• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

avr po raz 69

0 głosów
651 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w Ogłoszenia, zlecenia przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Witam!

Szukam osoby z win10 która umie zaprogramować atmegę8 avr i ma zainstalowane+skonfigurowane na win10 do tego środowisko. Siedzę nad tym tematem od 2 miesięcy (serio) i jeszcze nic nie zdołałem zrobić ze względu na brak kompatybilności. Ubuntu też próbowałem. Teraz walczę z atnel studio wcześniej z eclipse, winavr, nic nie działa. Jeżeli ktoś ma pojęcie o atnel studio to zadałem jeszcze wcześniej pytanie na ten temat.

Za wszelką pomoc byłbym wdzięczny! ;)

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)

Mogę ci pomóc, bawię się też avr'ami do 2-3 miesięcy i narazie dobrze mi idzie. Jeśli masz discorda to zapraszam: https://discord.gg/tSJ3J9r. Jak wejdziesz na ten serwer to wejdź w zakładkę "text-główny" i napisz że to ty z formu.

komentarz 8 sierpnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
jeśli nie masz discorda to jest darmowy :)
0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez Kacper Sas Dyskutant (8,460 p.)
Jeśli wciąż interesuję Cię pomoc to napisz na pw w tej kwestii.
on albo się "boi bo zepuje" albo ma ten programator uwalony
kupił tylko nie wie co kupił
0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
Masz tu na filmie +/- wytłumaczone https://www.youtube.com/watch?v=sGnG5iFdMsQ&t=1762s
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Kacper Sas Dyskutant (8,460 p.)
Co ma piernik do wiatraka? Kolega pyta się o pomoc ze środowiskiem do programowania avr'ów, a Ty mu wrzucasz przenoszenie arduino ;x
bo ma tam pokazane jak na takim programatorze jak on ma  podłączyć atmege i ją zaprogramować :)
Doczytaj o usbasp...

//Edit; może inaczej

Sprawdź czym jest usbasp, a czym usb uart.
usb-uart-przejsciuówka między usb a rs232

USBasp-programator
Przebadaj jeszcze raz filmik (szczególnie moment na który wskazuje link), który załączyłeś u góry i zakończmy na tym dyskusję.
0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (158,960 p.)
Dla GNU/Linux i usbasp, myślę że dość dobrze pokazane. Włącznie z regułami do udev:

https://www.youtube.com/watch?v=YqjWA3JQjjo

Jeśli identyfikatory Ci się nie wyświetlą lub na danym etapie nie będziesz miał komunikacji z MCU, to znaczy że programator lub połączenie jest nieprawidłowe.

Co do MS Win (szczególnie 10), darowałem sobie jakiekolwiek prace z systemami embedded. Choćby ze względu na piekło bibliotek, podpisów sterowników, braki narzędzi lub stare nie w pełni działające narzędzia. Na GNU/Linux lub OSX'e, pięknie wszystko pracuje, dostępne są narzędzia i o wiele łatwiej opanować tę materię (szczególnie dla AVR).

Jeśli po wykonaniu operacji z filmu dalej nie pracuje, daj znać.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Właśnie się zastanawiałem nad tym i stwierdziłem że win 10 to kicz, ale linuxa ubuntu też próbowałem. Rzeczywiście jakies dopasowane srodowisko wybiorę. Ale takie ubuntu - wcale nie jest kompatybilne z programami. Nie dało się pobrać żadnego kontrollerlaba.
komentarz 8 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (158,960 p.)
Co to jest "kontrollerlaba" ? Wykonaj operacje polecone w filmie i będziesz miał środowisko. Wszystko jest w pakietach dystrybucyjnych Ubuntu :-)

Programowanie także działa bez pudła w trybie "GNU/Linux na VirtualBox na dowolnym systemie operacyjnym".
komentarz 9 sierpnia 2018 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
w momencie filmu gdzie jest avrdopper dostaję komunikat:

ls: nie ma dostępu do /dev/avrdopper_*: Nie ma takiego pliku ani katalogu

ps: chyba nigdy nie zaprogramuje zwykłej atmegi, chciałbym teraz przeklnąć ale jestem kulturalnym, kur*a człowiekiem.
komentarz 9 sierpnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (158,960 p.)
Takie frustracje są bardzo często spowodowane wadliwym sprzętem lub połączeniem. Proponuję poszukać w Twojej lokalizacji kogoś kto Ci pomoże sprawdzając fizyczne połączenia oraz sprawdzi programator. To że nie ma pliku /dev/avrdoper* może być spowodowane wadliwym programatorem. Powodów może być jednak więcej.

Zerknij jeszcze tu: https://microgeek.eu/

Na tym forum jest trochę pomocnych osób..

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 421 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 546 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w Inne języki przez Storm Obywatel (1,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,351 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w C i C++ przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...