• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pomoc w zadaniu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,307 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w Python przez Łukasz Bogucki Nowicjusz (120 p.)
edycja 22 sierpnia 2018 przez Łukasz Bogucki

Witam,
dziękuję za przyjęcie.
Jestem bardzo młodym w programowaniu, początkujący, nie miałem wcześniej zadnej stycznosci z kodowaniem i uczę się sam w domu. Mam problem z taki zadanie w py, prosze o pomoc , dziękuję :))
*** zdanie 2 nie wiem czemu program nie chce się wykonać 
 

 

 

 

//zadanie1
import string


cyfra1 = str(input("Podaj pierwsze dwie cyfry roku aktualnego: "))
cyfra2 = str(input("Podaj dwie ostatnie cyfr biezacego roku: "))
wiek = input("Podaj swoj wiek: ")




print( "Bierzący rok to:", cyfra1 + cyfra2 )

print("Twoj rok urodzenia to: ",  cyfra1 + cyfra2,   )

/poszukuje funkcji twoj rok urodzenia 


//zadanie2
print("witaj w prostym kalkulatorze " )
a = int(input("podaj pierwsza liczba: "))
b = int(input("podaj druga liczba: "))
c = int(input("wybierz rodzaj dzialania:\
              1 - dodawanie, 2 - odejmowanie, 3 - mnozenie, 4 - dzielenie: " )) 
if (c == 1):
              wynik = a + b
elif(c == 2):
              wynik = a - b
elif(c == 3):
              wynik = a * b
elif(c == 4):
              wynik = a / b
else:

    print("dokonales zlego wyboru!")

    print("wynik dzialania to:", wynik)     

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

/poszukuje funkcji twoj rok urodzenia

A to czasem nie jest zwykłe odejmowanie? (od roku bieżącego odejmujesz ilość lat obecnie) 

komentarz 8 sierpnia 2018 przez Łukasz Bogucki Nowicjusz (120 p.)
a moge poprosic napisanie w funkcji?
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
1. Nie potrzebujesz do tego funkcji - chyba, że bardzo chcesz.

2. Nie napiszę Ci funkcji, sam o nich poczytaj aż w końcu sam zrozumiesz o co chodzi
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Łukasz Bogucki Nowicjusz (120 p.)
ok, problem mi sie zaczyna bo mam 3 zmienne zastanawiam się jak napisac cos, co na kartce byłoby:
(cyfra1 + cyfra 2 )- wiek = rok urodzenia
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
edycja 8 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1
A po co ci funkcje?
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No to zapisz to tak w Pythonie :)
komentarz 8 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)

@Łukasz Bogucki,

Tu se przeczytaj: http://www.python.rk.edu.pl/w/p/funkcje-i-programowanie-funkcyjne/

A tu masz Zadanie do zrobienia :),

Napisz program "parzyste2.py", który wczyta od użytkownika liczbę całkowitą i bez użycia instrukcji "if" wyświetli informację, czy jest to liczba parzysta, czy nieparzysta.

Woda zamarza przy 32 stopniach Fahrenheita, a wrze przy 212 stopniach Fahrenheita. Napisz program "stopnie.py", który wyświetli tabelę przeliczeń stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita w zakresie od –20 do +40 stopni Celsjusza (co 5 stopni). Pamiętaj o wyświetlaniu znaku plus/minus przy temperaturze.
 

 

komentarz 8 sierpnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

@Łukasz Bogucki,

Jejku, już wiem o co Ci chodzi, to się nazywa konkatenacja stringów ;)

@Jason_Nr_1

Staraj się nie pisać kilku komentarzy, tylko tą samą wiedzę zawrzyj w jednym, bo nie lubię spamu powiadomieniami angry

0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
import string

cyfra1 = str(input("Podaj cztery cyfry roku urodzenia: ")  
cyfra2 = str(input("Podaj cztery cyfry aktualnego roku: ") 

print("Twoj wiek to: ", cyfra2 - cyfra1 )

Nie dodajesz, tylko odejmujesz od siebie Liczby Roku, a cztery cyfry roku, no bo ktos sie mogl urodzic w 1989.

J. :)

komentarz 8 sierpnia 2018 przez Łukasz Bogucki Nowicjusz (120 p.)
no tak tylko to jest przemodelowanie zadania ale fajne rozwiązanie.(ale mam podac najpierw 2 pierwsze potem 2 ostatnie aktualnego i mój wiek

)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,023 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w Python przez Devero Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 151 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,291 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2019 w Python przez Meffy Użytkownik (730 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...