szukałem informacji o pewnej stronie, zarówno na polskojęzycznych forach jak i anglojęzycznych. Opinie są podzielone i nie wiem w co wierzyć. Strona: W3S . Sporo informacji, ale niektórzy twierdzą, że uczą złych praktyk(więcej hejtu od Polaków niż na anglojęzycznych forach) i jest tam sporo błędów. Jesteś w stanie się do tego odnieść?

1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie chcę wdawać się, a raczej rozpoczynać tutaj dyskusji na ten temat bo zaraz zacznie się burza... ale powiem tak - ucz się z dokumentacji MDN, jest ona znacznie lepsza i wg mnie bardziej przyjazna.

A do tego to ucz się od początku szukania rozwiązań problemów na SO, to jest z lepszych for programistycznych, dużo lepsze niż choćby to pasji informatyki, na SO jest na prawdę wielka społeczność i jeśli tam nie znajdziesz rozwiązania problemu, to dopiero wtedy należy zacząć się poważnie martwić... (ale to już na prawdę poważnie :)
komentarz 9 sierpnia 2018 przez marek02 Nowicjusz (160 p.)
Okej. To w takim razie zakładam konto na SO, poczytam trochę o GIT i zaczynam zabawę z FreeCodeCampem oraz MDN. Bardzo mi pomogłeś, dziękuję!
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Co do MDN: to nie jest oficjalna dokumentacja JS-a – jeśli rozumiemy go jako ECMAScript (w sumie nie wiem, czy on ma jakąś oficjalną, poza specyfikacją, hm). Natomiast to jest de facto oficjalna dokumentacja Web APIs i standardów tworzonych przez WHATWG i W3C.

No i warto go używać po angielsku. Bo polska wersja jest pełna przestarzałych i niekompletnych informacji.

komentarz 9 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Oki, może nie do końca poprawnie się wyraziłem z tą dokumentacją, chodziło mi o to, żeby ją Kolega traktował jak dokumentację, a nie jak typowy kurs itp.

A co do ES to na prawdę nie polecę nikomu początkującemu czytania specyfikacji... :) Sam parę razy z ciekawości wgłębiałem się w niektóre zagadnienia ale nie jest to przyjemna lektura do łóżka... :)
1
komentarz 9 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Och, ależ jest, po stronie śpi się jak niemowlę… ;)
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Moim zdaniem : PYTHON dla Ciebie?

Czemu ?

- bardzo, bardzo przyjemny w nauce

- bardzo przydatny, wiele możliwości i rokowań na przyszłość.

- nie jest ciężki na zasadzie, żę trzeba faktycznie siedzieć w nim głęboko żeby coś skrobnąć

Wiec analizując twój wpis- tym bym się kierował

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 293 wizyt
pytanie zadane 24 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez nikodemsz Nowicjusz (140 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 417 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2016 w C i C++ przez Wittano Początkujący (450 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 289 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...